Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Codrut Olaru, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa privind bilantul DIICOT pe anul 2009, ca Omar Hayssam traieste, iar dosarul referitor la traficul de arme este in lucru, transmite Mediafax.

Despre acest dosar Olaru a aratat ca nu poate divulga prea multe informatii, pentru ca se afla in lucru, dar a precizat ca pe parcursul acestei anchete s-au facut mai multe cereri de comisie rogatorie, dintre care "la unele s-a raspuns, la altele nu".

Intrebat de ce dureaza atat de mult ancheta in acest caz, procurorul sef Codrut Olaru aratat ca dosarul a fost inceput de fostul procuror Ciprian Nastasiu, care a parasit sistemul judiciar intre timp, iar dupa plecarea acestuia cazul a ajuns la un alt procuror.

Olaru a explicat ca dureaza pana cand noul procuror de caz a lecturat in profunzime intreg materialul intocmit pe vremea procurorului Nastasiu, astfel explicandu-se durata mare timp de derulare a anchetei in acest caz.

Seful DIICOT a aratat ca timp de doi, trei ani ancheta a fost realizata de un alt procuror, iar pentru a examina in totalitate actele privind investigatiile realizate necesita timp pentru noul anchetator, care a preluat cazul Omar Hayssam.

Intrebat cam cat ar mai putea dura ancheta judiciara in acest dosar Codrut Olaru a spus ca in acest caz se va da o solutie "cat de curand".

Omar Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la sedinta de judecata in urma careia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul Ciprian Nastasiu a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea. La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar in 30 iunie a fugit din Romania la bordul unei nave. Sefii serviciilor de informatii si procurorul general al Romaniei si-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Revocarea din functia de procuror al DIICOT a lui Nastasiu a venit dupa ce mai multe convorbiri telefonice dintre el si sirianul Omar Hayssam, inregistrate autorizat de Serviciul Roman de Informatii, au fost declasificate si folosite in procesul armatorului Mustafa Tartoussi, cel care l-ar fi ajutat pe sirian sa paraseasca Romania la bordul navei sale.

In campania electorala de anul trecut pentru alegerile prezidentiale, fostul procuror Ciprian Nastasiu afirma ca ancheta pe care a facut-o in dosarul privind traficul de armament, in care avea informatii si de la Omar Hayssam, viza Transnistria, Rusia, Orientul Apropiat, Africa de Nord, unde faptele au fost confirmate prin rechizitorii de investigatori americani.

Nastasiu a facut declaratii privind dosarul referitor la fapte de trafic de armamanent, in care a mentionat ca nu figura nicio legatura cu presedintele Traian Basescu, cu ocazia lansarii cartii "Pradarea Romaniei", care cuprinde marturii ale fostului anchetator DIICOT cu privire la Omar Hayssam.

Intrebat la ce persoane a ajuns in cadrul anchetei privind traficul de armament, in care Hayssam i-ar fi furnizat informatii, Nastasiu a spus: "Nu pot sa indic persoanele care fac parte din dosar".

"Am audiat persoane. Am facut referire in carte la partea externa a traficului de armament. Este partea cu Transnistria, Rusia, Orientul Apropiat, Africa de Nord. M-am dus acolo cu ancheta pentru ca sunt concretizate prin rechizitorii facute de americani", a spus Nastasiu.

Ciprian Nastasiu a lucrat in dosarul privind traficul de armament din 2006 pana in 2008. "S-a lucrat inclusiv in comisie rogatorie cu Rusia. Partenerii rusi urmau sa documenteze activitatile de conturi bancare, de spalare de bani. S-a lucrat cu autoritatile elvetiene, italiene, au fost facute comisii rogatorii si audieri a unor martori, precum si invinuirea lui Benyatov. El a refuzat sa dea declaratii in acest dosar. Eu acreditez in continuare ca ei (colegii mei, n.r.) isi vor face treaba", a mai spus Nastasiu.

Surse judiciare sustin ca Omar Hayssam este retinut in Siria.

Omar Hayssam a fost condamnat, in lipsa, la Bucuresti, la 20 de ani de detentie pentru implicarea in rapirea a trei reporteri romani la Bagdad, in 2005, ei stand sechestrati timp de 55 de zile.