Firmele, mai ales cele din domeniul constructiilor, care s-au obisnuit in ultimii ani sa conteste fiecare licitatie pierduta, vor fi notificate la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si descalificate automat pentru alte viitoare licitatii, a avertizat joi Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, potrivit Agerpres.

"Vom incerca sa limitam contestatiile. (...) Vrem reglarea raportului stat - constructor. Daca esti un partener de rea credinta si permanent boicotezi sau obstructionezi statul sa isi puna proiectele de investitii in aplicare, nu mai participi la licitatiile organizate de stat, de Guvern", a spus ministrul Udrea, prezenta la Poiana Brasov, la reuniunea primarilor de orase din Romania.

Udrea a precizat ca ministerul va elimina contestatarii de profesie, printr-o procedura de lege, dupa ce anul trecut Guvernul a esuat in incercarea de a impune o cautiune in momentul depunerii unei contestatii, fapt impiedicat de CE. "Vom incerca sa eliminam aceasta situatie, printr-o procedura care este permisa de lege. Cei care fac o practica de a contesta, lucram cu multe firme de constructie, vor fi notificati la ANRMAP si vor fi descalificati la licitatiile viitoare", a explicat ministrul Elena Udrea.

Conform ministrului Dezvoltarii, Romania pierde in momentul de fata si bani europeni din cauza contestatiilor nesfarsite la licitatii. "Contestatiile nesfarsite ne impiedica sa punem un proiect in executie. Sunt firme care au devenit contestatare de profesie. Castiga din asta, fac contestatii ca apoi sa poata percepe comision de la castigatori. Si atunci se intampla ca, mai ales atunci cand vorbim de fonduri garantate din fonduri europene, lucrarile se intarzie foarte mult, banii se pierd. S-au pierdut banii alocati pentru astfel de proiecte, pentru ca procesele dureaza la nesfarsit", a spus Elena Udrea.