Curtea de Conturi verifica "repercusiunile Acordului petrolier al Companiei Sterling Resorces Ltd asupra patrimoniului, resurselor si cheltuielilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale", se arata in raportul de activitate al Curtii pe 2009, informeaza Mediafax.

In temeiul Hotararii Camerei Deputatilor 33/27 iulie 2009, "in prezent se desfasoara o actiune de verificare a repercusiunilor Acordului petrolier al Companiei Sterling Resorces Ltd asupra patrimoniului, resurselor si cheltuielilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale", arata Curtea de Conturi.

Curtea Internationala de Justitie a decis, la 3 februarie 2009, ca Romaniei ii revine 79,34% din teritoriul disputat cu Ucraina in procesul legat dedelimitarea platoului continental la Marea Neagra. Ulterior a inceput o dezatere politica, transferata in plan public, privind un acord cu firma Sterling, generat de o hotarare a fostului Guvern, condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu, aprobata la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra catre compania canadiana. Hotararea Guvernului Tariceanu din 12 noiembrie 2008 este un act aditional la acordul petrolier incheiat la 24 august 2007 cu Sterling.

Subiectul acestei dezbateri era suspiciunea ca statul roman, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol si gaze din cele doua perimetre chiar inainte de a fi cunoscuta decizia de la Haga in disputa dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.

Curtea de Conturi, la cererea Camerei Deputatilor, a controlat in perioada ianuarie-octombrie 2009 modul de gestionare a resurselor publice la Ministerului Tineretului si Sportului si la Nicolina SA Iasi, fiind inca actiuni in derulare la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) privind contractul Sterling si la Ministerul Turismului, pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei.

.