Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu anuntase luna trecuta ca manualele scolare se vor schimba in concordanta cu un nou curriculum si ca vor fi gata pentru anul scolar 2011-2012. Insa, potrivit unei declaratii de presa emise de Uniunea Editorilor din Romania, nu vom putea avea manuale noi inainte de anul scolar 2012-2013, intrucat nu s-a inceput inca elaborarea noilor programe si metodologii.

“Schimbarea atat de necesara a manualelor va fi rezultatul unui nou curriculum. Preconizez acest lucru pentru cel tarziu anul scolar 2011-2012. Este esential sa actionam foarte coerent: curriculum, manualele, pregatirea profesorilor pentru un nou curriculum, evaluarile, examenele, trecerea de la un ciclul la altul (gimnaziu-liceu, liceu-universitate) trebuie sa fie perfect corelate pentru ca altfel putem avea un curriculum foarte bun pus in aplicare de profesori nepregatiti sau un curriculum paralel, pentru pregatirea mecanica a examenelor si nu pentru invatare propriu-zisa", declara Funeriu pe 24 februarie.

Pentru respectarea termenului anuntat de ministrul Educatiei, noile programe scolare si metodologia de aprobare a manualelor ar trebui aprobate luna aceasta, intrucat redactarea proiectelor de manuale dureaza in jur de un an de zile. In martie 2011, ar trebui aprobate proiectele de manuale, iar din aprilie pana in august ar avea loc selectia manualelor in scoli, incheierea de contracte, tiparirea si difuzarea manualelor.

Insa, la ora actuala noile programe si metodologii nu au fost inca realizate si se preconizeaza ca acestea vor fi gata in 6 luni. Prin urmare, elevii vor beneficia de manuale noi abia incepand cu anul scolar 2012-2013.