Consulatul de la Chisinau preia dosarele cetatenilor moldoveni pentru eliberarea permiselor de mic trafic de frontiera de doua zile si de-atunci presa moldoveneasca abunda in articole si comentarii critice la adresa Romaniei. Birocratia excesiva, coruptia care a aparut aproape instantaneu, asteptarile inselate si acuza ca acordul nu inlesneste ci, dimpotriva, ingreuneaza calatoria moldovenilor peste granita sunt reprosurile aduse Bucurestiului.

„Ni se face lehamite!”, asta este reactia cetatenilor in legatura cu procedurile impuse de autoritatile romane, pentru a obtine permise de trecere in tara vecina, dupa ce a intrat in vigoare Acordul privind micul trafic la frontiera. Nu au trecut decat doua zile de cand s-a dat startul pentru primirea cererilor pentru astfel de permise, dar oamenii care stau la coada, spun ca nu prea merita efortul. Asa incepe un reportaj aparut pe HotNews.md.

La fel sunt si reportajele video care au aparut pe Jurnalul TV: cetatenii moldoveni, toti venind de la zeci de kilometri - caci cei care locuiesc la maxim 50 de kilometri de frontiera au dreptul la astfel de permise - fac coada in fata Consulatului Romaniei, unde afla ca nu au dosarul complet. Da, este si o problema de informare, insa multi dintre ei nu vad relevanta existentei printre actele obligatorii a unui invitatii pe care trebuie sa o aiba de la cineva din Romania, un act legalizat la notar, in care sa se justifice trecerea frecventa a frontierei.

Nu au invitatia, problema e usor de rezolvat si aici ajungem la coruptie: ziarele de la Chisinau vorbesc despre acei "businessmani" sau "vanzatori de invitatii", care, in trecut, erau cei care facilitau obtinerea de documente pentru viza sau pentru obtinerea cetateniei. Pretul invitatiilor - despre care Deutsche Welle spune ca au invadat internetul - este de la 100 la 800 de lei moldovenesti sau de 200 de euro. Vanzatorii isi racoleaza clientii chiar de la coada.

„Am venit tocmai de la Cahul. Acum trebuie sa fac cale intoarsa. Nu stiu, daca ma vor mai tine puterile si buzunarul sa mai vin odata la Chisinau, pentru a solicita acest permis. Mai degraba va veni fiica mea din Romania acasa ”, a povestit unul dintre solicitanti pentru HotNews.md.

Pana la urma, e vorba despre "micul trafic sau marele bluf", se intreaba unul dintre jurnalistii moldoveni intr-un comentariu aparut in Timpul.

"Imi pare infinit de rau, dar temerea mea e ca acest mic trafic de frontiera nu va avea loc. Si de vina nu va fi partea basarabeana, ca in ’40, ci muma noastra istorica, Romania, tara noastra de glorii si de dor, dar care si astazi se afla sub ocupatia unor politicieni care fac tot ce le sta in puteri ca sa nu le permita „rusilor de basarabeni” sa treaca Prutul. Acum acesti politicieni au si un „argument forte” - conditiile impuse de UE!", spune Constantin Tanase.

"Cand am vazut lista de documente necesare pentru a obtine un permis de mic trafic la Prut, am inteles ca Birocratia va ingropa nu numai Romania, dar si Fratia cu RM!", mai spune el si aduce si niste argumente. Unele par valide - distanta la care trebuie sa vina moldovenii pentru obtinerea permisului sau necesitatea invitatiei - alte exagerari, precum ideea ca depasirea chenarului pentru semnatura din formular ar putea atrage respingerea cererii aplicantului.

