Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu: Am semnat un Ordin de Ministru prin care recunoastem automat titlurile universitare obtinute in universitati acreditate in tari ale UE

de Redactie     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2010, 19:14 Actualitate | Esenţial


Daniel Funeriu
Foto: HotNews.ro
Ce schimbari se anunta in educatie: bacalaureat si examene, universitati, cercetare, manuale, curriculum. Ministrul educatiei, Daniel Funeriu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
 • Intalnirea online s-a incheiat

Nota redactiei:
 • Comentariile care repeta aceeasi tema, nu contin intrebari, ci doar propuneri si sugestii, precum si cele care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate, dar vor fi trimise ministrului educatiei Daniel Funeriu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Trebuie restructurate din temelii universitatile!! (Marţi, 23 februarie 2010, 19:39)
  dana [anonim]

  De ce sunt atatea universitati In Romania de slaba calitate? In Canada nu mai sunt sustinute de la buget meseriile si specializarile fara cautare pe piata muncii, de ce nu se intampla si la noi asa ceva?

 • Manuale si titularizare (Marţi, 23 februarie 2010, 20:14)
  Constantin [anonim]

  1.Ce veti face pt. schimbarea manualelor?
  2.Nu credeti ca examenele de titularizare ar trebui sa acorde o atentie marita capacitatii de predare? Un om poate sa stie enorm, dar sa nu fie capabil a transmite altora ce stie.

 • cercetarea (Marţi, 23 februarie 2010, 21:44)
  Cactus [utilizator]

  http://public.web.cern.ch/public/
  In sfarsit! Romania isi depune candidatura pt a deveni membru CERN. Felicitari pt aceasta initiativa pe care o asteptam de fooarte mult timp de la guvernantii nostri. Si pe care presa a trecut-o cu vederea.
  Intrebare: Ce proiecte concrete si imediat aplicabile aveti pt revigorarea cercetarii in Romania. De fapt renasterea cercetarii.
  Multumesc

 • depolitizarea învățământului (Marţi, 23 februarie 2010, 22:01)
  Pavel Vasila [anonim]

  Ce măsuri veți lua în legătură cu depolitizarea învătământului? Schimbarea directorilor de școli doar pe criterii politice si atât de des în functie de partidul care propune ministrul nu este deloc în beneficiul școlii.

 • dialog (Marţi, 23 februarie 2010, 22:05)
  Cristi [anonim]

  Domnule Ministtru sunt inginer si lucrez f mult acasa cu fetita mea de 11 ani care este clasa a 5-a, in special la matematica. Observ ca nu a inteles din clasa anumite lectii care pentru ea in faza asta sunt elementare. La fel s-a intamplat si in clasa a 4-a. Fata a dat examen la un liceu de renume si este la o clasa de excelenta de engleza. Cateodata nici nu prea are timp sa se joace si am inteles de la unii profesori ca asa este programa de incarcata. Intrebare: Gresesc eu, greseste copilul sau sistemul mai trebuie imbunatatit? Ma gandesc ca lucrul suplimentar tine de constiinta fiecaruia dar bucuria de a face copii sa inteleaga si a-i invata sa gandeasca este arta dascalilor!

 • autoritatea nationala pentru sport (Marţi, 23 februarie 2010, 22:11)
  Radu Petre [anonim]

  Cand va fi numit presedintele acetei autoritati si ce loc ocupa sportul, din punctul dvs de vedere, itre prioritatile programului dvs de management?
  Care sunt principalele obiective care ii vor fi impuse noul presedinte al autoritatii nationale pentru sport?(editat de HotNews.ro)

 • homeschooling si burse doctorale (Marţi, 23 februarie 2010, 22:12)
  Ionut [anonim]

  1. A aparut ideea homeschooling-ului, adica posibilitatea educarii copilului acasa. Consider ca este o initiativa binevenita si necesara, avand in vedere unele cercetari care arata importanta cruciala a familiei in formarea pedagogica si morala a copilului. Intiativa a fost exprimata public si in Parlament:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6953744-interviu-deputatul-carmen-axenie-invatamantul-domiciliu-homeschooling-discutat-parlament.htm

  Ce parere aveti despre o astfel de idee?

  Tot legat de homeschooling si ridicand problema la un nivel mai general, considerati normal ca statul sa aiba prioritate inaintea parintilor in ceea ce priveste formarea etica a copiilor? Ce parere aveti de cazul celebru al familiei de imigranti germani care au fost condamnati la inchisoare doar pentru nu erau de acord cu curicula scolii publice pe teme de educatie sexuala?

