Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, sustine ca jurnalistul belgian Danny Huwe nu a fost impuscat, in 25 decembrie 1989, de teroristi, ci de militarii de la Comandamentul Trupelor de Graniceri, la comanda sefului unitatii, colonelul Petre Teaca, relateaza Agerpres.

In cadrul unei conferinte de presa, Maries a precizat ca informatia apare in documentele recent desecretizate primite de Asociatie de la Parchetul Militar. Maries a adaugat ca autoritatile au ascuns faptul ca militarii sunt vinovati de moartea jurnalistului.

Mai mult, la trei zile de la incident, fostul presedinte Ion Iliescu a semnat un decret prin care Petre Teaca era ridicat la gradul de general.

"Cadavrul jurnalistului a fost scuipat de multime, oamenii crezand ca a fost un terorist. Cum sa confunzi un jurnalist, care avea la vedere o camera video, cu un terorist? Nu a fost vorba de o confuzie. Totul a fost premeditat. Colonelul Petre Teaca este cel care a dat ordin subofiterilor de la Comandamentul Trupelor de Graniceri sa traga in parcarea din unitate, unde Danny Huwe filma cu acea camera video. Impreuna cu Danny Huwe au mai fost impuscati alti patru civili. Criminalul jurnalistului belgian a fost ridicat in gradul de general, la trei zile, de Ion Iliescu", a afirmat Maries.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 a prezentat si declaratia unui presupus martor, a carui identitate nu a dorit sa o dezvaluie.

Martorul relateaza ca servicul medical al Comandamentului Trupelor de Graniceri a fost solicitat sa acorde primul ajutor unor civili impuscati in parcul din fata cazarmii unitatii, la ordinul lui Petre Teaca.

"Ordinul de deschidere a focului, dat de generalul Petre Teaca, nu a fost cu nimic justificat si a avut ca urmare decesul a cinci persoane, printre care un strain (ziarist belgian) si ranirea grava a inca trei civili, printre care un copil de 15-16 ani, toti nevinovati", se arata in declaratia martorului.

Teodor Maries a mai spus ca generalul Petre Teaca a fost implicat in reprimarea revolutiei de la Timisoara si Bucuresti, iar Ion Iliescu l-a mutat, dupa mineriada, la Hunedoara, "sa aiba grija" de Valea Jiului.