Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei nationale a maghiarilor de pretutindeni. "Trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora", sustine liderul de la Cotroceni, intr-un comunicat publicat de administratia prezidentiala.

"Daca in perioada dictaturii comuniste drepturile omului, intre care si drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, au fost nesocotite, in ultimii 20 de ani s-au facut pasi ireversibili in constructia unei societati democratice si pluraliste", continua presedintele, precizand ca "prezenta reprezentantilor maghiarilor in Parlamentul Romaniei, in administratiile locale si chiar in Guvern, reprezinta garantia ca relatiile interetnice din Romania vor continua in aceeasi sfera a normalitatii".

"Maghiarii au dovedit in decursul istoriei ca sunt un popor care a luptat pentru libertate. Au dovedit-o si in anul 1956 cand s-au ridicat impotriva dictaturii comuniste, dand o directie in acest sens in zona Centrala si de Est a Europei, dar si in decembrie 1989, cand au participat la rasturnarea dictaturii comuniste din Romania", se mai arata in mesaj. Traian Basescu aminteste ca, in contextul in care Romania si Ungaria fac parte "din aceeasi mare familie europeana, (...) asumarea acestei triple identitati si mandrii, de a fi maghiar si cetatean roman, dar si european totodata, a devenit mai usoara si mai naturala decat a fost vreodata in istorie".

"Ziua de 15 martie este comemorata ca ziua de sarbatoare a maghiarilor de pretutindeni, asa cum Ziua Nationala a Romaniei este un moment emotionant pentru fiecare roman, indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla. Evenimentele evocate reprezinta atat revolutia pasoptista din Ungaria, parte integranta a valului revolutionar care a cuprins Europa in anii 1848-1849, cat chiar mai mult decat atat, si anume aspiratiile maghiarilor, ale romanilor si celorlalte natiuni europene, legate de valorile modernizarii si emanciparii nationale", se arata in mesaj.