  2. Aveti o situatie intolerabila in ceea ce priveste bursele doctorale din fondurile POS DRU. Doctoranzii nu si-au primit bursele de 5 luni, asta pentru ca nu exista cineva care sa puna stampila pe dosare. Stiu ca problema este la Ministerul Muncii, dar chiar nu puteti face nimic? Este absolut halucinant ce se intampla, rusinos...

 • Promovare (Marţi, 23 februarie 2010, 22:13)
  Silviu [anonim]

  Este normal, constitutional, ca sa nu aiba si cadrele didactice universitare posibilitatea sa promoveze? Ma refer promovarea de la lector la conferentiar de exemplu.
  Blocajul din vremurile astea numai in timpul Elenei Ceausescu a mai fost.
  In ciuda salariilor mici nu putem macar sa primim recunoasterea meritelor prin dobandirea titlului didactic.
  Ministrul Educatiei nu pare ca este interesat de soarta cadrelor didactice.
  Acest blocaj al posturilor nu face decat sa indeparteze oamenii performanti. Probabil ca asta este si intentia.
  "tara te vrea prost si cu drept de vot"....

 • clasa a 9-a (Marţi, 23 februarie 2010, 22:15)
  cristi [anonim]

  Ati declarat acum cateva zile ca studiati posibilitatea de a trece clasa a 9-a de la liceu la gimnaziu. Masura ar urma sa scada abandonul scolar, dupa cum ati declarat. v-ati gandit ca o astfel de masura ar putea avea consecinte mult mai grave, in sensul ca dupa terminarea celor 9 clase multi dintre elevii din mediul rural (caci la ei v-at gandit) s-ar putea sa nu mai urmeze liceul si sa ramana practic fara nicio specializare - doar cu gimnaziul?

 • referitor la reformarea sistemului de invatamant 1 (Marţi, 23 februarie 2010, 22:15)
  Ioan [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa va pun cateva intrebari, sper sa nu fie luate cu caracter personal

  Din istoria recenta se remarca faptul ca fiecare nou ministru al invatamantului a venit cu o noua viziune si implicit o noua reforma. Acum, cat de bune sau proaste au fost acestea, este o alta discutie care nu stiu daca ar avea vreun rost. Ce as dori sa va intreb in schimb pe dumneavoastra este cum puteti argumenta faptul ca reforma pe care o propuneti nu va fi rereformata odata cu urmatorul ministru al invatamantului? Respectiv, cu ce masuri bune veniti dumneavoastra, care nu vor putea fi demontate de catre precursorii dumneavoastra? (...)

  (ati pus mai mult de doua intrebari, motiv pentru care postarea dvs a fost editata de Hotnews.ro)

 • invatamint superior , cercetare (Marţi, 23 februarie 2010, 22:19)
  mihaela [anonim]

  1. Exista o statistica privind numarul de absolventi din facultatile tehnice care se angajeaza in domeniul in care s-au pregatit ? Asta ar putea sta la baza finantarii acestor facultati, unde specialitatile si profesorii s-au inmultit dupa 89 fara sa reprezinte o cerinta a pietei muncii din Romania.
  /
  3. Exista intentia finantarii preferentiale a marilor institute prin asa numitele fonduri nucleu in detrimentul finantarii proiectelor validate prin competitie (PN2 sau alte programe)?(editat de HotNews.ro)

 • legea invatamantului/legea tineret (Marţi, 23 februarie 2010, 22:24)
  loredana [anonim]

  1. Ce instrumente veti folosi si cat timp veti acorda analizei sistemului educational actual romanesc, inainte de a elabora o noua lege a invatamantului?
  2. Ce planuri aveti referitoarea la legea tineretului, o problema ce macina majoritatea organizatiilor de tineret si asociatiilor studentesti?

 • proiecte fonduri structurale (Marţi, 23 februarie 2010, 22:24)
  cineatrasinnoi2122 [anonim]

  1. Daca ministerul are o strategie asumata la nivelul guvernului - aprobata conform HG 561/2009, avand in vedere ca documentul de la Cotroceni nu este un document al Guvernului?
  2. Dupa aproape 2 ani de implementare, CAT LA SUTA din fondurile alocate s-au cheltuit in proiectele strategice ale ministerului - indicator care trebuie sa arate Uniunii Europene cat sunt acestea de strategice si, implicit, EFICACITATEA cu care sunt cheltuite fondurile publice?

 • Ce mai schimbam? (Marţi, 23 februarie 2010, 22:24)
  Nadina [anonim]

  1. De ce nu implementam sistemul de invatamant din Finlanda?
  2. De ce invatatorii si profesorii iau bani in plus la salarii pentru ca au in clase copii cu ADHD, iar in realitate nu fac nimic pentru a-i ajuta sa invete sau sa se integreze mai usor? Stiti prin ce trec parintii cu astfel de copii? Citi bani cheltuiesc pe meditatii particulare? Iar bani pentru fondul scolii si cadouri se cer cu nesimtire... Poate nu ar fi rau sa faceti cursuri pentru profesori pentru a-i invata sa lucreze cu acesti copii cu ADHD. Sa le dea o sansa in viata! Scoala are influenta asupra acestor micuti drept pentru care aveti datoria morala sa-i ajutati!

 • Examene (Marţi, 23 februarie 2010, 22:26)
  Radu [anonim]

  Buna,

  O sa fiu cat se poate de scurt in intrebari.
  1) Ce trebuie sa faca un absolvent al unei facultati din strainatate (in cazul meu Stiinte Politice si Relatii Internationale) pentru a putea preda in sistemul de invatamant preuniversitar sau universitar romanesc?
  2) Care considerati ca a fost cel mai bun sistem de evaluare la nivel de clasa a VIII-a de dupa 1990?

  Va multumesc

 • Finantarea diferentiata a universitatilor? (Marţi, 23 februarie 2010, 22:28)
  Andrei Draganescu [anonim]

  1. Am retinut din programul D-voastra idea ca universitatile ar trebui finantate diferentiat in functie de calitatea lor ca institutii de cercetare (si implicit renuntarea la finantarea nediferentiata legata de numarul de studenti). Cand si cum va fi pusa in practica aceasta idee? (...)

  3. Va avea loc o simplificare majora a procedurilor de recunoastere a diplomelor de doctor obtinute in strainatate, sau chiar o recunoastere din oficiu a acestora?

  (editat de Hotnews.ro)

 • Cercetarea universitara si altele... (Marţi, 23 februarie 2010, 22:30)
  Marin G. [anonim]

  Domnule Ministru,
  Am mai multe intrebari legate de invatamantul universitar dar ma voi limita doar la doua:
  1. In ce fel veti aborda problema cercetarii universitare? Ma refer aici la finantarea cercetarii, valorificarea rezultatului cercetarii si la modul total preferential si clientelar in care se face plata privind "manopera" cercetarii, de acest regim beneficiind in special responsabilii de proiect (director, responsabil economic, stiintific), anumite persoane cu functii de conducere din universiatate si facultate si personal care este responsabil in alte contracte, pe principiul "o mana spala pe alta" in timp ce membrii din contract, sa le zicem normali dar tineri si cu grade didactice inferioare, se aleg doar cu experienta?
  2. Cum comentati discrepantele din Legea unica de salarizare? Exemple: raportul dintre salariile profesor-conferentiar, conferentiar-secretar sef facultate (cu 1-3 subordonati), conferentiar sau lector dr.-secretar comuna. Credeti ca aceste discrepante vor motiva personalul din invatamantul superior?
  Va multumesc pentru respunsuri

 • Intrebari (Marţi, 23 februarie 2010, 22:36)
  claudia [anonim]

  1. Cercetarea in centrele universitare romanesti e aproape inexistenta. Ce masuri veti lua in vederea dezoltarii acestor centre si care sunt prioritatile ministerului in acest sens?
  2. Luati in calcul suplimentarea burselor guvernamentale pentru studentii romani ce intentioneaza sa isi continue studiile postuniversitare in spatiul european? Momentan bursele guvernamentale de studiu nu raspund corespunzator ofertei academice europene.

 • cercetare (Marţi, 23 februarie 2010, 22:42)
  Gicu [anonim]

  1. Aveti in vedere regandirea salarizarii in invatamantul superior si cercetare in asa fel incat diferentele de salarizare dintre un profesor universitar (CS 1) si un conferentiar (CS 2) sa devina rezonabile?
  2. Ce veti face pentru incurajarea intoarcerii cercetatorilor romani din diaspora si pastrarea celor care deja s-au intors in tara? Aveti in vedere un sistem de promovare in invatamantul superior si cercetare bazat exclusiv pe competente si realizari stiintifice in dauna celor actuale care pun accent pe "vechimea la locul de munca"?

 • echivalare scoala internationala (Marţi, 23 februarie 2010, 23:03)
  Anki [anonim]

  Cum poate fi integrat in sistemul public romanesc, un copil roman, care a studiat cativa ani intr-o scoala internationala din afara tarii in limba engleza?

 • Ce parere aveti despre ideea de video-manual? (Marţi, 23 februarie 2010, 23:05)
  prof. Ioan Ursu [anonim]

  As dori sa-l intreb pe domnul ministru ce parere are despre ideea crearii unui video-manual?

  Eu deja am inceput demersuri in acest sens si aici se pot vizualiza o serie de lectii:
  http://proful-online.blogspot.com

  Ideea unui video-manual este foarte simpla si ar reprezenta un mediu in care informatia transmisa elevilor ar fi mult imbunatatita. In plus se castiga mult la aspectul pedagocic, pentru ca un video manual "comunica" mult mai mult decat un simplu manual.

  multumesc,
  --
  prof. Ioan Ursu

 • Intrebari pentru domnul ministru Daniel Funeriu (Marţi, 23 februarie 2010, 23:09)
  Dan [anonim]

  1. O mare hiba in sistemul de invatamant romanesc este faptul ca profesorii sunt rasplatiti pentru vechime, nu pentru merite. Ce o sa faceti pentru a mari numarul de profesori de "calitate" din scoli?

  2. Prea multe lucruri depind de ministrul educatiei, care este o functie desemnata politic si se schimba dupa cum bate vantul prin Palatul Victoriei. Ce masuri intentionati sa luati pentru a reduce aceasta ierarhizare excesiva a educatiei in Romania? (...)

  (text editat de HotNews.ro)


 • Universitati (Marţi, 23 februarie 2010, 23:15)
  Eugen [anonim]

  Domnule Ministru,
  Sunt detinatorul unui doctorat in Statistica la Universitatea din Montreal, Canada. In ultimii 2 ani am incercat sa ocup un post de lector la mai multe Universitati din Romania (fara succes). Anul trecut am incercat la UBB (considerata universitate de "top" la noi). Seful comisiei de concurs a facut tot posibilul pentru a ma impiedica sa particip la concurs (si a reusit). Contracandidatul meu pe post era din "intern" si la nici 30 de ani era coautor la 7 carti si peste 20 de articole (niciunul indexate ISI).
  Intrebarile ar fi urmatoarele:
  1. Ce masuri veti lua pentru stoparea unor "concursuri" de acest tip?
  2. Pe ce criterii universitatile din Romania angajeaza doctori in Algebra sau Analiza in departamente de Statistica? (...)
  (editat de HotNews.ro)

 • cercetare&autonoie universitara (Marţi, 23 februarie 2010, 23:21)
  Adrian [anonim]

  In primul rand felicitari pt. ca ati fost numit ministru. Dupa 14 ani de cercetare in Statele Unite (PhD University of Chicago) si Europa vin in tara pe un post ce cercetare industrial si ma bucur ca avem un ministru al educatiei si cercetarii bine ales. Am cateva intrebari legate de universitati si de cercetare.
  -aveti de gand sa evaluati (cu posibilitatea de a fi inlaturate) cadrele didactice universitare conform informatiilor ISI care dau numarul de articole si citatii ?
  -planuiti o schimbare a metodei de acordare a granturilor de cercetare, de exemplu referenti independenti chiar si din universitati straine?
  -dupa cum poate stiti la noi autonomia universitara a dat nastere unor universitati "de familie" sau "universitati afacere" unde pretul unei admisii este cunoscut de tot orasul. Aveti in vedere instituirea de consilii de administratie in univeritati (dupa modelul "board of trustees") care sa tina sub control administrarea universitatilor?
  -planuiti infiintarea unor fonduri de risc universitare pentru transformarea ideilor si brevetelor in afaceri?
  Mult succes la munca.

 • Educatie in sensul larg (Marţi, 23 februarie 2010, 23:23)
  Dumitru [anonim]

  Nu inteleg de ce ministerul nu implica profesorii si elevii in proiectul wikipdia, aveti ceva alternativ mai bun?

 • Admitere liceu (Marţi, 23 februarie 2010, 23:24)
  Ana [anonim]

  Copilul meu este in clasa a VII-a. As vrea sa stiu daca va da anul viitor examen pentru admiterea la liceu sau va face si clasa a IX-a la gimnaziu?

