Femeile care au un copil ar putea iesi la pensie cu un an mai devreme, iar cele cu mai mult de un copil cu doi ani, a declarat vineri premierul Emil Boc, dupa discutiile purtate cu sindicalistii.

"Putem discuta la femei reducerea varstei de pensionare pentru cele care au copii", a precizat Emil Boc.

Primul ministru a precizat ca se are in vedere si reducerea varstei standard de pensionare pentru activitati desfasurate in conditii speciale de munca.

In ceea ce priveste egalizarea varstei de pensionare, aceasta va intra in vigoare in 2030, cand se barbatii si femeile se vor pensiona la aceeasi varsta.

Incepand cu 2015, barbatii se vor pensiona la 65 de ani iar femeile la 60.

Pensiile obisnuite nu scad. Pensiile speciale se recalculeaza

Seful Executivului a reafirmat ca nicio "pensie obisnuita" nu se va reduce, noul act normativ pe care Guvernul intentioneaza sa-l aplice vizand doar pensiile speciale, care se vor recalcula potrivit principiului contributivitatii.

"Restul pensiilor obisnuite nu vor scadea odata cu noua lege", a sustinut el.

Punctul de pensie - cel putin 40% din salariul mediu

Valoarea punctului de pensie va fi calculata astfel incat sa asigure mentinerea acestuia la cel putin 40% din salariul mediu pe economie, a spus seful Executivului, adaugand ca acest nivel minim poate depasi pragul de 40%, in cazul in care conditiile economice o vor permite.

Impactul unei posibile majorari a salariului minim pe economie - analizat in urmatoarele 30 de zile

O alta solicitare a sindicatelor a vizat majorarea salariului minim pe economie de la 600 la 705 lei. Emil Boc a precizat ca in decurs de o luna va fi evaluat impactul acestei decizii, in urma discutiilor cu patronatele si cu ceilalti parteneri sociali.

Guvernul va avea in vedere implicatiile unei majorari a salariului minim asupra companiilor de stat, in conditiile in care in legea bugetului prevede ca societatile publice nu pot opera majorari salariale daca nu au profit.

Daca aceste companii au profit, salariile nu pot fi majorate peste procentul de 3,7%.

CNSLR si CSDR au parasit negocirile. Emil Boc a batut cu pumnul in masa

Premierul Emil Boc s-a intalnit, vineri, cu reprezentantii Confederatiilor sindicale, la Ministerul Muncii, subiectele aflate in discutie vizand Legea salarizarii unitare si legea pensiilor, precum si salariul minim, potrivit Agerpres.

La putin timp dupa inceperea discutiilor, CNSLR Fratia si CSDR s-au retras de la negocieri, acuzandu-l pe Emil Boc ca "a batut cu pumnul in masa" si o 'reprezentare neechitabila' din partea altor sindicate in sensul ca, in loc sa fie prezenti cate doi reprezentanti, asa cum convenise, au fost cate patru.

"Premierul, la solicitarea noastra fireasca de a gasi o formula prin care sa avem o reprezentare echitabila, a trecut la amenintari, a batut cu pumnul in masa si a spus ca el este organizatorul, face ce vrea, daca ne convine bine, daca nu - sa luam ce decizie vrem", a afirmat presedintele CNSLR, Marius Petcu.

"Noi nu primim un pumn in gura de la niciun Guvern si, daca este nevoie, vom avea grija ca si noi, miscarea sindicala, sa aplicam loviturile care se cuvin actualului Guvern. Daca aceasta formula de dialog social este promovata acum de premierul Boc, CNSLR Fratia nu va mai avea un partener. Eu refuz sa particip la orice fel de negociere daca nu-si revizuieste atitudinea fata de miscarea sindicala", a sustinut Marius Petcu.

Emil Boc: Eu nu am orgolii

Premierul a preferat sa minimalizeze acest conflict, invocand, la randul lui, "orgolii de natura sindicala".

"Eu nu am orgolii. Eu am invitat pe toata lumea sa stam la masa si sa discutam problemele pe care le avem. Daca unii au orgolii intre dansii in materie sindicala e treaba dansilor si sa si-o rezolve in alta parte", a comentat primul ministru.