Interviu HotNews.ro - RFI 

AUDIO VIDEO Daniel Funeriu: Noua lege a educatiei va fi discutata in Guvern in maxim doua saptamani. Vezi in articol noutatile

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2010, 16:04 Actualitate | Esenţial


Daniel Funeriu in studioul HotNews.ro
Foto: HotNews.ro
Un nou proiect de lege al educatiei va fi discutat in Guvern in prima lectura peste doua saptamani, dupa care va fi supus dezbaterii publice 30 de zile inainte de a fi trimis spre aprobare Parlamentului, a declarat Daniel Funeriu, intr-un interviu pentru HotNews.ro-RFI. Vechiul proiect, un compromis PSD-PDL, fusese adoptat prin asumarea raspunderii, insa Curtea Constitutionala l-a declarat neconstitutional, la sesizarea PNL. Ce aduce nou proiectul ministrului Funeriu?


 • Trecerea clasei a IX la gimnaziu nu se va putea face mai devreme de 2011-2012. O optiune ar fi ca primii copii care sa intre in acest ciclu de clasa a IX-a la gimnaziu sa fie cei care incep clasa a V-a acum
 • Optiunea mea este sa mentin prevederea care le interzice directorilor de scoli sa faca parte dintr-un partid, dar trebuie sa ne asiguram ca ea nu este neconstitutionala, din punctul nostru de vedere nu este.
 • Optiunea mea este ca atunci cand un parinte doreste ca copilul sau sa studize in limbi de circulatie internationala sa poata sa faca acest lucru in Romania iar acest lucru sa fie recunoscut.
 • Imi cer scuze in numele ministerului tuturor celor care au obtinut diplome valabile si de foarte inalta tinuta in strainatate si nu au fost recunoscute in Romania.
Citeste cele mai importante declaratii facute de ministrul Daniel Funeriu la HotNews.ro - RFI

 • Foarte curand, eu cred ca nu mai tarziu de urmatoarele doua saptamani, voi prezenta in Guvernul Romaniei o prima lectura a legii educatiei nationale. Vom pune aceasta lege in dezbatere publica o luna de zile asa cum este firesc si o vom trimite spre Parlament, unde Senatul este camera decizionala.
 • Vechea lege a cazut la Curtea Constitutionala si daca va uitati la motivatie veti vedea ca se spune ca aceasta lege, datorita implicatiilor, trebuie sa treaca printr-un proces vast de dezbatere, care sa implice toti actorii din sistem.
 • Era o lege care continea elemente foarte bune, credem insa ca sunt unele domenii care necesita ajustari. Legea era prea stufoasa, avea prea mult balast, se reglementau prea in detaliu anumite chestiuni. Optiunea noastra este sa profitam de dezbaterea de anul trecut, sa coerentizam intreaga lege, sa scapam de un balast inutil. • Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu poate sa scada drastic abandonul scolar. Optiunea noastra este sa avem invatamant obligatoriu zece ani, pana la terminarea clasei a noua. Cea mai larg deschisa usa in Romania spre abandonul scolar este la sfarsitul clasei a VIII-a, atunci cand copiii nu mai au liceu in comuna in care au avut scoala generala si merg in alte localitati.
 • Asa cum stiti, exista o diferenta majora intre un copil de 14 ani si jumatate si un copil de 15 - 16 ani.  Acel an suplimentar nu este un an oarecare, este un an al maturizarii copilului, un an in care se produc foarte multe fenomene in viata copilului. Iar a-l tine un an intr-un cadru scolar de cat mai inalta calitate cred ca poate sa aiba un efect benefic.
 • Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu nu se va putea face mai devreme de 2011 - 2012. Sunt foarte multe scoli la tara care au doar opt sali de clasa. Si atunci organizarea clasei a IX-a pune o problema fizica, reala. Aceasta trecere implica miscari importante de personal, care nu se pot face peste noapte. O optiune ar fi ca primii copii care sa intre in acest ciclu de clasa a IX-a la gimnaziu sa fie cei care incep clasa a V-a acum. Trecerea clasei a IX la gimnaziu va fi in optiunile ministerului pentru proiectul de lege.  • Va fi dezbaterea publica de o luna, noi vom veni cu toate argumentele ministerului, nu e vorba de un caz, e o masura foarte importanta pentru ca avem cel mai mare abandon scolar din Europa, impreuna cu Spania. Deci trebuie sa luam masuri foarte clare, iar aceasta este una fundamentala pentru stoparea abandonului scolar.
 • Legea veche a picat la Curtea Constitutionala pe procedura, nu pe substanta. Optiunea mea e sa mentin prevederea care le interzice directorilor de scoli sa faca parte dintr-un partid, dar trebuie sa ne asiguram ca ea nu este neconstitutionala, din punctul nostru de vedere nu este. In prima mea intalnire cu inspectorii le-am spus clar, in scoala trebuie sa primeze calitatea resursei umane, profesionalismul, desigur, loialitatea fata de guvernare si fata de politicile ministerului trebuie bine stabilite in cadrul sistemului. Nimeni nu poate guverna in afara loialitatii fata de programul de guvernare.
 • La finalul acestei luni va fi gata un studiu pe tema schimbarilor curriculare. Cand vom gandi un nou curriculum o vom face cu experti, el nu trebuie facut in alte locuri decat acolo unde se aduna expertii. Cred ca schimbarile curriculare majore vor avea loc de la inceputul anului scolar 2011 - 2012 si am sa va spun de ce. Pentru ca este foarte important ca odata cu un nou curriculum sa se intalneasca cu formarea cadrelor didactice. Deci trebuie sa avem prefesori formati in coerenta cu un nou curriculum mult simplificat, mult destelenit si mult mai putin stufos.
 • Este absolut necesar sa reducem numarul de ore, mai mult sa reducem numarul de ore pe care copiii il petrec rezolvand temele de casa. Prea multa lume confunda seriozitatea invatarii cu teme de casa kilometrice. (...) Nu ministrul decide ce materii ies, ce materii intra. Acest lucru trebuie stabilit si fundamentat de o comisie de experti, dar competentele in jurul caruia curriculum va fi construit sunt clare: competente de comunicare, competente stiintifice, competente axiologice, capacitatea copiilor de a ierarhiza, de a avea valori, capacitatea antreprenoriala, stimularea creativitatii.  • Trebuie sa adaptam sistemul romanesc de educatie la faptul ca suntem membri UE si ai unei societati globalizate. Optiunea mea este ca atunci cand un parinte doreste ca copilul sau sa studize in limbi de circulatie internationala sa poata sa faca acest lucru in Romania iar acest lucru sa fie recunoscut. Este un bonus ca un copil roman sa poate sa invete in engleza, in franceza, in germana, nu cred ca trebuie sa avem inhibitii in acest sens. Intentionam sa reglementam acest lucru prin lege.
 • In noua lege vom avea modalitati foarte clare de selectie a profesorilor si de pregatire a lor. Cand vom avea o descentralizare reala, comunitatea locala va avea un cuvant mult mai greu de spus in ce priveste angajarea profesorilor.
 • In particular in acest an, am introdus finantarea per capita. Aceasta a dus la anumite ajustari care ne face sa avem un numar de posturi mai mic cu 15.000. In nici un caz nu vor fi 15.000 de profesori care vor parasi sistemul. Numarul va fi mult mai mic, semnificativ mai mic. Dar numarul exact si repartitia pe diferite domenii va fi cunoscuta odata ce vom avea cifra de scolarizare, dupa ce fiecare judet isi va fi optimizat reteaua scolara.
 • Imi cer scuze in numele ministerului tuturor celor care au obtinut diplome valabile si de foarte inalta tinuta in strainatate si nu au fost recunoscute in Romania. Este inacceptabil ca oameni care si-au terminat doctoratul la Harvard, la MIT, la Sorbona sa fie pusi pe drumuri luni in sir, sa astepte ore in sir pentru ca aceasta diploma sa fie recunoscuta.
 • Am facut un prim pas in acest sens pentru a recunoaste automat titlurile universitare obtinute in universitati acreditate din Uniunea Europeana. Am semnat saptamana trecuta un ordin in acest sens. Acum, avem in lucru un nomenclator cu universitatile internationale ale caror diplome vor fi recunoscute automat in Romania. Vreau sa facem acest lucru cat mai repede, nu voi tergiversa acest lucru, pentru ca nu este acceptabil ca studentii sa fie pusi pe drumuri inutil.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6233 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  Succes, domnule Funeriu (Miercuri, 24 februarie 2010, 16:52)

  ion [anonim]

  Succes, domnule Funeriu. Nu sunteti singur :)
 • +2 (2 voturi)    
  criterii unitare de accedere in inv. superior (Miercuri, 24 februarie 2010, 17:35)

  Vasiliu [anonim]

  Domnule Ministru,

  O situatie paradoxala s-a prepetuat in recrutarea preparatorilor la facultatile de medicina; absolventi care nu au fost in stare sa ia examenul de rezidentiat au ajuns sa ocupe posturi de preparator. Si apoi acestia sunt pusi in fata unor sutenti de nota 10! Ba mai mult ei ar mai rebui sa faca si cercetare. Eu am fost intodeauna convins ca in invatamantul superior sunt opriti cei mai buni absolventi, dar ceea ce se intampla cu facultatile de medicina este un dezastru. O statistica asupra recrutarilor si a nepotismelor din facultatile de medicina v-ar face parul maciuca. Exista si un folclor al pretului (in euro) pe dicipline. Intrebari:
  1. Cand se vor introduce criterii clare si unitare de accedere in invatamantul superior? Noua lege le are in vedere?
  2. Nu credeti ca pentru asanarea invatamntului medical orice avansare sa fie conditionata de trecerea examenului de rezidentiat (chiar si la varste mai inainte)?
  • +2 (2 voturi)    
   de exemplu... (Miercuri, 24 februarie 2010, 21:26)

   toma [anonim] i-a raspuns lui Vasiliu

   in timpul cand ministru era dl.cinteza,cei care functionau ca preparatori (post obtinut in urma unui "concurs"cu un singur candidat-viitorul preparator) si care nu luasera rezidentiatul ,au fost promovati peste noapte ca medici rezidenti ,deoarece erau "universitari"
  • +1 (1 vot)    
   o alta situatie... (Miercuri, 24 februarie 2010, 21:38)

   toma [anonim] i-a raspuns lui Vasiliu

   in timp ce acestor preparatori(multi dintre ei ocupand postul prin "concurs de imprejurari ")au dreptul la asa-numita "integrare clinica",medicilor cu rezultate remarcabile le sunt ingradite posibilitatile de accedere in invatamantul medical-cunosc cazul unei doctorite-medic specialist pretuit-careia i s-a propus postul de asistent universitar...dar cu o conditie :sa renunte la postul de medic ,ocupat "pe bune"printr-un concurs dat in alt centru universitar,unde luase nota cea mai mare ;bineinteles ca a refuzat postul de asistent
  • +3 (3 voturi)    
   unde mai exista preparatori in UE ??? (Joi, 25 februarie 2010, 8:34)

   PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui Vasiliu

   Cand se vor elimina diferentele mari intre salarii ? In prezent exista mari diferente intre Prof Univ si celelalte Grade didactice din Invatamantul Superior (de pe vremea Tov PRM-PSM Anghel Stanciu TRASEISTUL !!!
   • +3 (3 voturi)    
    despre diferentele de salariu (Joi, 25 februarie 2010, 15:40)

    Corina [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

    In Germania un Prof univ. are 5000 de euro iar un doctorand (asistent) are 1000. Deci e 1 la 5. In RO un asistent are 1000-1200 iar un prof univ tanar (35-40 ani) are 3000. Deci aprox. 1 la 3. Prin urmare ar trebui marita diferenta de salariu nu micsorata!!!
    • 0 (0 voturi)    
     salariul (Joi, 25 februarie 2010, 18:07)

     asistentul [anonim] i-a raspuns lui Corina

     Bati campii!
     Este inexact ce spui si in plus nu e vb de doctoranzi. Asistent este una, doctorand este alta.
 • +2 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 24 februarie 2010, 18:01)

  Radu-Mihai [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   da da da da (Miercuri, 24 februarie 2010, 19:55)

   nc [anonim] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   uite un om care gandeste!! uite!! multumesc doamne ca existati!! ma intreb daca va exista cineva care sa citeasca comentariul dvs. :(( sunt atat de trista
 • +6 (6 voturi)    
  e momentul... (Miercuri, 24 februarie 2010, 18:39)

  sile [anonim]

  Sa speram ca vor avea loc modificari de substanta si nu de suprafata in invatamantul romanesc.
  Ii doresc si eu succes noului ministru.
 • +4 (6 voturi)    
  raspunsuri (Miercuri, 24 februarie 2010, 18:40)

  maria [anonim]

  Eu am citit intrebarie si asteptam cu nerabdare raspunsurile. Pot sa spun ca am fost dezamagita. Dnul ministru trebuia sa raspunda punctual la intrebari. dumnealui tine o prelegere plictisitoare, lucruri pe care le-am auzit de nenumarate ori. Trebuia sa tina seama ca se adreseaza unor cunoscatori. Nu prevad nimic bun.
 • +3 (3 voturi)    
  dezamagire (Miercuri, 24 februarie 2010, 19:34)

  eleonora [anonim]

  am postat din timp 5 intrebari concrete, punctuale, cu insistenta pe salariile mizerabile din invatamant (un profesor cu vechime 10 ani castiga 10 milioane de lei, cat o femeie de serviciu de la o agentie guv. oarecare) si il intrebam pe ministru ce masuri concrete va lua ca profesorii sa fie platiti conform muncii lor, asemeni colegilor din Europa, care muncesc mult mai putin decat noi. nu numai ca nu am primit raspuns, dar administratorii mi-au refuzat publicarea intrebarilor. niciun raspuns al ministrului nu se refera la salarizarea rusinoasa din educatie. sunt dezamagita de procedura moderatorilor HN care au ignorat cu buna stiinta durerile cadrelor didactice, referitoarea la remuneratiile din invatamant. daca ministrul vrea calitate europeana, sa ne plateasca european, ca sa ne putem recapata demnitatea si importanta in societate, nu sa cersim respectul, in timp ce alte categorii de intelectuali sunt platiti regeste - vezi judecatorii.

  Nota redactiei: din cauza numarului foarte mare de intrebari le-am am selectat doar pe cele pe o anumita tema. Celelalte intrebari pertinente au fost trimise Ministrului, ele urmand a-si gasi raspuns in urmatoarele zile.
  (editat de HotNews.ro)
  • +1 (1 vot)    
   ha?? (Vineri, 26 februarie 2010, 1:57)

   nicoleta [anonim] i-a raspuns lui eleonora

   draga eleonora,
   cum demonstrezi ca tu , profesor roman muncesti mai mult ca unul european? te rog sa justifici pe evidente/dovezi demonstrabile, gen: copii ce finalizeaza unvatamantul si sunt absorbiti mai usor in campul muncii, teste peste medie pe PISA la nivel european, etc

   sa lasam textele lamentabilo-penibilo-comuniste!!!

   ca sa fii platit ca un occidental trebuie sa ai deminitatea de a fi egal nu in diploma, ci in REZULTATE!

   ce fac profesorii romani ca rezultate generice? (ca de alea personale nu ne intereseaza) daca ma apuc sa scriu neajunsurile, ma tem ca voi fi banata pe acest forum. E penibil sa ne lamantam pt salarii fara sa amintim productivitatea muncii si performantele REALE ale elevilor ce vin in concurenta pe piata interna si internationala.
   Si nu ma refer deloc la efortul individual al parintilor sau al elevilor, ci al cohortei ce reflecta MASA educabila si educata de cei ce se plang penibil. Ca tine!
 • 0 (2 voturi)    
  manuale unice (Miercuri, 24 februarie 2010, 19:41)

  Gicutz [anonim]

  Propun instituirea unui manual unic pe tara pt abecedare si restul ,macar in ciclul primar, nu e normal sa invete copii in aceeasi scoala/oras/tara, din manuale diferite, plus alte manuale alese de invatatori si gramezi de culegeri si caiete speciale (multe cu greseli strigatoare la cer!) pe care parintii sunt obligati sa le cumpere. E aberant mai ales ca bietii copii cara in spate kg de maculatura doar pt ca asa vor invatatorii si profesorii in functie de interese sau obligatii marunte. In plus temele sunt date in mare parte din aceste carti de proasta calitate. Manuale unice nationale ar permite si o evaluare unitara a elevilor
 • +2 (6 voturi)    
  of (Miercuri, 24 februarie 2010, 19:52)

  nc [anonim]

  ma desteptul lu mama, ce faci e sa intarzii abandonul scolar cu un an, nu sa-l opresti?? te pomenesti ca te gandesti (sau va ganditi dar traiesc cu speranta ca numa o minte creata o putut gandi asa bazagonie) ca o sa fie copilul mai matur daca termina gimnaziul cu un an mai tarziu si are a se decide sa continue scoala.... frate? imaturitatea copiilor e cauza abandonului scolar? doamne oare cand, oare cand o sa-i traznesti pe cretii din guvernul nostru?
 • +4 (6 voturi)    
  Educatie. (Miercuri, 24 februarie 2010, 20:03)

  Gabriel [anonim]

  Daca se vor schimba 12 ministri la educatie intr-un an vom avea 12 proiecte de lege a invatamatului.Ar trebui ca acest important act normativ sa nu se poata modifica decat o data la 4 ani si numai ca urmare a solicitarii plenului Parlamentului.Cred ca este in interesul tarii ca milioanele de elevi sa nu mai fie turmentati cu tot felul de ambitii de Dandanache.
 • +5 (9 voturi)    
  Ptr. d-l ministru (Miercuri, 24 februarie 2010, 20:18)

  jeni [anonim]

  Asa, laudati-l pe d-l ministru ca merita ! Stie oare cum este sa predai la o clasa cu 30-35 de elevi?Cata experienta la catedra are domnia-sa?Nu, in fata studentilor, ci sa vina la o clasa de gimnaziu cu peste 30 de elevi si sa vada cu ce probleme ne confruntam. Va fi, iarasi,(a cata oare?! ) o reforma pe cinste! Scoli comasate, elevi multi la o clasa si salarii de mizerie profesorilor, care au ajuns paria societatii !
  • +2 (2 voturi)    
   @jeni (Miercuri, 24 februarie 2010, 21:57)

   danaperuana [utilizator] i-a raspuns lui jeni

   imi permit sa iti dau un raspuns. nu poti invinui un ministru pentru incompetenta predecesorilor si a managerilor din sistem. am predat si stiu cum este sa ai 30 de elevi intr'o clasa. recunosc ca este greu, dar nu asta este adevarata problema. nici macar banii nu sunt o problema, exista solutii. adevaratul obstacol sunt incompetenta si ignoranta administratorilor din sistem (directori, inspectori, etc.). sint interesati doar de scaunul lor caldut si de beneficiile pe care le aduce fonctia. nicidecum de modernizarea sistemului sau de imbunatatirea conditiilor din scoli. din pacate este si va ramine mult timp un sistem inchis si mut in ceea ce priveste inovatia si promovarea valorilor. pt ca non-valorile nasc la rindul lor non-valori.
  • 0 (0 voturi)    
   My dearest Jeni (Joi, 25 februarie 2010, 21:52)

   Gimmy [anonim] i-a raspuns lui jeni

   Daca nu esti in stare sa tii in mana o clasa de 30 de elevi, e de dorit sa incerci o alta meserie...
   Cred ca toata lumea ar iesi in avantaj: elevii vor avea un profesor competent, tu vei avea o viata mai linistita!
   • 0 (0 voturi)    
    'Ai, mai, Jimi ! (Vineri, 26 februarie 2010, 11:16)

    Gore [anonim] i-a raspuns lui Gimmy

    Dar de ce nu propui tu ca indicator de performanta sa poti sa tii "in mana" minim 30 de elevi ? Sau 35, sau 40?!
 • +2 (2 voturi)    
  ufff (Miercuri, 24 februarie 2010, 20:33)

  veninusrl [utilizator]

  de asta chiar habar nu aveam: tara unde fabrica de diplome spiru haret activeaza nu mi-ar fi recunoscut diploma obtinuta intr-o universitate respectabila din vestul europei! hahaha
  si citeam deunazi sfatul unui baietas care-i zicea duios ca ar fi obligatie pentru "capsunari" sa se-ntoarca in mioritica natala :)))) ce sa faca dragule sa muncesc necalificat tinand cont ca diplomele obtinute afara n-ar fi fost valide in spatiul carpato-danubiano-pontic????!!!!
 • +2 (4 voturi)    
  succesuri.. (Miercuri, 24 februarie 2010, 21:44)

  Dedalus [anonim]

  Eu am renuntat la orice dialog cu tot felul de semidocti.
  Invatamantul romanesc nu mai exista si nu se va reinfiinta mai devreme de 30-40 de ani.
  Singurul lucru pe care il pot spune este ca orice parinte responsabil ar trebui sa-si trimita copilul la studii instrainatate cat mai devreme posibil, cu mentiunea ca dupa studii sa nu se mai intoarca.
  Sa ii lasam pe toti acesti ignoranti si retardati, lacomi si mitocani sa-si faca Romania dupa asemanarea lor.
  • 0 (2 voturi)    
   Daca tot va trimiteti copilul afara.. (Joi, 25 februarie 2010, 15:40)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Precum un parinte responsabil..

   Am si eu un sfat:

   Da du-te si tu taica, ca poate ai treaba in Jermania si te retinem :)
   • -1 (1 vot)    
    Jermania se scrie cu G ... (Joi, 25 februarie 2010, 20:47)

    ion [anonim] i-a raspuns lui ion

    iar Dedalus are dreptate. Poa' ca si matale ai dreptate. Ar trebui sa plecam cu totii in Germania noi astia care mai avem respect pentru valori. Sa ramaneti aici doar voi astia ... din partidul unic, manelisti si ascultatori de manele, sa va vedem atunci cum mai practicati divide et impera de unii singuri.
 • 0 (0 voturi)    
  nu s-a raspuns la intrebarea mea (Miercuri, 24 februarie 2010, 21:44)

  Daniela Lungu [anonim]

  nu mi s-a raspuns la intrebare , era foarte simpla , se da sau nu se da examen de admitere la liceu in anul scoalr 2011- 2012 ...
 • +4 (4 voturi)    
  Profesori din ce in ce mai slabi. Bani irositi (Miercuri, 24 februarie 2010, 22:08)

  Raluca [anonim]

  Am pus si eu doua intrebari ieri (intre primele douazeci de persoane), mi-au fost acceptate de hotnews, insa dl. ministru nu mi-a raspuns la ele :(. Si erau doua probleme grave, care afecteaza milioane de copii (in niciun caz pe mine personal). Probabil ca nu le-a observat - nu-mi vine sa cred ca a evitat intentionat sa raspunda!

  In speranta ca i le va trimite cineva de la hotnews (multumiri, hotnews!), le postez inca o datal:

  1. In Romania, in momentul de fata, numarul profesorilor realmente buni este in continua scadere. Am corectat la ultimul examen de titularizare in judetul Tulcea si pot sa va spun ca la specializarea mea, matematica, nota cea mai mare, 6 (sase), a fost a unui profesor de la tzara cu 14 ani vechime. Tinerii n-au depasit nota 4! S-au dovedit incapabili sa rezolve probleme de nivelul examenului de bacalaureat (si nu dintre cele mai grele, ci dintre cele de dificultate medie). Nu doar cunostintele pareau sa le lipseasca, ci si un IQ corespunzator.

  Cum vedeti rezolvarea acestei probleme? Cum putem atrage catre invatamant oameni inteligenti?

  2. De un numar bun de ani (cel putin 6-7), elevii de gimnaziu primesc gratuit niste manuale elaborate conform programei din 1999, desi programele au fost intre timp decongestionate de cateva ori. Profesorii nu mai folosesc decat sporadic aceste manuale si-i pun pe copii sa cumpere culegeri conforme cu noua programa (eu chiar le-am cumparat catorva copii saraci culegeri din banii mei).

  Daca nu sunt bani pentru editarea unor manuale conforme cu programa, de ce nu se publica macar pe internet un manual in format electronic? De ce continua sa se risipeasca bani, in timp de criza, pe tiparirea unor manuale depasite?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
 • +2 (2 voturi)    
  Diplome (Miercuri, 24 februarie 2010, 22:25)

  un sustinator de la Bruxelles al dl ministru [anonim]

  Dl ministru,
  este o initiativa foarte buna aceea de a echivala diplomele obtinute in strainatate, si va multumesc!

  In legatura cu reformele propuse, e pacat ca opinia publica nu intelege ca dumneavoastra nu faceti decat sa puneti in practica recomandarile comisiei si parlamentului european in acest domeniu, recomandari pe care numai un ministru national poate sa le puna in aplicare din moment ce educatia este o competenta nationala. Poate ar trebui sa popularizati acest fapt si sa iesiti astfel din arhetipul ministrului care vrea reforma de dragul reformei.

