Uneori, manelistii pronunta mai bine limba romana in unele din manelele lor decat o fac unii moderatori de emisiuni de divertisment, declara presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, intr-un interviu acordat Mediafax.

Patapievici a raspuns astfel unei intrebari referitoare la afirmatia presedintelui Traian Basescu potrivit careia 99% dintre romani asculta manele si apreciaza cultura roma.

"Toata lumea remarca, pentru ca presedintele a facut o remarca care imediat a fost suprainterpretata in fel si chip, un lucru pe care observatorii din presa culturala l-au remarcat de la inceputul anilor '90. Una dintre manierele in care libertatea a erupt in spatiul public a fost brusca aducere din periferie, din mahala, a felului de a vorbi limba romana, in centru. Cu foarte mici exceptii, asa se intoneaza limba romana la televizor. Emisiunile de divertisment sunt emisiuni prin care se face aceasta contagiune in masa cu stilul manelei. E o degradare oribila a limbii noastre - s-a incetatenit sa spui "ora doisprezece" Daca-i faci observatie unui om ca trebuie acordat numeralul, e tulburat, cum, ora doispe. Nu - "ora douasprezece", a declarat presedintele Institutului Cultural Roman.