Sindicalistii de la Metrorex au decis declansarea unei greve generale pe perioada nedeterminata, incepand cu 18 martie, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, Ioan Radoi, presedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou, citat de Agerpres.

El precizeaza insa ca sindicalistii asteapta sa fie invitati la negocieri de conducerea Metrorex, pentru a nu produce un blocaj al transporturilor in Bucuresti. In caz contrar, circulatia trenurilor va fi oprita total, in 18 martie, intre orele 04,00 si 16,00.

Sindicalistii sustin ca nu mai sunt necesare alte forme legale de protest, deoarece instanta de judecata, prin hotarare definitiva, a decis ca greva generala din luna noiembrie a fost legala. In aceste conditii, se poate trece direct la greva generala.

"Nu am avut prea multe variante de ales, deoarece in 18 noiembrie greva noastra a fost declarata ilegala, iar de atunci si pana acum, cand instanta suprema a decis ca ea este legala, autoritatile nu au catadicsit sa discute cu angajatii de la Metrou, sa negocieze un nou contract colectiv de munca", a declarat Ioan Radoi.

Conform liderului sindical, prin Legea bugetului de stat fondul de salarii poate fi majorat cu 3,7% pentru orice societate care nu are datorii fata de stat.

"Metrorex nu are datorii la stat, dar trebuie sa suportam datoriile unei firme franceze de mentenanta, Alstom, al carei contract a fost semnat de Guvernul de atunci. Anual, costurile pretinse de aceasta societate sunt din ce in ce mai mari, in timp ce reparatiile si imbunatatirea conditiilor de munca la Metrou nu se vad", sustine Radoi.

Curtea de Apel a declarat legala, in urma cu o saptamana, greva de la Metrou, admitand recursul formulat de Sindicatul Metrorex si modificand in tot sentinta pronuntata de Tribunalul Bucuresti, care a declarat greva ca fiind ilegala.

Decizia pronuntata de Curtea de Apel este irevocabila.

In 17 si 18 noiembrie 2009, metroul bucurestean nu a functionat decat de la ora 16,00, ceea ce a dus, practic, la paralizarea traficului de la suprafata.

In prima zi de greva generala, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a depus doua contestatii in instanta, una pentru suspendarea grevei si una asupra legalitatii protestului angajatilor de la metrou.

Circa 650.000 de calatori au fost afectati de protestele angajatilor de la Metrou.