Fostul diplomat roman Silviu Ionescu, acuzat ca a produs un accident de circulatie soldat cu moartea unui barbat in decembrie anul trecut, in Singapore, s-a declarat dispus sa ofere "compensatii morale" familiei victimei, relateaza cotidianul StraitsTimes.

Intr-un e-mail adresat luni ministrului de Externe din Singapore, George Yeo, Silviu Ionescu afirma ca ii va oferi "compensatii morale" sotiei lui Tong Kok Wai, barbatul de 30 de ani care si-a pierdut viata in urma accidentului produs de Silviu Ionescu.

Ministerul singaporez de Externe a inaintat Ambasadei Romaniei din aceasta tara, in prima jumatate a lunii februarie, o nota diplomatica prin care cere sprijinul reprezentantei romane in aducerea la Singapore a diplomatului Silviu Ionescu, pentru a fi audiat in ancheta privind accidentul rutier mortal in care a fost implicat.

Fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore sustine insa ca a fost nevoit sa plece brusc din Singapore din cauza unei "afectiuni medicale", dar si ca procurorii din Singapore l-ar fi acuzat "cu mult timp inainte sa aiba dreptul s-o faca".

  • Silviu Ionescu, suspendat de MAE dupa ce a fost acuzat de producerea unui accident mortal

Silviu Ionescu, fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore, este acuzat de autoritatile din aceasta tara ca a provocat, in decembrie 2009, un grav accident de circulatie, soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor doua.

Pe 15 decembrie 2009, o masina apartinand ambasadei romane, un Audi A6 de culoare neagra, a lovit trei pietoni, in jurul orei locale 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora Romaniei), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, in varsta de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian si a murit in ziua de Craciun, iar ceilalti doi pietoni au fost, de asemenea, raniti.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, in 5 ianuarie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica sa investigheze accidentul si a decis si rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu.

Diplomatul a fost pus oficial sub urmarire penala pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii pe 3 februarie, cand procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica l-au audiat si i-au adus la cunostinta acuzatiile. Silviu Ionescu a fost suspendat de MAE pe perioada anchetei.

Procedura intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta.