Vlad Filat spune, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca nu tinteste nicio functie in stat, insa iesirea din criza constitutionala poate fi printr-un regim prezidential, cu prerogative sporite ale presedintelui, ca sef al executivului deopotriva, sau un sistem parlamentar, in care presedintele sa aiba atributii diminuate si premierul rolul principal. Premierul Moldovei sustine ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa iasa din logica "un pas inainte, doi inapoi" si sa faca reforme, intr-un stil european, nu unul specific moldovenesc. Filat clarifica relatia sa cu Dinu Patriciu si vorbeste despre tentaculele vechiului regim care inca se regasesc in economia Moldovei, explica vizita sa la Consulatul Romaniei si crede ca nici Romania n-a avut intotdeauna un comportament strict circumscris cutumelor diplomatice.

In solutionarea crizei constitutionale de la Chisinau, pozitia partenerilor europeni ai Moldovei "este determinanta" pentru premierul Vlad Filat, a spus acesta in interviul acordat HotNews.ro, adaugand ca aceasta pozitie este de "solidarizare cu avizul Comisiei de la Venetia". In acest sens, determinanta este consultarea cu europenii care va avea loc la Bruxelles, la Conferinta Donatorilor pentru Republica Moldova, in 24 martie. Mai mult decat atragerea unor fonduri care sa ajute relansarea economiei moldovene si proiectele de anvergura in infrastructura si transporturi, evenimentul din capitala UE va fi momentul in care autoritatile de la Chisinau vor avea imaginea exacta a UE privind o solutie a crizei constitutionale, dupa care Alianta pentru Integrare Europeana va lua o hotarare finala.

  • Decizia va fi luata avand in vedere pozitiile celor care pentru noi sunt importanti. Aceasta decizie ca viza viitorul, nu prezentul. Evitarea alegerilor anticipate nu este un scop in sine. In calitate de premier va pot spune cat de grav pot afecta R. Moldova aceste alegeri anticipate, prin micsorarea vitezei implementarii reformelor, dar asta nu poate schimba statutul tarii noastre ca fiind un stat de drept, a spus premierul moldovean. Nu poti contrapune doua obiective. Primordial este sa mentinem acea simpatie si incredere pe care ne-o acorda partenerii nostri occidentali. De aceea, la momentul luarii hotararii, trebuie sa lasam la o parte anumite chestiuni subiective si obiective si sa oferim R. Moldova siguranta ca acest parcurs va fi continuat.
  • Nu are niciun sens sa modifici constitutia, sa eviti anticipatele si sa pierzi un aliat extrem de important si extrem de puternic cum este partenerul nostru european, este opinia lui Vlad Filat, care insa nu crede ca in mod necesar o decizie spre alegeri anticipate ar rupe AIE.
  • El recunoaste totusi ca exista diferente majore in partidele componente ale AIE si liderii acestora, insa compromisul intre ele este vital pentru Moldova, iar o eventuala participare in alegeri separat va duce oricum dupa alegeri la o guvernare impreuna: In AIE suntem diferiti, nu e niciun secret pentru nimeni, am avut adesea expuneri diferite, dar am demonstrat ca, prin actiuni concrete, noi suntem capabili sa realizam compromisul. Pentru Moldova asta este important. (...) Daca va trebui sa administram o perioada pre-electorala, electorala si post-electorala noi vom avea capacitatea sa participam eficient in alegeri si ulterior sa ne regasim daca va fi cazul in a guverna tara in continuare. Obiectivul este unul care ne face sa fim impreuna.

Intrebat daca il intereseaza o candidatura la presedintie, in conditiile in care presedintele va fi ales direct si prerogativele sale sporite, presedintele PLDM spune ca "nu-si propune obligatoriu o functie sau alta": Functia detinuta la ora actuala reprezinta un angajament enorm, care ma onoreaza, dar sunt constient de sansa pe care o am. Si nu mi-am propus si nu-mi propun obligatoriu o functie sau alta. Doresc sincer sa particip la instituirea in R. Moldova a principiului de guvernare care sa reprezinte ireversibilitatea. Si indiferent ca esti la putere sau in opozitie, in activitatea politica sau in business sa poti sa te manifesti liber, intr-un sistem in care sa fie garantat ca nu vor exista presiuni sau ilegalitati. Eu vorbesc ca un om care a suferit si a simtit pe propria piele lipsa principiilor unui stat de drept. Si chiar sunt motivat puternic si nu imi doresc sa mai treaca cineva in tara noastra prin ce am trecut eu.

  • Nu este corect sa vorbim doar despre modalitatea de alegere a sefului statului, dar s-a pierdut din discutia politica ceea ce tine de prerogative, crede premierul moldovean. Noi va trebui sa decidem, in urma acestor modificari, si ce regim de guvernare vom avea. Avem doua solutii posibile: ori ajungem la un sistem prezidential (avand in vedere si dimensiunea tarii ), iar asta inseamna ca oferim mandat direct presedintelui si oferim prerogative - adica urmeaza sa devina seful executivului si sa-si duca la bun sfarsit mandatul oferit de cetateni. Ori va fi un regim de guvernare autentic parlamentar si atunci va trebui sa redimensionam inclusiv prerogative, in sensul diminuarii puterii presedintelui si consolidarea puterii guvernului.
  • Masurile pe care le-am intreprins si urmeaza sa le intreprindem sunt nepopulare, dar sunt absolut necesare, pentru a nu ne mai balaci in aceasta lipsa de miscare, pentru ca asta s-a intamplat inainte: un pas inainte, doi inapoi. Si atunci trebuie sa ne miscam, asumandu-ne toate riscurile si oferind o pespectiva noua nu unei persoane sau unui partid, ci tarii. (...) Noi am inventat procese specifice moldovenesti, un fel de integrare europeana moldoveneasca, un fel de piata libera moldoveneasca, un fel de, un fel de. Un fel de apa calda moldoveneasca.

Despre investitori in Moldova, demonopolizarea pietei, oligarhi: Tentaculele oligarhilor sunt prinse pe anumite institutii, dar ele nu sunt regenerabile, cand le tai dintr-un loc, nu mai apar in altul

  • Suntem restanti in implementarea acelor masuri de demonopolizare pe care ni le-am asumat inainte de a avea semnat acordul cu FMI. Urmeaza sa analizam in guvern un raport al celor care sunt responsabili cu implementarea masurilor de demonopolizare, spune premierul moldovean.
  • Anterior, Filat a spus ca tentaculele vechiului regim comunist inca persista in economie  si s-au prins pe anumiti ministri, in timp ce omul de afaceri si fost premier, Ion Sturza, a acuzat sistemul juridic si administrativ pentru descurajarea investitorilor, dar si o "criza de idei de business" in Moldova. "Este descurajanta situatia pe care o descrieti, e adevarat, dar noi am avut in Moldova un regim de guvernare care si-a zidit un sistem pe parcursul a opt ani, care a fost pus intr-o anumita forma de a actiona. Nu este simplu sa demontezi acest regim in cateva luni de zile. Este un proces care dureaza, dar este important faptul ca suntem constienti de acest aspect si, pentru mine, este foarte clar ceea ce avem de facut. Avem o singura solutie: reformarea sistemului administratiei publice centrale si imbunatatirea calitatii celor care functioneaza in acest sistem", considera Filat.
  • Puterea oligarhilor din R. Moldova a fost proportionala cu accesul la instrumentele statului, a spus premierul moldovean. Nu sunt in situatia in care sa spun ca nu mai au acces. Din pacate, el exista, dar in cu totul alta masura. Tentaculele mai sunt prinse de anumite institutii, insa ma bucur ca ele nu sunt regenerabile, cand le tai dintr-un loc, ele nu mai apar in altul. Urmeaza sa ne miscam in continuare, pas cu pas, ca sa dispara toate aceste tentacule.
  • Pana acum nu au fost conditii necesare in care sa se dezvolte business-ul, este raspunsul lui Filat la declaratia lui Sturza ca in Moldova "este o criza de idei de business". Or ideile de business nu pot fi impuse, ele nu vin intr-o anumita forma orchestrata. Au lipsit conditiile necesare in cadrul carora sa apara, doar in libertate poti crea ceva valoros.

De la Conferinta Donatorilor care are loc la Bruxelles, autoritatile moldovene spera sa gaseasca finantare pentru proiecte de o importanta majora pentru Moldova. Insa investitorii trebuie convinsi ca la Chisinau nu va exista o criza politica prelungita si o determinare de continuare a reformelor.

