Ambasada SUA la Bucuresti anunta introducerea unui nou sistem electronic de solicitare a vizei - Consular Electronic Application Center (CEAC) - si a unui nou formular de solicitare a vizei - DS-160, a carui completare va deveni obligatorie pentru toti solicitantii de viza, incepand cu 1 aprilie.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de institutie, DS-160 are o serie de avantaje fata de formularele folosite in prezent. DS-160 este formularul electronic unic ce va fi folosit de catre toate persoanele care solicita o viza temporara pentru SUA. Incepand din aprilie, acesta va fi tradus in limba romana, iar solicitantii de viza isi pot adauga singuri fotografia, prin simpla incarcare din propriul computer. DS-160 inlocuieste formularele anterioare - DS-156, DS-157 si DS-158.

Odata completat online, formularul este transmis in mod direct Consulatului spre procesare. Solicitantii vor imprima doar pagina de confirmare, cu care se vor prezenta la interviu, informeaza ambasada, care precizeaza ca, astfel, se economisesc lunar mii de coli de hartie.

Programarile pentru interviu se vor face prin intermediul call center-ului, ca si pana acum, iar taxa de solicitare va fi platita la orice sucursala din Romania a Bancii Transilvania.

Noul sistem CEAC si formularul DS-160 pot fi gasite pe site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti, la adresa http://romania.usembassy.gov/visas/non-immigrant.html. Pe aceeasi pagina puteti gasi o prezentare cu instructiuni de completare a DS-160, informatii despre standardele fotografiilor si un ghid cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de completarea formularului. In plus, pe website exista acum si un ghid cu intrebari si raspunsuri despre criteriile de eligibilitate pentru viza.