Editorialistul moldovean conchide: "In realitate, avem de-a face cu un acord care nu favorizeaza, ci, invers, este, vorba batranilor de la tara, punitiv prin esenta sa, deoarece interzice si blocheaza nu doar micul trafic, ci si simpla deplasare a moldovenilor in Romania. Toti care au asteptat acest acord au fost convinsi ca va fi identificata o formula... euroconforma - adica simpla, elastica, omeneasca, frateasca, aflata in competenta primariilor -, dar nu un cod draconic ce duhneste a birocratie romaneasca (euroconforma?!) si a stalinism rusesc si care, de facto, face imposibila trecerea Prutului de catre basarabeni. Voluntar sau nu, dar se creeaza impresia (urata) ca administratia de la Bucuresti i-a tras o teapa politica „de zile mari” actualei conduceri de la Chisinau, or, este evident ca, in formula propusa, micul trafic de frontiera cu Romania nu va avea loc."

Opinia sa pare impartasita de Deutsche Welle din Moldova, care reia fragmente din editorialul lui Tanase si semnaleaza nemultumirea ce transpare in presa de la Chisinau.

La o zi distanta, Constantin Tanse revine cu o critica si mai dura la adresa Romaniei. Justificarea autoritatilor romane de la Chisinau - care spun ca rigorile sunt cerute de UE - il face sa se intrebe cum isi exercita Romania rolul de avocat in UE al Moldovei, rol pe care si-l aroga de ceva vreme.

"Daca Romania s-a angajat sa fie „avocatul” RM in opera de integrare europeana, de ce nu-si onoreaza angajamentul? Ce fel de avocat e acela care nu se bate pentru clientul sau? Nu vreau sa fac recurs la istorie, dar nu pot sa nu fac: daca in 1940 Romania nu a putut sa se bata pentru Basarabia pe campul de lupta, de ce acum nu se bate pentru noi la Bruxelles, pe frontul diplomatic?", se intreaba editorialistul.

Pana la urma, Constantin Tanase ajunge, de fapt, la problema de fond: "noi, moldovenii, am dat jos sarma ghimpata de la Prut fara sa ne temem ca acest lucru nu i-ar placea Moscovei (sau Bruxellesului). Romania, insa, se teme sa simplifice procedura de obtinere a permisului de mic trafic. Se teme - de cine? De Moscova? De Bruxelles? Sau poate, totusi, de noi, basarabenii? Aceasta-i intrebarea…"

Filat face vizite-surpriza la Consulatul Romaniei

La astfel de reactii premierul moldovean Vlad Filat n-a ramas nepasator. Astfel ca miercuri a facut o vizita neanuntata la Consulatul Romaniei, pentru a vedea cum se desfasoara lucrurile. O stire a Jurnal TV este edificatoare privind vizita-surpriza a premierului, in special dialogul diplomatului roman cu presa moldoveneasca pe care o intreba cine vine si careia ii spunea ca presupune ca e un oficial moldovean, din moment ce media se afla la Consulat:

Dupa discutia cu solicitantii aflati la coada, Filat a spus ca va solicita o simplificare a procedurilor.

„Se pare ca exista anumite deficiente legate de actele necesare pentru obtinerea acestui permis. Am venit aici pentru a discuta despre aceasta situatie, urmind ca ulterior sa identificam si solutii”, a spus premierul moldovean.

La randul sau, reprezentantul Romaniei, responsabilul de permisele pentru micul trafic la frontiera, Petru Litiu a spus ca stie de existenta anumitor probleme la aplicarea dosarelor pentru obtinerea permisului, dar a precizat ca acestea sunt conditiile impuse de Uniunea Europeana. Cu toate acestea, “ne dorim foarte mult ca cetatenii moldoveni sa poate obtine aceste permise mai usor”, a spus oficialul roman.

Vlad Filat a vorbit despre problema permiselor si in sedinta de guvern care a avut loc ulterior - redata live text de Jurnalul.md - si si-a delegat ministri de interne, externe si al comunicatiilor sa se intalneasca pentru a cauta solutii. „Am fost azi la consulat si mi-am dat seama ca mai avem de muncit”, spune Filat.

Mai mult, Filat a vorbit si cu omologul sau de la Bucuresti. Boc a reactionat imediat si a cerut MAE simplificarea procedurilor, cel mai probabil inlocuirea invitatiei legalizate la notariat cu o declaratie pe propria raspundere privind motivele trecerii frecvente a frontierei pentru care au nevoie cetatenii moldoveni de eliberarea permiselor.