Ziua de 2 martie a fost declarata, prin decizia Guvernului Republicii Moldova, zi de comemorare a persoanelor cazute in conflictul armat pentru apararea integritatii si independentei Republicii Moldova (1991-1992).

Conflictul din Transnistria este un conflict politic intre Republica Moldova si Republica Moldoveneasca Nistriana privind exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubasari, Grigoriopol, Ribnita, Slobozia si orasul Tiraspol, aflate pe malul stang al raului Nistru si orasul Tighina, aflat pe malul drept al aceluiasi rau, transmite Radio Romania Actualitati.

Conflictul a inceput in anul 1990, imediat dupa proclamarea independentei Republicii Moldovenesti Nistrene, pe 2 septembrie.

Dupa ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), presedintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o interventie militara impotriva fortelor separatiste care au atacat si ocupat sediul politiei din Dubasari, din stanga Nistrului, in cursul noptii.

Pe 2 martie, la Chisinau si in mai multe localitati din Moldova au loc slujbe de pomenire a celor cazuti in timpul conflictului armat, depuneri de coroane si jerbe la cimitirele eroilor.