 • intrebari (Marţi, 23 februarie 2010, 23:25)
  anonim [anonim]

  1. In urma comasarii claselor, in foarte multe scoli vor fi clase la gimnaziu cu 40-42 elevi ( deoarece nu se atinge media pt. 2 clase ). Credeti ca in aceste clase va fi un invatamant de calitate?( nu putem obluga parintii sa-si trimita copiii la alte scoli, nu e legal si nici moral ).
  2. In urma noii grile de salarizare, invatatorii ( care au o munca f. grea ) vor avea salarii rusinos de mici. Vi se pare normal?

 • Creativitatea (Marţi, 23 februarie 2010, 23:30)
  Mateescu [anonim]

  Romania are un numar de patente inregistrate anual de 50 de ori mai mic pe milionul de locuitori fata de unele tari UE, scoala nu ar putea contribui sa schimbe putin mentalitatea?

 • expertii ministerului trebuie sa aiba datele publi (Marţi, 23 februarie 2010, 23:38)
  dorin dorina [anonim]

  Domnule ministru,

  Prima este o rugaminte - Va rugam sa fie publice CV-urile:
  1. consilierilor ministrului
  2. conducatorilor institutiei
  3. date minimale - ex. studii si specializari - despre ceilalti angajati.

  Intrebare: Are ministerul un Plan de management strategic asa cum ni se cere noua, universitatilor, ca sa intelegem cum este condus sectorul?
  Pe site am gasit unul din 2007.

 • Imbunatatirea calitatii sistemului universitar (Marţi, 23 februarie 2010, 23:46)
  Luci19 [anonim]

  Domnule ministru,

  1. Cand se va renunta la caracterul social al educatiei universitare ? ( Cand am terminat eu ciclul liceal erau mai multe locuri la Universitatile acreditate de minister decat elevi inscrisi la Bacalaureat ) si se va merge pe principiul unei educatii de calitate si gratis insa nu pentru toata lumea.

  2. Ce masuri va propuneti sa luati impotriva masinariilor de facut diplome si anume universitatilor private ce au o pondere a diplomelor eliberate in sistem mai mare decat cea a universitatilor de stat ?

 • Probleme burse doctorale-AMPOSDRU si OIPOSDRU (Miercuri, 24 februarie 2010, 0:50)
  a.andrada [utilizator]

  Domnule Ministru,

  Va scriu in legatura cu problemele legate de bursele doctorale finantate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltare Resurse Umane. Luand in considerare faptul ca exista dificultati institutionale atat in cazul AMPOSDRU cat si in cazul OIPOSDRU, ceea ce afecteaza rambursarea fondurilor pentru plata burselor, as dori daca se poate sa imi clarificati urmatoarele aspecte:
  1. Care este probabilitatea ca aceasta situatie sa se rezolve intr-o perioada cat mai scurta de timp pentru a nu afecta calitatea cercetarii doctorale?
  2. Care sunt solutiile agreate momentan pentru rezolvarea situatiei in special in ceea ce priveste doctoranzii plecati in stagii de mobilitate care doresc sa le finalizeze?
  Va multumesc.

 • 2 intrebari (Miercuri, 24 februarie 2010, 1:05)
  silviu [anonim]

  1 ) Reforma curiculara va presupune si reducerea numarului de ore pentru elevi?Si daca da la ce materii?Sper ca nu veti taia din orele de sport,religie sau desen,ci din materiile cronofage precum matematica,romana sau fizica,unde pentru a se justifica numarul mare de ore s-au introdus multe lucruri total inutile pentru elevi....la ce ii foloseste unui filolog sa stie "Identificarea părţilor componente ale motoarelor termice şi explicarea funcţionării acestora"(am citat din programa de cls a X-a fizica) ? sau "vectorii in plan"(matematica,cls a IX-a) ? Vi se pare normal?
  2) Aveti in vedere schimbarea structurii Bacalaureatului?

 • Manualele de Biologie (Miercuri, 24 februarie 2010, 1:34)
  Marius [anonim]

  Care este statutul curent al evolutiei biologice in programa scolara? Ce intentionati sa faceti in aceasta directie? In particular, cum intentionati sa reintroduceti studiul evolutiei in programa, si ce intentionati sa faceti in legatura cu manulele de biologie, clandestine sau oficiale, care promoveaza doctrine religioase?

