Premierul Emil Boc a cerut miercuri, in urma unei discutii telefonice cu omologul sau Vlad Filat, simplificarea formalitatilor pentru obtinerea de catre cetatenii moldoveni a permisului de mic trafic la frontiera, informeaza un comunicat al Executivului. La solicitarea HotNews.ro, biroul de presa a explicat faptul ca simplificarea ar consta in inlocuirea invitatiei legalizate la notar pe care trebuie sa o aiba din Romania un cetatean moldovean cu o declaratie pe proprie raspundere privind scopul calatoriei, insa nu ne-a fost precizat daca in conditii exceptionale sau in general. HotNews.ro mai asteapta aceasta clarificare.

Seful Executivului de la Bucuresti a aratat omologului sau de la Chisinau ca va sustine, in continuare, o implementare rapida a prevederilor din Acord, prin simplificarea procedurilor de obtinere a permisului de trecere a frontierei, se arata in comunicatul de presa. "Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Afacerilor Externe sa simplifice formularul necesar cetatenilor Republicii Moldova, pentru a putea fi pus in aplicare Acordul privind Micul Trafic la Frontiera semnat cu Republica Moldova. (...) Astfel, cetatenii Republicii Moldova vor putea, sa declare, sub semnatura, ca indeplinesc conditiile legale pentru a beneficia de acest acord si pentru a li se facilita obtinerea permisului de trecere a frontierei”, arata sursa citata, fara a fi foarte explicita in ce consta aceasta simplificare.

HotNews.ro a cerut biroului de presa al guvernului niste lamuriri, in conditiile in care marea nemultumire a cetatenilor moldoveni - potrivit presei de la Chisinau - este necesitatea de a avea o invitatie din partea unui cetatean roman, legalizata la notar, pe care moldovenii trebuie sa o prezinte in dosarul de obtinere a permisului. Biroul de presa a precizat ca la ea se refera simplificarea, si anume eliminarea ei si inlocuirea cu o declaratie pe proprie raspundere in care cetatenii moldoveni sa spuna in ce scop vor sa calatoreasca in Romania si sa obtina permisul.

Guvernul nu a putut preciza inca daca acest lucru se intampla in conditii exceptionale sau va deveni o regula.

Cererile depuse de cetatenii Republicii Moldova pentru obtinerea permiselor sunt verificate de partea romana, prin Oficiul Roman de Imigrari, in baza de date Schengen, dupa cum a precizat, anterior, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.