Autoritatea pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) a cerut Ministerului Finantelor sa revina asupra unei decizii a Guvernului care a eliminat, din 2010, scutirea de impozit pe salariile si pensiile persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Aceste drepturi nu erau impozitate de stat pana in prezent, informeaza Mediafax.

Potrivit conducerii Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta adoptata in octombrie 2009 pentru modificarea Codului Fiscal, sa elimine, cu incepere de la 1 ianuarie 2010, articolul 26 litera a din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, in baza caruia persoanele cu handicap grav sau accentuat (nevazatori sau persoane aflate in scaun cu rotile) erau scutite de la impozitul pe indemnizatiile de natura salariala.

La sfarsitul lunii noiembrie 2009, Parlamentul a adoptat o lege prin care se stabileste ca persoanele cu handicap beneficiaza, prin articolul 26, de scutire de impozit pe veniturile din salarii, indemnizatii de natura salariala si pensii, in conditiile in care, la acea data, era anuntat ca acest articol este abrogat incepand cu anul 2010.