 • recunoasterea in RO a studiilor din EU (Miercuri, 24 februarie 2010, 2:08)
  Catalin Popa [anonim]

  Domnule ministru,
  Am frecventat si absolvit cursurile universitatii Paris 4 - Sorbona, pâna la stadiul de "maîtrise" inclusiv, si pe cele ale Institutului de Stiinta si Teologia Religiilor (singurul din Europa) de pe lânga Institutul Catolic din Paris. Actualmente lucrez in Romania, iar in cartea de munca sunt angajat cu studii liceale, deoarece studiile din FR nu-mi sunt recunoscute, iar in RO nu am facut niciun studiu universitar. Intrebarile mele: 1. Cum imi pot echivala aceste studii in RO, desi sunt constient ca Sorbona nu se ridica la nivelul unei Spiru Haret-de exemplu ? 2. Ce trebuie sa fac pentru ca studiile din FR sa-mi fie recunoscute in RO ca vechime in munca ?
  Va multumesc.

 • Principii (Miercuri, 24 februarie 2010, 7:52)
  mihai [anonim]

  Domnule ministru, cu respect as vrea citez un fragment din "Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării" realizat de comisia prezidentiala.

  "Descentralizarea comprehensivă. Descentralizarea trebuie să vizeze toate componentele ei: financiară, resurse umane şi curriculum. Descentralizarea unei componente şi menţinerea centralizată a celorlalte pot induce tensiuni şi disfuncţii care să compromită tot procesul descentralizării. În urma unei descentralizări comprehensive, şcoala şi consiliul local vor avea rolul esenţial în: a) construcţia şi execuţia bugetului, b)
  angajarea, concedierea, promovarea şi salarizarea personalului, c) adaptarea curriculumului la nevoile elevilor şi ale comunităţii."

  Nu credeti ca decizia de a concedia 15000 de profesori prin ordonanta de urgenta, contrazice principiul mai sus enuntat?

  Cu respect,

  Mihai

13314 vizualizari

 • Trebuie restructurate din temelii universitatile!! (Marţi, 23 februarie 2010, 19:39)

  dana [anonim]

  De ce sunt atatea universitati In Romania de slaba calitate? In Canada nu mai sunt sustinute de la buget meseriile si specializarile fara cautare pe piata muncii, de ce nu se intampla si la noi asa ceva?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:55)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dana

   Pentru ca: 1) criteriile de acreditare au fost prea laxe; 2) universitațile au fost acreditate pe considerente de interese de grup și politice mai mult decat pe considerente academice; 3) politicile de resurse umane ale universitaților s-au bazat de prea multe ori pe criterii de relații, cariera științifica discutabila, conservarea statutului și nu intinerirea și performanța; 4) agențiile care aveau ca datorie sa evalueze universitațile au facut-o nepermis de flexibil iar sancțiunile au fost aproape inexistente datorita unei legislații inadecvate.
   Doresc sa spun ca nu numarul universitaților este problema, nu faptul ca unele dintre ele sunt in provincie (acest lucru poate sa fie chiar benefic) ci faptul ca exista prea puține stimulente pentru avea un proces educativ de calitate și prea masuri coercitive prea timide acolo unde lucrurile nu stau cum trebuie. Rolul meu acum este sa-i stimulez pe cei care vor, pot și știu sa faca un invațamant de calitate și sa fim foarte severi cu cei care nu au ințeles ca impreuna cu acreditarea au primit și un rol social major. De exemplu, in scurta perioada de cand am preluat mandatul am reușit sa ajutam universitațile care au proiecte care necesita cofinanțare sa aiba acces la credite garantate prin instrumentul garanțiilor guvernamentale. Astfel scoatem multe universitați din situații paradoxale de a fi caștigat proiecte și a nu le putea derula din lipsa cofinanțarii.
 • Manuale si titularizare (Marţi, 23 februarie 2010, 20:14)

  Constantin [anonim]

