Oleg Voronin, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va fi cercetat penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani, au anuntat joi reprezentantii Centrului pentru Combatarea Infractiunilor Economice si Coruptiei, informeaza UNIMEDIA.

"CCIEC a dispus inceperea urmaririi penale pe semnele componente de infractiune prevazute in articolul 243 din codul penal, care se refera la spalarea banilor in proportii deosebit de mari, si pe articolul ce prevede evaziunea fiscala a intreprinderilor, organizatiilor, care au condus la neachitarea impozitului. Preventiv se invoca suma de 66 milioane lei", se precizeaza in declaratia ofiterilor CCIEC.

"Verificarile nu pot fi efectuate decat in cazul inceperii urmaririi penale. Gratie complexitatii cazului, ancheta penala va fi efectuata de un grup de procurori sub coordonarea procuraturii anticoruptie. In cadrul dosarului inceput la 24 februarie curent vor fi audiati cetateni de peste hotare. Urmarirea penala a fost inceputa in baza art 243, al. 2 și art. 244, al. 2 din codul penal", au precizat ofiterii CCIEC.

Rugati de jurnalisti sa precizeze de ce institutia nu s-a autosesizat pana in prezent pe marginea acestui caz, organizatorii conferintei de presa au mentionat ca au inceput si o ancheta interna, pentru a se verifica cine se face responsabil de lipsa de initiativa a Centrului.

Centrul investigheaza perioada anilor 2008-2009 in care cetateanul Oleg Voronin a achitat prin intermediul cardului personal, in lei sau alta valuta straina, echivalentul a 67 milioane de lei pentru diferite marfuri si servicii in afara teritoriului Republicii Moldova. Totodata, acesta a mentionat in declaratia pe venit doar 4 milioane lei.

Fiul lui Vladimir Voronin este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Republica Moldova.