Un nou proiect de lege al educatiei va fi discutat in Guvern in prima lectura peste doua saptamani, dupa care va fi supus dezbaterii publice 30 de zile inainte de a fi trimis spre aprobare Parlamentului, a declarat Daniel Funeriu, intr-un interviu pentru HotNews.ro-RFI. Vechiul proiect, un compromis PSD-PDL, fusese adoptat prin asumarea raspunderii, insa Curtea Constitutionala l-a declarat neconstitutional, la sesizarea PNL. Ce aduce nou proiectul ministrului Funeriu?

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Trecerea clasei a IX la gimnaziu nu se va putea face mai devreme de 2011-2012. O optiune ar fi ca primii copii care sa intre in acest ciclu de clasa a IX-a la gimnaziu sa fie cei care incep clasa a V-a acum
  • Optiunea mea este sa mentin prevederea care le interzice directorilor de scoli sa faca parte dintr-un partid, dar trebuie sa ne asiguram ca ea nu este neconstitutionala, din punctul nostru de vedere nu este.
  • Optiunea mea este ca atunci cand un parinte doreste ca copilul sau sa studize in limbi de circulatie internationala sa poata sa faca acest lucru in Romania iar acest lucru sa fie recunoscut.
  • Imi cer scuze in numele ministerului tuturor celor care au obtinut diplome valabile si de foarte inalta tinuta in strainatate si nu au fost recunoscute in Romania.

Citeste cele mai importante declaratii facute de ministrul Daniel Funeriu la HotNews.ro - RFI

  • Foarte curand, eu cred ca nu mai tarziu de urmatoarele doua saptamani, voi prezenta in Guvernul Romaniei o prima lectura a legii educatiei nationale. Vom pune aceasta lege in dezbatere publica o luna de zile asa cum este firesc si o vom trimite spre Parlament, unde Senatul este camera decizionala.
  • Vechea lege a cazut la Curtea Constitutionala si daca va uitati la motivatie veti vedea ca se spune ca aceasta lege, datorita implicatiilor, trebuie sa treaca printr-un proces vast de dezbatere, care sa implice toti actorii din sistem.
  • Era o lege care continea elemente foarte bune, credem insa ca sunt unele domenii care necesita ajustari. Legea era prea stufoasa, avea prea mult balast, se reglementau prea in detaliu anumite chestiuni. Optiunea noastra este sa profitam de dezbaterea de anul trecut, sa coerentizam intreaga lege, sa scapam de un balast inutil.

  • Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu poate sa scada drastic abandonul scolar. Optiunea noastra este sa avem invatamant obligatoriu zece ani, pana la terminarea clasei a noua. Cea mai larg deschisa usa in Romania spre abandonul scolar este la sfarsitul clasei a VIII-a, atunci cand copiii nu mai au liceu in comuna in care au avut scoala generala si merg in alte localitati.
  • Asa cum stiti, exista o diferenta majora intre un copil de 14 ani si jumatate si un copil de 15 - 16 ani.  Acel an suplimentar nu este un an oarecare, este un an al maturizarii copilului, un an in care se produc foarte multe fenomene in viata copilului. Iar a-l tine un an intr-un cadru scolar de cat mai inalta calitate cred ca poate sa aiba un efect benefic.
  • Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu nu se va putea face mai devreme de 2011 - 2012. Sunt foarte multe scoli la tara care au doar opt sali de clasa. Si atunci organizarea clasei a IX-a pune o problema fizica, reala. Aceasta trecere implica miscari importante de personal, care nu se pot face peste noapte. O optiune ar fi ca primii copii care sa intre in acest ciclu de clasa a IX-a la gimnaziu sa fie cei care incep clasa a V-a acum. Trecerea clasei a IX la gimnaziu va fi in optiunile ministerului pentru proiectul de lege. 

