Guvernul a sesizat Curtea de Conturi asupra activitatii fostilor directori PNL ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului (IICCMER), reclamand costuri nejustificate de conducere in deplasari externe, contracte de achizitii nelegale, venituri neincasate si date lipsa in gestiune. Acuzatiile de ilegalitate sunt incluse intr-un raport de control intocmit de inspectorii Secretariatului General al Guvernului (SGG) privind activitatea institutului in 2009 si primele doua luni ale anului 2010, obtinut de Mediafax.

In perioada 2009-1 martie 2010, conducerea institutului a fost asigurata de Marius Oprea (ca presedinte), Lucia Hossu-Longin (secretar general) si Stejarel Olaru (director general), Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc a fost condus de catre Dinu Zamfirescu.

In documentul de control se arata ca inspectorii din compartimentul de control al SGG au verificat, printre altele, modul in care la cele doua institute a fost respectata legea cu privire la contractele si raporturile de munca, gestionarea documentelor de resurse umane, prezenta la serviciu, plata salariilor, situatia debitorilor, numarul delegatiilor si deplasarilor, precum si indeplinirea obiectivelor inscrise in acestea si au descoperit o serie de ilegalitati.

In urma verificarilor, raportul SGG a relevat o serie de nereguli si incalcari ale prevederilor legale, iar Guvernul a solicitat efectuarea unui control de specialitate de catre Curtea de Conturi pentru perioada de la infiintarea celor doua institute si pana la comasarea prin fuziune.

Lucia Hossu-Longin a declarat pentru Mediafax ca acuzatiile Guvernului sunt "nefondate" si reprezinta o continuare a modului "miselesc" in care fosta conducere a fost obligata sa paraseasca institutia.