Daca intr-o zi nu va mai gasiti masina pe rondul de flori din fata blocului, acolo unde ati lasat-o cu o seara inainte, este foarte posibil ca de ea sa fi avut grija voluntarii primariei. De la masinile parcate aiurea, pana la craterele de pe arterele mai putin circulate, isi noteaza totul si inainteaza raportul mai marilor de la orase. Cand au inceput sa umble prin oras, unii i-au comparat cu securistul de bloc, altii s-au bucurat ca primaria are ochi si urechi pentru problemele din cartierul lor.

La Cluj-Napoca, circa 100 de voluntari colinda zi de zi strazile in cautarea celor care nu respecta ordinea publica, inarmati doar cu un carnetel si cu un pix. Au sperat ei si la aparate foto sau video, dar criza a taiat din fonduri, astfel ca si rapoartele sunt inaintate tot prin mijloacele personale.

Voluntari ai primariei de meserie, misiunea lor e sa afle de la locuitori ce se intampla prin oras, cine respecta spatiile verzi, cine isi parcheaza limuzina pe florile din spatele blocului sau care mai sunt, daca mai sunt, gastile de cartier si unde se aduna ele.

La cei 63 de ani ai sai, domnul Pavel este voluntar al Primariei Cluj-Napoca inca de la inceputul programului, adica din vara anului trecut. A fost trimis in somaj de la un centru pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, iar acum asteapta pensionarea de anul viitor. Pe langa voluntariat, se mai ocupa si cu treburile pe la blocul in care locuieste, fiind presedintele asociatiei de proprietari. De altfel, asa a si ajuns voluntar al Primariei Cluj-Napoca. A fost “racolat” la o intalnire a presedintilor de blocuri.

Domnul Pavel in actiune
Domnul Pavel in actiune
Foto: HotNews.ro
A acceptat sa fie filmat pentru realizarea acestui material, insa nu a fost de acord sa ii fie dezvaluita identitatea. Ca “asa e mai bine pentru toata lumea”, mai ales ca are o intelegere in acest sens cu primarul orasului. Hotnews.ro l-a insotit pe domnul Pavel pe teren, pentru a vedea cam ce ajunge la urechea administratiei municipalitatii.

„Voluntarii vor fi practic ochii vigilenti ai primariei, pe fiecare cartier, pe fiecare strada pe care acestia isi desfasoara activitatea, unde locuiesc practic, avand posibilitatea in acest sens sa sesizeze probleme care pot fi rezolvate, probleme mici care pot fi rezolvate de primarie in timp scurt. Consideram ca spiritul civic al clujenilor, care este recunoscut, canalizat in acest fel nu va aduce decat beneficii atat primariei, cat si locuitorilor”, spunea primarul Clujului Sorin Apostu vara trecuta, odata cu lansarea programului de voluntariat gandit de predecesorul sau, actualul premier Emil Boc.

La nivelul tarii, majoritatea oraselor mari au implementate deja programe similare de voluntariat, urmand ca acestea sa fie extinse in scurta vreme.