  • Moldova va traversa perioade electorale si investitorii vor trebui sa priveasca astfel situatia de aici. Or, perioada electorala nu reprezinta obligatoriu o perioada de instabilitate politica. (...) Anul trecut a fost un an plin de alegeri, de evenimente dramatice care au zguduit tara.
  • Am spus adesea ca noi privim procesul de privatizare nu ca pe un instrument de a atrage venituri la bugetul statului. Dincolo de scopul bine definit de viata, nu de specialisti, al procesului de privatizare ce tine de schimbul de proprietate, ea inseamna eficienta in administrarea activelor. Si in acest sens, scopul nostru principal este de a atrage capacitati. Asta nu inseamna ca vom scoate la vanzare si vom vinde pe nimic active care au valoare.
  • Sigur, avem probleme in implementarea reformelor, pentru ca avem nevoie de timp, iar o parte din timp ne-o consumam pe depasirea acestei situatii care ramane complicata (n.r. criza constitutionala). Daca ar fi insa sa facem o analiza obiectiva privind parcursul nostru si modul in care ne indeplinim obiectivele, suntem in regula. Vom vedea la Bruxelles care va fi si nota pe care ne-o vor acorda partenerii nostri de dezvoltare.
  • Avem nevoie de investitii in toate domeniile. (...) Iar noi privim acest proces investitional ca pe o consecinta a unei bune guvernari. (...) Locomotivele care sunt necesare sa traga inainte R. Moldova sunt acele proiecte de infrastructura pe care le putem realiza doar avand suportul din partea institutiilor internationale.

Vlad Filat despre relatia cu Dinu Patriciu

Comunistii i-au cerut premierului Vlad Filat sa explice relatia sa cu Dinu Ptriciu, sustinand ca acesta ii plateste zboruri charter in destinatii precum Salzburg sau Geneva, destinatii in care nu a mers in interes de serviciu. In urma cu doua saptamani - in contextul unei capturi semnificative de tigari de contrabanda la vama Albita - comunistii au spus ca tirurile de tigari confiscate faceau parte dintr-un transport de 10 tiruri cu tigari de contrabanda destinate a "plati datoria" pe care Filat ar avea-o la Patriciu pentru finantarea campaniei electorale.

  • Eu as fi dorit ca in perioada complicata pe care am parcurs-o noi aici in Republica Moldova, sa fi avut sprijin. As fi dorit. Insa am fost atat de singuri in acea perioada de timp, incat imi vine foarte greu sa comentez aberatiile lansate de un om care demult trebuia sa plece din viata politica din R. Moldova.
  • Eu l-am vazut in viata mea de nenumarate ori pe Dinu Patriciu, o singura data am discutat si asta a fost cu mult dupa campania electorala. Eu consider ca toata aceasta actiune are un scop mai larg si scopul nu e de a-l pune pe Patriciu intr-o situatie mai delicata, situatia este mai simpla si reprezinta un atac impotriva mea. In R. Moldova, ca si in Romania, nu mai este un secret care sunt relatiile dintre Dinu Patriciu si presedintele Traian Basescu. Scopurile sunt mult mai largi, toti cei care au preluat mesajul batranului comunist sunt cunoscuti. Mie imi pare rau ca anumite metode - care au fost eficiente, dar in detrimentul relatiilor dintre R. Moldova si Romania -sunt inca atractive pentru multi si se ajunge la a comenta. Lucrurile atat de rudimentar si paranoic prezentate nu cred ca merita comentarii.

Intrebat daca ar putea exista riscul ca o initiativa de investitii a lui Patriciu in Moldova, in contextul in care acesta s-a aratat interesat de spatiul ex-sovietic si de sistemul bancar din zona, sa fie interpretata in acelasi registru de adversarii politici, premierul nu crede ca exista un astfel de risc.

  • Cred ca daca domnul Patriciu este interesat sa investeasca in R. Moldova este binevenit in tara la noi, va fi tratat ca atare. La fel si cei care au avut scopul de a crea anumite situatii problema pentru mine, pentru Patriciu sau pentru altcineva, trebuie tratati ca atare.

In relatia Romania - R. Moldova nu trebuie neaparat sa tinem seama de uzantele diplomatice

Reporter: Mai multi analisti de la Chisinau spun ca Romania are o retorica buna, privind cetatenia sau permisele de mic trafic la frontiera, insa sta mai putin bine la trasnspunerea acesteia in actiune. In ce masura este o perceptie corecta sau se poate explica aceasta pozitie prin asteptarile mari ale cetatenilor moldoveni?

