Ministrul de Interne Vasile Blaga a declarat vineri, la Oradea, ca, "in mare", pregatirile pentru aderarea la spatiul Schengen "sunt in grafic", relateaza Agerpres. "Cred ca suntem, in mare, in grafic, iar cele cinci misiuni de monitorizare arata lucrul acesta. Deocamdata, nu am primit raportul pentru misiunea a patra, cea care a fost pe frontierele aeriene, dar stim si noi ca trebuie sa finalizam in termeni utili cele doua terminale de la Otopeni si de la Timisoara, care sunt cele doua platforme, deocamdata, extra-Schengen din Romania", a declarat ministrul.

El a adaugat ca va mai fi de lucru si pe frontierele terestre, dar a tinut sa sublinieze ca are mare incredere in capacitatea ministerului de a-si indeplini sarcinile si in cea a sefului Politiei de Frontiera, promovat de la Bihor, comisarul Ioan Buda.

Potrivit lui Blaga, planul de masuri pentru integrarea in Spatiul Schengen cuprinde un numar important de actiuni care trebuie luate pana la 27 martie 2011, dar s-a stabilit, la nivelul ministerului, un plan de masuri prioritare care se deruleaza doar pana in data de 31 decembrie 2010, astfel incat sa mai ramana doua-trei luni pentru eventuale corectii.

In aceste masuri au fost cuprinse si celelalte ministere care au responsabilitati in acest scop, precum transporturile, justitia, ministerul de externe, serviciul de telecomunicatii speciale.

Vasile Blaga a precizat ca in acest proces mai sunt inca anumite lucruri de discutat si de perfectat, cum ar fi, la nivelul UE, sistemul informatic integrat Schengen II. Cum acesta nu este acceptat de statele membre, pentru ca a cazut la probele din acest an, Romania va adopta, in prima etapa, varianta portugheza, sistemul informatic 'unu pentru toti' (SISone4all).