Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a afirmat sambata ca cele mai multe dotari ale inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta au durata de functionare depasita, cerand conducerilor acestora sa elaboreze proiecte pentru realizarea de achizitii cu fonduri europene, relateaza Mediafax.

"Nu avem fondurile necesare pentru dumneavoastra si azi 92% din tehnica inspectoratelor judetene este in termen de casare. Pentru inlocuirea dotarilor ne-ar trebui 2 miliarde de euro, astfel ca incercam sa dezvoltam in compensatie personalul uman, pentru a suplini aceasta lipsa. Dar pe de alta parte, incercati sa accesati fondurile europene la dispozitie", a declarat Blaga, intr-o conferinta de presa la Oradea.

Blaga a afirmat ca pe axa 3.3 a Programului Operational Regional, inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta pot accesa fonduri in valoare de peste 30 de milioane de euro. De asemenea, ministrul a precizat ca inspectoratele vor primi alocatii din fondurile neutilizate ramase din cei 468 de milioane de euro alocati Romaniei in vederea integrarii in Spatiul Schengen.

"Majoritatea banilor au mers la Ministerul Administratiei si Internelor, pentru Politie, la Serviciul de Telecomunicatii Speciale, la Ministerul de Externe, pentru conectarea consulatelor, la Ministerul de Finante, pentru amenajarea vamilor, dar s-au economisit 80 de milioane de euro. Cei mai multi bani vor merge la Politia de Frontiera, care va fi cea mai bine dotata din intreaga Europa, de curand avem nave noi din Italia pentru zona marina, la Jandarmerie si la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta", a mai spus Vasile Blaga.