Vlad Filat: Sigur ca asteptarile au fost intotdeauna mai mari decat posibilitatile. In implementarea unor procese complexe avem nevoie sa parcurgem si perioade de timp, dar si ajustari in implementarea deciziei politice. Eu am posibiltatea sa va spun ca promisiunile din retorica se transpun deja in realitate si acest fapt nu poate fi contestat de nimeni. Acum urmeaza sa treaca timpul ca de efectele implementarii acelor decizii sa beneficieze cetateanul. Si acest timp nu este atat de indepartat.

Spre exemplu, in 31 martie primul cetatean al Republicii Moldova va avea posibilitatea sa intre in Romania in baza permisului de mic trafic la frontiera. Vreau sa va spun, in cunostinta de cauza, ca implementarea acestui acord este foarte complexa - tine de documentarea cetatenilor, tine de procedura de depunere a dosarelor si nu este doar la latitudinea Romaniei de a stabili reguli in acest sens, ci este o norma europeana. Acestea sunt normele comunitare carora trebuie sa ne supunem si noi. Pentru ca si noi, cei din Republica Moldova, ne-am angajat sa traim dupa niste norme consacrate deja. Oricat de greu ar fi, oricat ni s-ar parea noua ca ele complica situatia, trebuie sa avem in vedere ca sunt norme europene.

Reporter: Ati facut o vizita inopinata consulatului Romaniei pentru a vedea cum merge procesul de depunere a documentelor pentru permisul de mic trafic, un gest destul de putin uzual potrivit normelor diplomatice. Cum trebuie interpretat un astfel de gest?

Vlad Filat: Un gest firesc care nu trebuie interpretat prin prisma uzantelor diplomatice. Am convenit cu partea romana ca dincolo de declaratii avem un comportament adecvat. Nu cred ca in relatiile noastre bilaterale trebuie sa ne conducem doar strict prin acele uzante diplomatice. Am venit, ca si cetatean al Republicii Moldova avand o anumita functie, sa urmaresc un proces a carui implementare ne-am dorit, impreuna cu colegii de la Bucuresti, sa usureze viata oamenilor.

Din pacate mai exista si perceptii ajutate de asa-numiti specialisti in a da calificative. A fost o pornire sincera, care avea ca si obiectiv constatarea la fata locului a problemelor si, de ce nu, pentru a interveni ulterior, de comun acord cu colegii de la Bucuresti sa rezolvam aceste probleme. In relatiile pe care le avem cu Romania, nu consider ca si de partea cealalta a fost intotdeauna un comportament strict prin prisma normelor diplomatice.

Relatia cu Rusia: Este important sa nu ramanem iarasi rastigniti intre est si vest

  • As vrea sa fiu vizionar (NR. sa vad cum va evolua relatia cu Rusia), dar este greu, pentru ca, pe parcursul timpului, nu pot fi facute unele analize logice. Noi ne-am propus sincer, in relatia cu Rusia, lucruri predictibile, pragmatice si insistam in continuare. Am sperat si continuu sa sper la o reactie sau o atitudine de raspuns. Consider ca avem sanse sa stabilim asemenea relatii, insa este important sa fim constienti ca dorind astfel de relatii sa nu cumva sa incetinim parcursul nostru european. Sa nu ramanem iarasi rastigniti intre est si vest, fiind conditionati, pe alocuri fals, in multe situatii. Urmeaza sa facem o evaluare a angajamentelor luate, pe 31 martie va fi la Chisinau dl. Suvalov, prim-vicepremierul rus, si vom trece in revista deciziile care au fost luate. Urmeaza sa discutam sub toate aspectele relatiile noastre bilaterale.
  • In chestiunea transnistreana, au fost reluate discutiile, noi speram ca vom fi in situatia in care sa reluam negocierile. In aceasta perioada am reusit sa internationalizam la maximum aceasta problema, cred ca am reusit sa convingem ca aceasta problema nu este doar a R. Moldova, ca reprezinta o problema de instabilitate pentru R. Moldova, este o situatie care vizeaza starea regionala si mizam in acest sens foarte mult pe sprijiinul partenerilor nostri care au demonstrat sinceritate prin actiuni, nu prin declaratii. (...) Chestiunea transnistreana e o piedica in dezvoltarea statului nostru: suntem in situatia in care sa avem pe teritoriul nostru un regim autoritar separatist autoproclamat, suntem in situatia in care economia R. Moldova este dezmembrata.