Presedintele Traian Basescu a semnat vineri decretul de acreditare ca ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Moldova a diplomatului Marius Lazurca, informeaza un comunicat al presedintiei.

Diplomatul Marius Lazurca a fost audiat de comisiile de politica externa ale Parlamentului in 9 februarie, primind avizul favorabil al acestora, cu votul aproape unanim pozitiv.

In audierile din Parlament, ambasadorul a prezentat o serie de proiecte concrete pe care sa le realizeze in mandatul la Chisinau, de la proiecte economice - precum infiintarea unei banci de investitii romano-moldovene - la unele culturale - infiintarea efectiva a unui institut cultural roman si a unui spatiu mediatic comun intre Romania si R. Moldova.

Anuntul privind nominalizarea sa pentru postul de ambasador in capitala moldoveneasca a fost foarte bine primit la Chisinau, de unde a obtinut agrementul foarte repede. El corespunde portretului-robot al diplomatului potrivit pentru acel post, portret facut la inceputul anului, intr-un interviu, de ministrul de externe Teodor Baconschi.

Diplomatul calificat pentru acest post trebuie sa aiba, insa, "o anumita anvergura intelectuala", avertiza Baconschi. "Elitele din Republica Moldova sunt foarte sensibile la aceasta dimensiune. Nu cred ca se asteapta ca interlocutorii permanent acolo la un birocrat mai mult sau mai putin cenusiu. (...) Vom cauta sa propunem o personalitate de acest tip, care sa combine sofisticarea diplomatica - e o situatie geopolitica complicata la Chisinau - cu anvergura intelectuala si cu capacitatea de a face din Ambasada Romaniei la Chisinau un punct de atractie pentru elitele locale", a spus seful diplomatiei romane.

Marius Lazurca s-a nascut in 1971 la Timisoara si este tatal a sase copii. In 1994 a obtinut o licenta in literatura comparata la Sorbona, iar din 2003 este doctor in istorie-antropologie la aceasi prestigioasa universitate pariziana. Este in acelasi timp licentiat in litere al Universitatii de Vest din Timisoara. Din 2007 este ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun si pe langa Ordinul Militar Suveran de Malta.

Marius Lazurca este colaborator al HotNews.ro, autorul mai multor carti de specialitate si in acelasi timp un traducator consacrat. Timp de cinci ani a fost directorul Centrului Cultural Judetean Arad. A fost elev al Ecole Normale Superieure, fellow al Open Society Institute si este alumnus al New Europe College, Bucuresti.