  Mult succes!
  • 0 (0 voturi)    
   echivalare (Joi, 25 februarie 2010, 2:14)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui un sustinator de la Bruxelles al dl ministru

   Pai daca diplomele eliberate de "Spiru Haret" a noastra sunt bune, de ce n-ar fi bune si cele eliberate de universitati gen "Spiru Haret" de afara?

   Pe de alta parte, daca e sa vorbim de doctorate, sunt o gramada de submediocrii care fac studii doctorale pe la facultati obscure din orasele de provincie. Noi stim doar despre cazurile notorii: Norica, Udrea etc. Problema asta cum se va rezolva?
   • 0 (0 voturi)    
    corect (Joi, 25 februarie 2010, 15:26)

    veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui Ioan

    trebuie facuta un barem cu punctaj si doar universitatile care au cel putin minimul de puncte sa poata avea diplomele echivalate in romania, dar pana acum separe ca niciuna nu le avea ceea ce ramane totusi un summum.
    iar cei care au cautat sa-si ia diplome pe la universitati obscure am impresia ca sunt cei din tagma politrucilor care aveau cv-uri prea sterse si a odraslelor de milionari proaspeti.
 • -4 (4 voturi)    
  nu orele trebuie reduse, ci timpul cat elevii stau (Miercuri, 24 februarie 2010, 23:49)

  THEO [anonim]

  n u e admisibil c aun ministru s afaca....evidente cacofonii! vezi >>."ca copilul..."
  Asta inseamna cunoasterea limbii romane, a etimologiilor cuvintelor ? Nu nuamrul d eore e de vina in educatia unui copil...ci organizarea timpului liber al copilul de catre parinti! De catre noi, profesorii! Vin si spun ca nu stiu, ca nu invata...Ca nu ii intereseaza...cu o nonsalanta teribila! Luptam
  cu morile de vant..Totul e fals...daca cei care ne conduc nu stiu sa vorbeasca in mod corect, sa comunice...dar ii apasa pe cei care doresc sa educe
  copiii! E rusinos sa ajungi sa ocupi un scaun, o functie inalta(CUM?) ,dar faci greseli grave de exprimare! unde sunt modelele? unde este dorinta de a sti,de a cunoaste? NU cumva cei care nu stiu sunt exact cei care au urat scoala...cei care nu sitau sa ii respecte pe dascali, pe parinti.etc?
  DACA TOT SUNT SINGURI ACASA, DE CE SA NU STEA IN SCOALA, CONDUSI DE PROFESORI LA ORE? dE CE S ATAIEM ORELE, CA SI CAND URMARIM NUMAI INTERESELE CELOR DIN MINISTER, NU SI ALE POPORULUI DE GINTA LATINA???????????? vOM DEVENI BULGARI, GERMNAI SAU CE?DACA UITAM D EUNDE VENIM..DACA UITAM SA VORBIM CORECT?UNDE SUNT PASOPTISTII,DOMNILOR? SAU ATI UITAT DE C EI CARE AU PUS BAELE INVATAMNTULUI NOSTRU? CHIAR NU MAI AVEM PERSONALITATE ROMANEASCA,PECETE PENTRU ACEST POPOR?
  DE ce sa nu ii invatam pe copii s ainvete cum s eface un sacrificiu pentru a sti, pentru a cunoaste?
  NON SCHOLAE ,SED VITAE DISCIMUS !
 • +1 (1 vot)    
  despre... (Joi, 25 februarie 2010, 2:08)

  Ioan [anonim]

  ...fabrica de diplome "Spiru Haret", a spus ceva acest cavaler? Ce s-a mai intamplat? Sau s-a musamalizat totul?
 • -1 (3 voturi)    
  Minunat domnule Funeriu (Joi, 25 februarie 2010, 8:54)

  ion [anonim]

  Vreti sa mutati abandonul scolar de la 14-15 ani la 15-16 ani. Ma mir ca nu realizati faptul ca urmeaza sa dati o lege proasta pe care primul ministru al invatamantului care va veni dupa dumneavoastra o va elimina. Iar in ansamblu zau nu inteleg de ce fiecare guvernare are ca obiectiv experimente dezastruoase asupra invatamantului si implicit asupra noii generatii. Sau totul face cumva parte din procesul bine-gandit de indobitocire timpurie si de la o varsta cat mai frageda a poporului roman?
 • -2 (2 voturi)    
  ce as vrea sa stiu: (Joi, 25 februarie 2010, 8:59)

  gelu [anonim]

  o sa se studieze manelele la muzica?
  ca in rest... traiasca reforma!
 • +3 (3 voturi)    
  In sfarsit, avem un ministru al invatamantului... (Joi, 25 februarie 2010, 9:48)

  Rescatorul [anonim]

  si speranta intr-un sistem educational modern, flexibil si eficient. Sunt foarte de acord cu comentariul domnului Radu-Mihai si nu agreez lamentarile celor care, de 20 de ani si chiar mai mult, s-au complacut intr-un "dolce far niente", cu "sprijinul" unor sindicate iresponsabile. Daca vor bani mai multi sa fie mai competenti, sa faca invatamant de calitate, care sa raspunda cerintelor pietei si sa aibe un profund caracter formativ. Dascalii sunt baza dezvoltarii socio-profesionale; prin urmare, daca dau rezultate si vom avea specialisti adevarati, atunci si tara va merge mai bine si vor fi toti mai bine platiti. Dar, mai intai eforturi si eficienta, nu lamentari.
  • +2 (2 voturi)    
   Adevarat (Joi, 25 februarie 2010, 15:50)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   Asa este. Dupa 20 de ani de degradare continuu si de inactivitate crunta (doar Marga a incercat ceva), acum a venit cineva care a purces la drum in a reforma sistemul educational. Si nu pare deloc genul grabit, prost sau superficial.

