Consiliul Superior al Magistraturii este in continuare un organism timid, ineficient si reactiv in sanctionarea disciplinara a magistratilor, incalcand el insusi, ocazional, principiile de etica, este concluzia unui studiu al Societatii Academice din Romania, intitulat "CSM - arbitru sau sindicat?".

Analizand integritatea magistratilor prin prisma Stadardelor de la Bangalore, SAR constata ca cele mai frecvente abateri de la aceste standarde sunt faptele penale comise de magistrati, in principal cele legate de functia publica pe care acestia o exercita.

Datele statistice privind cazuri penale cu magistratii:

Magistrati trimisi in judecata

  • 2006 - 5
  • 2007 - 6
  • 2008 - 9
  • 2009 - 3

Magistrati condamnati

  • 2006 - 3 definitiv, 4 nedefinitiv
  • 2007 - 5 definitiv
  • 2008 - lipseste informatia
  • 2009 - 6 definitv

Sumele pretinse ca mita de magistrati pleaca de la 20 de euro si ajung pana la 45.000 euro. "Ambele extreme sunt de natura sa ingrijoreze. Daca ne referim la limita minima trebuie notat ca, din punct de vedere psihologic, este putin probabil ca o persoana aflata intr-o asemenea functie sa accepte o singura data in cariera sa 20 de euro", noteaza SAR.

Raportul arata ca din analizele DNA rezulta ca pedepsele se orienteaza spre minimul special. In plus, executarea pedepselor cu detentia reprezinta exceptia.

"Daca adaugam la acest lucru si faptul ca, in unele cazuri, persoanelor care fac obiectul procedurilor penale se pensioneaza inainte de solutionarea definitiva a dosarului, avem tabloul complet al tratamentului excesiv de bland acordat unor astfel de abateri de catre sistemul judiciar", potrivit sursei citate.

SAR analizeaza si impactul arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei asupra sistemului, pe fondul insistentei CSM ca aceste documente sa fie transmise Consiliului.

"Ar fi probabil mai intelept ca aceasta arhiva care genereaza si in ziua de azi fiori magistratilor sa fie definitiv sigilata si predata Arhivelor Nationale", recomanda SAR.