Deputata PD-L, Carmen Axenie, a citit azi in parlament o declaratie privind oportunitatea (re)introducerii in sistemul de invatamant romanesc a homeschooling-ului sau a invatamantului la domiciliu. "Marea hiba a invatamantului nostru este ca nu are sau nu mai are viziune sociala, nu pune familia in centru. Avem nevoie de o reforma profunda a invatamantului romanesc si homeschooling-ul reprezinta o oportunitate" declara Carmen Axenie intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro.

Rep: Ati citit azi in Parlament o declaratie privind Homeschooling-ul (scolire/invatamant acasa). De unde aceasta idee si ce presupune ea?

Carmen Axenie: Ideea mi-a fost sugerata recent de cateva persoane preocupate de aceasta forma de invatamant dar s-a potrivit bine si peste anumite convingeri personale in legatura cu invatamantul nostru. Ca femeie, ca sotie si ca mama ma simt responsabila, in mod firesc, de problemele familiei in zilele noastre. Or, una dintre problemele principale este educatia. Pe ce e centrata ea? Observ ca noi educam indivizi si nu persoane care maine-poimane vor intemeia familii. Aici e marea hiba a invatamantului nostru: nu are sau nu mai are viziune sociala, nu pune familia in centru.

Rep: Exista mai multe forme de homeschooling?

Carmen Axenie: La a doua intrebare va raspund mai scurt. Exista doua feluri de homeschooling: unul legalizat, in multe tari din lume, si unul ca oportunitate neimplinita in Romania. De aceea noi avem astazi cetateni romani care si-au inscris copii la scoli din Ungaria sau din alte tari care permit aceasta.

Rep: In Romania, educatia acasa era explicit mentionata de lege ca forma alternativa de invatamant inainte de nationalizarea invatamantului facuta de regimul comunist in 1948. Putem vorbi de o revenire, de similitudini cu acel sistem?

Carmen Axenie: E prematur sa vorbim inca despre proiectul de lege. Desigur ca trebuie pastrate toate elementele care ajuta societatea sa se dezvolte armonios in anii urmatori. Tema ramane deschisa si e nevoie de o dezbatere publica la vremea cuvenita in care sa fie o implicare larga.

Rep: In ce tari se practica homeschooling-ul? Aveti informatii mai multe legate de numarul celor care acceseaza aceasta forma de invatamant, rezultatele obtinute?

Carmen Axenie: Am mentionat in declaratia mea cateva tari europene precum Cehia, Franta, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Elvetia, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda, dar mai sunt si altele precum SUA, Israel. Desigur ca numarul celor care acceseaza invatamantul la domiciuliu este mai mic decat al celor care urmeaza scoala obisnuita. Datele despre cei care urmeaza invatamantul la domiciliu sunt publice in Uniunea Europeana. Ar putea fi obtinute in cazul unei dezbateri serioase.

Rep: Ce target credeti ca poate viza aceasta "scolire acasa" in situatia in care starea materiala a romanilor este una proasta, iar parintii cu posibilitati materiale apeleaza la scoli particulare de prestigiu?

Carmen Axenie: Homeschooling-ul poate reprezenta o oportunitate pentru acei parinti care doresc un mediu aparte – fizic si moral – pentru copiii lor. De asemenea, poate reprezenta o sansa pentru acei copii imobilizati. Dar inca o data, aceasta forma de invatamant nu trebuie privita ca o noua problema a invatamantului nostru, ci precum o solutie pe un anumit palier al lui, sau ca o afacere. Statul, in cel mai bun caz, poate economisi niste bani iar unii parinti ar putea fi multumiti ca li s-a ascultat o cerinta importanta.

Rep: Ce infrastructura presupune aceasta forma de invatamant sau cum ati gandit aplicarea ei?

Carmen Axenie: Astazi doar am ridicat mingea la fileu, cum se spune intr-un limbaj mai sportiv. Astept reactiile oficiale, cercetez problema in detaliu si o propun spre studiu unei echipe mai largi. Echipa mea de la birou lucreaza deja la o documentare.

Rep: Este homeschooling-ul o parte reala a reformei din invatamant? Ce efecte ar putea produce?

Carmen Axenie: Vorbim de multi ani despre reforma in invatamant. Aceasta nu se poate realiza printr-un tsunami care sa mature totul in cale. In opinia mea reforma inseamna deschidere catre starea actuala de lucruri sociale si economice precum si grija pentru evolutia societatii. In acest mod de a intelege, homeschooling-ul este o componenta a reformei. Una mica, dar este. In plan imediat, ar aduce un raspuns pentru acei parinti care nadajduiesc sa isi educe acasa copiii. Sa asteptam acum si reactia concetatenilor nostri.

vezi declaratia citita in Parlament