  1.Ce veti face pt. schimbarea manualelor?
  2.Nu credeti ca examenele de titularizare ar trebui sa acorde o atentie marita capacitatii de predare? Un om poate sa stie enorm, dar sa nu fie capabil a transmite altora ce stie.
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:57)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   1) schimbarea atat de necesara a manualelor va fi rezultatul unui nou curriculum. Preconizez acest lucru pentru cel tarziu anul școlar 2011-2012. Este esențial sa acționam foarte coerent: curriculum, manualele, pregatirea profesorilor pentru un nou curriculum, evaluarile, examenele, trecerea de la un ciclul la altul (gimnaziu-liceu, liceu-universitate) trebuie sa fie perfect corelate pentru ca altfel putem avea un curriclulm foarte bun pus in aplicare de profesori nepregatiți sau un curriculum paralel, pentru pregatirea mecanica a examenelor și nu pentru invațare propriu-zisa.
   2) De acord.
 • scoli private (Marţi, 23 februarie 2010, 21:07)

  Uggi [anonim]

  Pe cand recunoasterea diplomelor de bacalaureat international in Romania?
 • cercetarea (Marţi, 23 februarie 2010, 21:44)

  Cactus [utilizator]

  http://public.web.cern.ch/public/
  In sfarsit! Romania isi depune candidatura pt a deveni membru CERN. Felicitari pt aceasta initiativa pe care o asteptam de fooarte mult timp de la guvernantii nostri. Si pe care presa a trecut-o cu vederea.
  Intrebare: Ce proiecte concrete si imediat aplicabile aveti pt revigorarea cercetarii in Romania. De fapt renasterea cercetarii.
  Multumesc
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:00)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cactus

   Da, asa este. Reusita cu CERN este importanta si da semnalul ca putem sa fim cu un pas inainte in domeniul cercetarii si nu doar sa ii urmam indeaproape pe cei din fata noastra. Pentru cercetare in general cred ca proiectele CERN si ELI sunt cruciale precum si finantarea bazata exclusiv pe performanta evaluata pe baze corecte.
 • depolitizarea învățământului (Marţi, 23 februarie 2010, 22:01)

  Pavel Vasila [anonim]

  Ce măsuri veți lua în legătură cu depolitizarea învătământului? Schimbarea directorilor de școli doar pe criterii politice si atât de des în functie de partidul care propune ministrul nu este deloc în beneficiul școlii.
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:02)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pavel Vasila

   Descentralizarea si depolitizarea invatamantului sunt elemente cheie ale guvernarii. Am dat acest mesaj apasat inspectorilor in intalnirea de la Sibiu de la inceputul lui februarie. Directorii trebuie pusi in functie pe baza competentei lor si a loialitatii fata de scoala si autoritatile statului.
 • dialog (Marţi, 23 februarie 2010, 22:05)

  Cristi [anonim]

  Domnule Ministtru sunt inginer si lucrez f mult acasa cu fetita mea de 11 ani care este clasa a 5-a, in special la matematica. Observ ca nu a inteles din clasa anumite lectii care pentru ea in faza asta sunt elementare. La fel s-a intamplat si in clasa a 4-a. Fata a dat examen la un liceu de renume si este la o clasa de excelenta de engleza. Cateodata nici nu prea are timp sa se joace si am inteles de la unii profesori ca asa este programa de incarcata. Intrebare: Gresesc eu, greseste copilul sau sistemul mai trebuie imbunatatit? Ma gandesc ca lucrul suplimentar tine de constiinta fiecaruia dar bucuria de a face copii sa inteleaga si a-i invata sa gandeasca este arta dascalilor!
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:02)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Vreau sa va spun, dumneavoastra și tuturor parinților, ca școala poate și trebuie sa fie o placere și nu o corvoada. Exact acesta este sensul a ceea ce eu numesc modernizarea educației. Programa interesanta și aerisita este una dintre condițiile necesare dar nu suficiente. Acum, intelegerea in profunzime care creeaza competenta, ca si gandirea originala nu sunt stimulate, ci din contra sunt cenzurate. De prea multe ori cadrele didactice confunda seriozitatea cu ingroparea copiilor in teme de casa. Din pacate de multe ori ei sunt constranși sa faca acest lucru pentru ca “asa e programa iar ea trebuie terminata”. Este un cerc vicios programa-pregatirea profesorilor-legislație. Va asigur ca profesorii sunt primii care doresc o programa de calitate și un cadru legal in care sa-și exprime imensul potențial pe care il au. De aceea eu cred ca descentralizarea unei parți din curriculum și lasarea la latitudinea profesorului a 20-25% din timpul alocat clasei este o masura necesara pe langa modernizarea curriculara. Cred ca profesorii din Romania sunt suficient de resposabili pentru a nu fi nevoie ca fiecare minut la clasa sa le fie dictat dintr-un birou din minister.
 • autoritatea nationala pentru sport (Marţi, 23 februarie 2010, 22:11)

