Sectia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, joi, cu unanimitate, reinvestirea in functie a procurorilor Codrut Olaru la conducerea DIICOT si a Gabrielei Scutea ca adjunct al procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, informeaza Mediafax.

Adjunctul procurorului general, Gabriela Scutea, a declarat, joi, dupa audierea sa din plen, ca principala ei realizare este dialogul cu angajatii din Parchetul instantei supreme, dar si cu cei de la parchetele curtilor de apel din teritoriu, precum si implicarea sa in atragerea proiectelor cu finantare Phare, realizand 17 proiecte in trei ani, in valoare de 9 milioane de euro, ceea ce a fost un inceput foarte bun.

Codrut Olaru a declarat ca prioritatile sale sunt consolidarea institutionala a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care insa nu se poate realiza fara existenta unei legi organice de organizare si functionare a structurii, precum si combaterea infractiunilor de violenta cu arme de foc si a criminalitatii informatice.

In timpul audierii sale in Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Codrut Olaru a afirmat ca in cei trei ani de cand condus structura s-a inregistrat o rata a achitarilor de 0,014%, aratand ca din 2.000 de inculpati in cazurile instrumentate de DIICOT, aproximativ 1.100 au fost arestati preventiv.

De asemenea, Olaru a subliniat cresterea valorii de droguri confiscate, de la trei milioane de euro in 2006 la 166 de milioane de euro in 2009.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a inaintat, in 18 februarie, spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii propunerile pentru reinvestirea in functia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Gabrielei Scutea, respectiv a lui Codrut Olaru pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT).

Conform legii, procurorul general al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestora sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM.