Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat luni, cu ocazia Zilei nationale a maghiarilor de pretutindeni, ca pentru membrii comunitatii a fi maghiar e un sentiment inaltator mai ales acum, prin preajma lui 15 martie. "Da, e bine sa fii maghiar, acum. E bine sa fii maghiar in aceasta zi, chiar si in Romania, unde multe probleme ale noastre sunt inca nesolutionate", a spus liderul unional, citat de Agerpres.

Marko Bela si-a axat discursul de luni, de la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, acolo unde a fost aniversata Revolutia Ungara de la 1848, pe conflictul interetnic din acest municipiu, petrecut in urma cu 20 ani.

  • "S-a desfasurat lupta pentru libertate a maghiarilor din Targu Mures. (...) Daca atunci maghiarii din Targu Mures si din imprejurimi, de la Ernei pana la Sovata, ramaneau acasa, daca tiganii, romii, cum ii numim azi, nu ni s-ar fi alaturat, azi am fi o comunitate invinsa, umilita. Asa insa suntem si azi, aici, suntem maghiari, ne-am dobandit numeroase drepturi si ceea ce n-am reusit inca vom dobandi de acum inainte", a declarat Marko Bela in fata a peste 2.000 de participanti.

Liderul UDMR a aratat ca maghiarii trebuie sa isi aminteasca si de lupta pentru libertate de acum douazeci de ani si a multumit maghiarilor si tiganilor, precum si acelor romani 'care, in pofida tuturor presiunilor nationaliste, au inteles revendicarile' acestei comunitati.

  • "A fost o batalie pasnica din partea noastra si ar fi ramas pasnica pana la capat, daca profitorii vechiului regim nu i-ar fi instigat impotriva noastra pe romanii de la sate, indusi in eroare si inarmati cu bate, care nu stiau ca libertatea lor nu va fi mai putina, daca si maghiarii isi pot folosi liber limba materna. Sa ne gandim doar de unde am pornit acum doua decenii, cand o singura inscriptie maghiara a aparut la Targu Mures, in martie, pe vitrina unei farmacii, un singur cuvant maghiar, cuvantul 'farmacie', si cand aceasta veste a putut aduna mii de romani in cartierul Tudor, ca sa ne pedepseasca. Din ce hau al urii, al nestiintei, al asupririi am venit, daca acest singur cuvant maghiar a putut sa creeze o stare de razboi civil!", a accentuat liderul UDMR.

Marko a mai aratat ca e bine si sa fii francez, german, italian sau roman, dar pentru membrii comunitatii a fi maghiar e un sentiment inaltator mai ales acum, prin preajma lui 15 martie.

  • "Da, e bine sa fii maghiar, acum. Si nu trebuie sa trecem asta sub tacere, ci sa o spunem cu voce cat mai tare. E bine sa fii maghiar in aceasta zi, chiar si in Romania, unde multe probleme ale noastre sunt inca nesolutionate, unde, de multe ori, nu este usor nici sa fii om, pur si simplu, daramite maghiar, nu e usor sa fii pensionar, nici tanar in cautarea unui serviciu", a mai aratat Marko Bela.

In context, el a reamintit ca ministrul Sanatatii este un maghiar si ca acesta trebuie sa asigure medicamente, inclusiv celor care au fost bolnavi de 'maghiarofobie'.

  • "Iar azi, ce grimasa a destinului: ministrul sanatatii este un maghiar si intrebarea care se pune este daca va reusi sau nu sa gestioneze in asa fel sistemul de sanatate romanesc, incat sa fie medicamente suficiente pentru romani si maghiari deopotriva. Azi asteapta medicamente de la un maghiar si cei care au fost bolnavi si acum douazeci de ani, suferind de maghiarofobie", a spus el.

In discursul sau, presedintele UDMR a facut si o paralela intre revolta din 1990 'cand o singura inscriptie a produs atat rau' si acuzele ce i se aduc, in prezent, pentru ca a trimis invitatii cu antetul oficial al guvernului de la Bucuresti unor maghiari, in limba maghiara.

  • "Tin sa linistesc toata lumea ca si in viitor voi scrie in limba maghiara celor care mi se adreseaza in limba maghiara. Am dobandit, deja, acest drept in aceasta tara, oricine orice ar spune. Sa fim mandri si de acest lucru", a declarat politicianul.
  • "Guvernam impreuna, cand e nevoie de noi, punem in miscare profesionalismul si capacitatea noastra in interesul tarii, al judetului, al orasului, al frumosului nostru pamant natal, Transilvania, dar nu vom permite oricui ar incerca, din nou, sa exileze limba maghiara din viata publica. De fapt, nici ce avem acum nu este tocmai de ajuns, trebuie sa mergem mai departe spre largirea utilizarii limbii maghiare, extinderea sistemului invatamantului maghiar, crearea diferitelor forme de autonomie", a mai spus Marko.