Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment de calatorie pentru Chile, prin care le recomanda cetatenilor romani sa evite deplasarile in aceasta tara in perioada urmatoare, in cazul in care nu sunt necesare. MAE ii atentioneaza ce pei care ignora avertismentul ca se duc in aceasta zona pe proprie raspundere, intrucat posibilitatile de interventie a misiunii diplomatice sunt reduse in aceasta perioada.

Avertismentul de calatorie a fost emis din cauza cutremurului devastator care a afectat Republica Chile, provocand sute de victime si pagube imense. Potrivit MAE, in mai multe regiuni se inregistreaza intreruperi ale comunicatiilor, energiei electrice si apei potabile, inclusiv in capitala Santiago de Chile. De asemenea, aeroportul international din Santiago de Chile este in acest moment inchis.

MAE recomanda romanilor care sunt nevoiti sa se deplaseze in Chile sau se afla deja pe teritoriul acestei tari sa se adreseze Ambasadei Romaniei in Santiago si sa-si anunte prezenta in regiune, pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

"Cetatenii romani care ignora avertismentele si se deplaseaza in zone de risc isi asuma propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca posibilitatile de interventie a misiunii diplomatice sunt reduse in aceasta perioada", avertizeaza Ministerul de Externe.

Ambasada Romaniei in Chile este in contact permanent cu autoritatile locale pentru a afla daca seismul a afectat si cetateni romani aflati in aceasta tara.

Pana in momentul de fata, institutia diplomatiei nu are informatii conform carora cetateni romani ar fi printre victimele cutremurului sau au avut de suferit de pe urma acestuia.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade Richter s-a produs sambata dimineata in Chile, cel mai mare din ultimii 25 de ani. Institutul Geologic din SUA (USGS) a anuntat ca seismul a generat un tsunami, care a afectat zeci de tari din bazinul Pacificului. Zeci de replici cu magnitudinea de peste 5 grade s-au produs după acest cutremur. Autoritatile chiliene au declarat "stare de calamitate". Ultimul bilant oficial provizoriu arata ca peste 700 de persoane si-au pierdut viata. Peste 2 milioane de oameni au fost afectati de seism, iar 1.5 milioane de case au suferit stricaciuni.