   Care e rezultatul? Presa a preluat rapid motivul: altul care vrea sa faca modificari, fiecare face modificari si inebuneste copii, etc etc etc

   Stau si ma intreb de ce ar trebui sa mai schimbam ceva. Sa ramane exact asa cum e, ca e perfect. Pacat doar ca rezultatele (masurate in mod obiectiv) ne plaseaza la coada Europei in privinta educatiei.

   Poate multi nu inteleg: toate tarile care razbit pornind de jos, cum suntem noi, au investit intr-un sistem educational modern macar 15-20 de ani. Cu sistemul de acum nu o sa reusim asta.
 • +1 (1 vot)    
  recunoastere (Joi, 25 februarie 2010, 10:20)

  laurentiu [anonim]

  /
  Pana la 20 octombrie 2007, toate tarile UE au transpus in legislatia nationala Directiva 36/2005 privind recunoasterea cali­fica­rilor profesionale.
  Inclusiv Romania, spuneam ieri, chiar daca suna hazliu.
  Declaratia dlui ministru, care "semneaza un ordin care va aduce recunoasterea diplomelor din universitati europene...etc " da intreaga masura a profesionalismului acestui guvern de tara membra a EU (nu pentru meritele noastre, desigur) de cativa ani.(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   Diplome recunoscute automat in România (Joi, 25 februarie 2010, 22:53)

   Alexio [anonim] i-a raspuns lui laurentiu

   In regulamentul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din anul 2008 se gaseste urmatorul paragraf: ¨In domeniul invatamantului [CNRED] recunoaste automat diplomele de studii obtinute in cadrul celor trei cicluri de studii universitare in tarile membre ale Uniunii Europene si ale Spaţiului Economic European¨. Sursa: http://cnred.edu.ro/#regulament-atributiile-CNRED
   • 0 (0 voturi)    
    Diplomele recunoscute cu prioritate (Joi, 25 februarie 2010, 23:10)

    Alexio [anonim] i-a raspuns lui Alexio

    Citez tot din acelasi regulament, publicat in format PDF la adresa http://cnred.edu.ro/pdf/OM-4022-2008.pdf :
    ¨In domeniul invatamantului superior [CNRED] recunoaste cu prioritate diplomele obtinute la una din universitatile cotate in topurile agreate de MECT ale celor mai bune universitati din lume¨.
    In concluzie, un regulament exista de 2 ani! Trebuie doar sa fie aplicat...
 • +2 (2 voturi)    
  poate ca va reusi dl ministru (Joi, 25 februarie 2010, 13:34)

  monica [anonim]

  Am citit comentariile la cele spuse de catre dl ministru si mi-a fost confirmat,din pacate o veche meteahna si anume ca la educatie,agricultura...toata lumea se pricepe.Dl ministru poate sa explice mult si bine ce vrea sa faca prin noua lege a educatiei pentru ca din pacate foarte putini vor pricepe chiar daca sunt dascalali.De ce pentru ca sunt incremeniti in credinte care cred ca suntem un popor care nu trebuie sa ne dea nimeni lectii.Cum sa priceapa ca manualele alternative sunt auxiliare didactice,ca programa este baza,ca aceasta este supraincarcata,ca ni de ore este prea mare,ca maturizarea unui copil are loc la 15 ani-demonstrat stiintific in toata lumea,ca trebuie sa-i invatam pe copii sa invete nu sa reproduca etc.Este greu si daca acei specilisti nu vor fi alesi ca lumea ,daca nu vor fi puternici,daca dl ministru nu va fi sprijinit atunci s-ar putea sa nu reuseasca.Spun pentru ca stiu ca nici dl fost ministru Andrei Marga nu a reusit sa treaca clasa a IX la invatamantul general obligatoriu.Piedica va fi din sistem,la prea multi le convine asa cum este(vezi invatamant paralel prin meditatii).Imi pare rau dat va trebui sa se impuna chiar daca nu este prea buna aceasta formula,altfel nu se va reusi.Se spune deja case doreste distrugerea liceelor.Prea multa democratie romaneasca strica si duce la anarhie.Succes domnului ministru,mult prea tanar pentru unii dar chiar foarte bun pentru mine.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce inseamna loialitate fata de guvernare ? (Joi, 25 februarie 2010, 13:46)

  Gore [anonim]

