Magistratii Tribunalului Bucuresti au amanat din nou, vineri, dosarul Rompetrol, in care omul de afaceri Dinu Patriciu este judecat pentru infractiuni de natura economica, deoarece a fost pierdut un rechizitoriu. 'Mi se pare o poveste de Kafka', a declarat omul de afaceri, citat de Agerpres.

La acest termen, avocatii au atras atentia judecatorului Constantin Marino Marin ca la dosarul Rompetrol nu se mai gaseste rechizitoriul prin care a fost trimisa in judecata Irina Popovici, fost adjunct CNVM. Dosarul acesteia fusese conexat cu Rompetrol, iar avocatii considera ca nu pot fi demarate audierile inculpatilor, in lipsa acestui rechizitoriu.

Judecatorul Constantin Marino Marin a suspendat procesul o ora si jumatate, timp in care grefierii au cautat rechizitoriul respectiv, fara succes insa.

Revenit in sala de judecata, judecatorul i-a anuntat pe avocati si inculpati ca sunt probleme la sistemul informatic, iar rechizitoriul nu a fost gasit.

"S-a rupt lantul (referindu-se la circuitul dosarului - n.r.)", a spus judecatorul, iar un avocat i-a replicat: 'A ruginit'. "Pai are trei ani de cand zace pe aici (n.r. dosarul)", a incheiat Constantin Marino Marin.

"Mi se pare o poveste de Kafka", a declarat Dinu Patriciu, la iesirea din sala de judecata.

Omul de afaceri considera ca va fi o problema daca se confirma o informatie aparuta intr-un cotidian, potrivit careia judecatorul Marino Marin este frate cu un important lider al PD-L Bucuresti.

De altfel, la termenul anterior din 17 februarie, Dinu Patriciu a declarat ca dosarul Rompetrol este unul politic, iar judecatorul Constantin Marino Marin i-a spus atunci: "Asta nu e treaba mea".

Pe fond procesul a fost amanat, pentru sfarsitul lunii martie, cand este posibil sa fie audiati primii inculpati - Petrica Grama, Alexandru Bucsa si Sorin Pantis - insa numai daca este gasit rechizitoriul Irinei Popovici.

La 8 septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru savarsirea a sapte infractiuni: delapidare, spalare de bani, asociere la savarsirea de infractiuni, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, dezvaluire de informatii privilegiate, spalare de bani si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Impreuna cu Patriciu au fost trimisi in judecata Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache.

Tribunalul Bucuresti - instanta de fond - a decis, la 22 octombrie 2007, trimiterea dosarului la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DIICOT, in vederea refacerii urmaririi penale, pe motiv ca procurorii au incalcat mai multe proceduri in derularea anchetei.

Parchetul General a facut recurs fata de aceasta decizie si a avut castig de cauza la Curtea de Apel Bucuresti, iar dosarul s-a intors la Tribunalul Bucuresti.

La 27 mai 2009, dupa aproximativ trei ani de cand acest dosar a fost trimis in instanta, magistratii au trecut la judecarea pe fond a procesului.