Un control efectuat de vamesii romani a dus la descoperirea unei retele de traficanti de armament catre Iran, relateaza Le Monde, in editia electronica. Totul a inceput printr-un control al vamesilor romani legat de legalitatea unor exporturi de armament, in urma caruia au fost confiscate 200 de lunete in Romania si 100 la Londra.

Operatiunea a permis stoparea pregatirilor de vanzare catre Iran a unei importante cantitati de proiectile antitanc produse in Bulgaria si foste tari membre ale URSS, precum si material chimic exploziv (zirconiu si nichel).

In urma operatiunii, cinci italieni si doi iranieni suspectati ca ar fi ofiteri ai serviciilor secrete ale Teheranului au fost arestati miercuri, in Italia, sub acuzatia de export ilegal de arme catre Republica islamica. Doi alti iranieni, pentru care au fost emise mandate de arestare, se afla in Iran, a precizat procurorul Armando Spataro.

Unul dintre suspectii arestati era un ziarist iranian acreditat la Roma pe langa Clubul presei straine. Unul dintre cei cinci italieni are domiciliul in Elvetia, iar un altul este avocat in Torino si conduce o firma de import-export de armament. Locotonent colonelul Vincenzo Andreone a precizat ca avocatul a vizitat Iranul, unde a avut contacte cu inalti responsabili ai armatei. Toti au fost arestati in cadrul operatiunii Sniper.

"Este vorba de o ancheta de o importanta considerabila, deoarece ea priveste intreaga comunitate internationala", a explicat procurorul Spataro, care a subliniat ca investigatiile au durat opt luni. Politia a colaborat cu autoritatile britanice, elvetiene si ramanesti, intrerupand astfel livrarea de material optic de provenienta germana.

Traficul se derula cel putin din 2007 si era bazat pe un sistem triunghiular. Antreprenorii procurau legal din Europa, in special din Germania, armele comandate de Iran, pe care le trimiteau in Marea Britanie, Elvetia sau in Romania, dupa care, prin alte societati, luau drumul Iranului, tranzitand uneori Dubaiul.

Operatiunile incalcau legislatia internationala legata de embargoul de armament in Iran precum si interdictia livrarii de arme "dual use", respectiv de uz militar si civil. "Investigatiile au fost complexe, deoarece traficantii mizau pe ambiguitatea intre armele de uz civil si militar", a subliniat procurorul.

Ancheta a dat rezultate in special gratie interceptarilor telefonice.