Viceprimarul Clujului, Laszlo Attila, a declarat luni ca nu este de acord cu prezenta a doua organizatii extremiste ale minoritatii maghiare, Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) si Batalionul Secuiesc al Noii Garzi Maghiare, precum si cu afisarea unei pancarte cu 'Tinutul Secuiesc nu e Romania' la manifestarile dedicate Zilei maghiarilor, relateaza CityNews.ro.

"Ma ingrijoreaza faptul ca si aici apare acest fenomen, este un fapt ingrijorator. Niciodata nu am fost adeptul unor astfel de manifestari si niciodata nu voi fi de acord cu niciun fel de extremism", a spus el.

In cadrul manifestatiilor dedicate Zilei maghiarilor au tinut cuvantari primarul Sorin Apostu, viceprimarul Laszlo Attila, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, consulul Republicii Ungare, Szilagyi Matyas. Mesajele transmise de presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au fost citite de subprefectul Vasile Cozma.

Organizatiile studentesti maghiare din Cluj au formulat 12 cerinte, dupa modelul celor 12 puncte ale revolutionarilor din 1848 prin care solicitau drepturi sporite pentru minoritatea maghiara. Acestea au fost citite inainte de depunerea coroanelor la placa memoriala a poetului national Petofi Sandor, la cladirea Biasini.

Principalele cerinte ale studentilor maghiari:

  • revenirea la denumirea de Kossuth Lajos a Bulevardului 21 decembrie 1989
  • utilizarea limbii maghiare in administratie, justitie, sanatate
  • placute bilingve pentru strazile din municipiu si pentru grupul statuar Matei Corvin
  • universitate independenta in limba maghiara
  • centru cultural maghiar
  • reinstaurarea stemei vechi a orasului
  • desfiintarea placutelor din timpul primarului Funar care instigau impotriva comunitatii maghiare
  • oportunitati de cariera si locuri de munca
  • incetarea manifestarilor anti-maghiare ale organizatiilor extremiste

Laszlo Attila a declarat ca unele din solicitarile studentilor maghiari sunt justificate. "Sunt cateva dintre solicitari care sunt pertinente, centrul cultural pentru tineri, inscriptiile bilingve ale strazilor, amenajarea centrului, disparitia placutelor jignitoare la adresa maghiarilor. In ceea ce priveste redenumirea Bulevardului 21 Decembrie, cred ca ar fi mult mai bine sa redenumim o parte a strazii Avram Iancu in strada Petofi", a spus acesta.