Comisia pentru petitii a Parlamentului European (PETI) organizeaza, luni, o dezbatere cu privire la adoptiile internationale de copii in Romania, in urma unei petitii depuse de asociatia "Amici dei Bambini'"(n.r. "Prietenii Copiilor").

Petitia este adresata de Marco Griffini, in numele asociatiei "Amici dei Bambini" si se refera la respectarea de catre Romania a conventiilor internationale privind drepturile copilului, scrie Agerpres.

Petitionarul critica legislatia romana in materie de adoptii, considerand ca aceasta nu respecta Conventia ONU privind drepturile copilului si Conventia asupra protectiei copilului si cooperarii in materie de adoptii internationale (semnata la Haga in 1993).

Petitionarul afirma ca legea romana permite adoptia internationala doar in cazul rudelor de pana la gradul trei rezidente in strainatate si considera ca aceasta nu ar tine cont de interesul minorilor.

Se solicita Parlamentului European sa ia toate masurile necesare pentru a determina autoritatile romane sa recunoasca adoptia internationala ca un instrument legitim si necesar pentru asigurarea unei familii copiilor abandonati care nu au putut fi adoptati in Romania.

Petitionarul solicita, totodata, initierea procedurii de suspendare impotriva Romaniei in temeiul articolului 7 Tratatului UE pentru incalcarea drepturilor minorilor fara familie.

Petitia a fost declarata admisibila la 23 noiembrie 2009, iar Comisia Europeana a fost invitata sa furnizeze informatii.