Astazi incepe a doua etapa a programului guvernamental “Prima Casa”, Programul „Prima casa 2”, prin care cei care nu au in proprietate o locuinta primesc garantii de la stat 80% din valoarea unui credit ipotecar ca sa si-o cumpere, incepe luni, 8 martie.

Valoarea maxima a creditului poate fi de 60.000 de euro, pentru cei care vor sa cumpere imobile finisate sau la rosu, iar pentru cei care construiesc case noi creste la 70.000 de euro si la 75.000 de euro.

Pentru cei care se asociaza in vederea constructiei de locuinte va incepe in 10-14 zile, dupa ce fondul de garantare si bancile vor cadea de acord asupra memorandumului tehnic de finantare, a declarat vienri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Concurenta s-a intetit pe piata creditelor pentru locuinte in ultimele 5 luni, asa incat romanii pot alege acum intre mai multe imprumuturi ieftine. Bancile solicita insa aceleasi avansuri consistente ca in septembrie 2009, adica au ramas extrem de prudente, scrie Daily Business.

Bancile au depus oferte de doua ori cat plafonul oferit de Fond de 700 de milioane euro, a declarat pentru HotNews.ro Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Saramet a mai precizat ca pana acum o saptamana cand a expirat termenul de depunere a ofertelor, bancile comerciale au depus oferte de aproximativ 1,38 miliarde euro.

Fata de cele 19 banci care intrasera in Prima Casa 1, in prezent s-au mai aratat interesate si Carpatica si Romanian International Bank- RIB. BCR, BRD si Banca Transilvania, institutii de credit cu cea mai mare expunere pe Prima Casa 1, vor in continuare sa aiba cele mai mari subscrieri, a mai apreciat presedintele FNGCIMM.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 23 februarie, modificarea Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Executivul a aprobat modificarile propuse de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului adica scaderea de la trei ani la un an a chiriei obligatorii pe locuinte, inainte de a fi cumparate de catre chiriasi, ceea ce inseamna ca locuintele vor putea fi cumparate prin intermediul noului program.