  Loialitate inseamna sa iti indeplinesti cu cinste si credinta indatoririle, sa fii cinstit, fidel, devotat si altele asemenea. Dar ce inseamna sa fii loial guvernarii? Sa votezi cu guvernul la alegeri, sa nu critici, sa promovezi valorile, idelologiile partidului aflat la guvernare? O guvernare impune politici, pe care, ca slujbas al statului, trebuie sa le duci la bun sfarsit cu profesionalism, atata timp cat nu sunt in contradictie cu legile. Asta inseamna sa iti indeplinesti obiectivele, atata timp cat sefii cei destepti stiu sa le stabileasca, sa le urmareasca si sa le evalueze, nu sa inventeze toata ziua sarcini pe care, daca nu le indeplinesti "intocmai si la timp", il determina sa spuna "nu esti loial guvernarii". Sistemul spune deja cum trebuie sa fii evaluat daca iti faci treaba. O sa bage in fisa postului "gradul de loialitate fata de guvernare"?
 • 0 (0 voturi)    
  dar cu salariile mici??? (Joi, 25 februarie 2010, 18:52)

  clau [anonim]

  domnule ministru, cu 1000 lei salariu nu putem face calitate, nici macar nu mai putem supraveghea elevii care sunt tot mai ignoranti, indisciplinati si cu probleme grave de comportament. Trebuie sa fim platiti la adevarata valoare dar si importanta muncii noastre.
 • -1 (1 vot)    
  reintoarcerea cercetatorilor (Joi, 25 februarie 2010, 18:59)

  bogdan [anonim]

  S-a spus de multe ori ca vor fi actiuni de stimulare prin care cercetatorii din diaspora sa se intoarca sa-si faca treaba acasa, in tara. Pina acum sint filtre ce impun 1. limita de virsta (cind mai peste tot in lume criteriul de virsta sex si religie nu poate fi utilizat in sens discriminatoriu) 2. semnatura unui sef de institutie - este aproape imposibila in marea majoritate a cazurilor - nu ai pile nimeni nu risca pentru tine 3. insecuritate personala financiara - trebuie sa lasi confortul actual pentru un risk inconstient. Repatriere inseamna in mentalitatea romanilor - ratat ce trage la garaj. In cazul in care esti in CA sau USA ai dreptul la 4 maxim 6 valize. :)
  4. bani de cercetare si salariu ar fi mai simplu ca banii sa urmeze cercetatorul acolo unde poate sa faca ce vrea cu ei - munca sau sa-i piarda pe tutoriale. Daca e infractor a doua oara nu mai cistiga, se ineaca.
 • +1 (1 vot)    
  Să nu tergiversăm! (Joi, 25 februarie 2010, 19:20)

  Spiru [anonim]

  Ideile cuprinse în noul proiect de lege mi se par corecte şi justificate. Ţin cont de realitatea românească de acum. Mâine poate fi altceva, în speranţa că evoluţia în bine pe plan economic şi tehnologic a ţării o va confirma. Dar, Domnule Ministru, nu o mai luaţi de la clasa a V-a, că veţi păţi ca domnul Marga. În 4 ani se pot schimba multe, inclusiv guverne, şi iar o luăm de la capăt. Ideile bune se pot transpune rapid şi din mers.
 • -1 (1 vot)    
  trebuie cineva sa apara ca model (Joi, 25 februarie 2010, 22:24)

  dandanake [anonim]

  pina nu vine careva sa arate cum sa faca degeaba se dicuta, unii citesc printre rinduri, altii inteleg ce pot si altii fac ce le-ar place, Pina nu vine unul sa demonstreze ca merge ficare face cinstit ce intelege si ce poate. Sefu, oamenii au nevoie de modele ca sa inteleaga nu asa hei rup cu teleenciclopedia si cu entuziasmul lui Mironov, astea erau ok cind aveai Dacie si luai cartofii de la Aprozar. Acum dai toti banii pe energie, la medicul incompetent daca ti-a mai ramas ceva din medicamente si cind scapi te ataca huliganii daca pari descoperit
 • 0 (0 voturi)    
  Europa construieste o societate bazata pe cunoaste (Vineri, 12 martie 2010, 12:43)

  Anonimul lucid [anonim]

  U.E.construieste o societate bazata pe cunoastere si ultratehnologie;ca urmare este GRESITA intentia de a comasa in STIINTE chimia,biologia si fizica;utila ar fi eliminarea continuturilor depasite,inutile,accentul pe aplicabil AZI,pe fundamente,eliminarea teoretizarilor inutile din matematica claselor 9-12,a sofisticariilor de la limba si literatura romana,ori geografie,istorie s. a.Mai multa informatica,cu aplicatii,inventica,astrofizica si astronomie de pozitie(elemente de baza),metrologie,cursuri de dezvoltare personala,cursuri de comportament in caz de calamitati(chiar cursuri de supravietuire),serioase cursuri de orientare profesionala,self-management-ar fi binevenite.
  Sunt scoli in lume in care se folosesc sugestopedia,metode de relaxare,metoda Silva,exista in Marea Britanie discipline care se cheama "Invat sa fiu fericit";mai avem multe de facut pentru a dezvolta tot ce tine si de emisfera cerebrala dreapta,de a elimina TEAMA din invatamant(teama de note,de examene,de autoritatea scolara,de ...).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by