  • Va fi dezbaterea publica de o luna, noi vom veni cu toate argumentele ministerului, nu e vorba de un caz, e o masura foarte importanta pentru ca avem cel mai mare abandon scolar din Europa, impreuna cu Spania. Deci trebuie sa luam masuri foarte clare, iar aceasta este una fundamentala pentru stoparea abandonului scolar.
  • Legea veche a picat la Curtea Constitutionala pe procedura, nu pe substanta. Optiunea mea e sa mentin prevederea care le interzice directorilor de scoli sa faca parte dintr-un partid, dar trebuie sa ne asiguram ca ea nu este neconstitutionala, din punctul nostru de vedere nu este. In prima mea intalnire cu inspectorii le-am spus clar, in scoala trebuie sa primeze calitatea resursei umane, profesionalismul, desigur, loialitatea fata de guvernare si fata de politicile ministerului trebuie bine stabilite in cadrul sistemului. Nimeni nu poate guverna in afara loialitatii fata de programul de guvernare.
  • La finalul acestei luni va fi gata un studiu pe tema schimbarilor curriculare. Cand vom gandi un nou curriculum o vom face cu experti, el nu trebuie facut in alte locuri decat acolo unde se aduna expertii. Cred ca schimbarile curriculare majore vor avea loc de la inceputul anului scolar 2011 - 2012 si am sa va spun de ce. Pentru ca este foarte important ca odata cu un nou curriculum sa se intalneasca cu formarea cadrelor didactice. Deci trebuie sa avem prefesori formati in coerenta cu un nou curriculum mult simplificat, mult destelenit si mult mai putin stufos.
  • Este absolut necesar sa reducem numarul de ore, mai mult sa reducem numarul de ore pe care copiii il petrec rezolvand temele de casa. Prea multa lume confunda seriozitatea invatarii cu teme de casa kilometrice. (...) Nu ministrul decide ce materii ies, ce materii intra. Acest lucru trebuie stabilit si fundamentat de o comisie de experti, dar competentele in jurul caruia curriculum va fi construit sunt clare: competente de comunicare, competente stiintifice, competente axiologice, capacitatea copiilor de a ierarhiza, de a avea valori, capacitatea antreprenoriala, stimularea creativitatii. 

  • Trebuie sa adaptam sistemul romanesc de educatie la faptul ca suntem membri UE si ai unei societati globalizate. Optiunea mea este ca atunci cand un parinte doreste ca copilul sau sa studize in limbi de circulatie internationala sa poata sa faca acest lucru in Romania iar acest lucru sa fie recunoscut. Este un bonus ca un copil roman sa poate sa invete in engleza, in franceza, in germana, nu cred ca trebuie sa avem inhibitii in acest sens. Intentionam sa reglementam acest lucru prin lege.
  • In noua lege vom avea modalitati foarte clare de selectie a profesorilor si de pregatire a lor. Cand vom avea o descentralizare reala, comunitatea locala va avea un cuvant mult mai greu de spus in ce priveste angajarea profesorilor.
  • In particular in acest an, am introdus finantarea per capita. Aceasta a dus la anumite ajustari care ne face sa avem un numar de posturi mai mic cu 15.000. In nici un caz nu vor fi 15.000 de profesori care vor parasi sistemul. Numarul va fi mult mai mic, semnificativ mai mic. Dar numarul exact si repartitia pe diferite domenii va fi cunoscuta odata ce vom avea cifra de scolarizare, dupa ce fiecare judet isi va fi optimizat reteaua scolara.
  • Imi cer scuze in numele ministerului tuturor celor care au obtinut diplome valabile si de foarte inalta tinuta in strainatate si nu au fost recunoscute in Romania. Este inacceptabil ca oameni care si-au terminat doctoratul la Harvard, la MIT, la Sorbona sa fie pusi pe drumuri luni in sir, sa astepte ore in sir pentru ca aceasta diploma sa fie recunoscuta.
  • Am facut un prim pas in acest sens pentru a recunoaste automat titlurile universitare obtinute in universitati acreditate din Uniunea Europeana. Am semnat saptamana trecuta un ordin in acest sens. Acum, avem in lucru un nomenclator cu universitatile internationale ale caror diplome vor fi recunoscute automat in Romania. Vreau sa facem acest lucru cat mai repede, nu voi tergiversa acest lucru, pentru ca nu este acceptabil ca studentii sa fie pusi pe drumuri inutil.