  Radu Petre [anonim]

  Cand va fi numit presedintele acetei autoritati si ce loc ocupa sportul, din punctul dvs de vedere, itre prioritatile programului dvs de management?
  Care sunt principalele obiective care ii vor fi impuse noul presedinte al autoritatii nationale pentru sport?(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:03)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Petre

   eri a fost data Hotararea de Guvern privind inființarea Autoritații Naționale pentru Sport și Tineret. Aceasta va fi condusa de un președinte cu rang de secretar de stat și doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat și va avea 202 posturi, cu 40 mai puțin ca acum și cu 179 mai puțin ca in noiembrie 2009. Funcția de președinte este asigurata acum de Dna Doina Melinte, cu care colaborez bine.
   Sportul ocupa locul pe care il merita: chiar daca nu am fost foarte activ mediatic pe acest teren am facut, zic eu, cateva lucruri bune: am reușit sa creștem cu 20 de milioane de lei bugetul federațillor sportive și am dat un semnal tuturor federațiilor ca doresc apropierea sportului de școala, mai ales pentru activitați extracurriculare. Am in vedere dezvoltarea sportului de masa pentru a largi baza de selecție pentru performanța cat și stimularea performerilor. Cred ca cea mai mare resursa pentru sportul din Romania se afla in comune și sate și a acolo trebuie sa lucram mult pentru aducerea sportului acolo unde trebuie sa fie. In acest domeniu, tratat atat de pasional, am ales sa ducem la bun sfarșit cateva proiecte și sa vorbim despre ele atunci cand au ajuns la maturitate decat sa merg sa ma fotografiez cu mari simboluri ale sportului din Romania pentru campanii de imagine. Acum ca exista din punct de vedere legal aceasta Autoritate pentru Sport și Tineret voi organiza concursuri de selecție pentru directorii generali și directorii din cadrul ei pentru a avea un sistem funcțional și condus de profesioniști.
 • homeschooling si burse doctorale (Marţi, 23 februarie 2010, 22:12)

  Ionut [anonim]

  1. A aparut ideea homeschooling-ului, adica posibilitatea educarii copilului acasa. Consider ca este o initiativa binevenita si necesara, avand in vedere unele cercetari care arata importanta cruciala a familiei in formarea pedagogica si morala a copilului. Intiativa a fost exprimata public si in Parlament:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6953744-interviu-deputatul-carmen-axenie-invatamantul-domiciliu-homeschooling-discutat-parlament.htm

  Ce parere aveti despre o astfel de idee?

  Tot legat de homeschooling si ridicand problema la un nivel mai general, considerati normal ca statul sa aiba prioritate inaintea parintilor in ceea ce priveste formarea etica a copiilor? Ce parere aveti de cazul celebru al familiei de imigranti germani care au fost condamnati la inchisoare doar pentru nu erau de acord cu curicula scolii publice pe teme de educatie sexuala?

  2. Aveti o situatie intolerabila in ceea ce priveste bursele doctorale din fondurile POS DRU. Doctoranzii nu si-au primit bursele de 5 luni, asta pentru ca nu exista cineva care sa puna stampila pe dosare. Stiu ca problema este la Ministerul Muncii, dar chiar nu puteti face nimic? Este absolut halucinant ce se intampla, rusinos...
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:03)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   1) Chestiunea trebuie analizata foarte serios cu toate implicațiile ei.
   2) De acord, sunt probleme cu finanțarile POSDRU pentru doctorate, una dintre multele probleme pe care le-am gasit in minister. M-am ocupat de aceasta problema din prima zi de mandat și situația va fi rezolvata foarte repede acum.
 • Promovare (Marţi, 23 februarie 2010, 22:13)

  Silviu [anonim]

  Este normal, constitutional, ca sa nu aiba si cadrele didactice universitare posibilitatea sa promoveze? Ma refer promovarea de la lector la conferentiar de exemplu.
  Blocajul din vremurile astea numai in timpul Elenei Ceausescu a mai fost.
  In ciuda salariilor mici nu putem macar sa primim recunoasterea meritelor prin dobandirea titlului didactic.
  Ministrul Educatiei nu pare ca este interesat de soarta cadrelor didactice.
  Acest blocaj al posturilor nu face decat sa indeparteze oamenii performanti. Probabil ca asta este si intentia.
  "tara te vrea prost si cu drept de vot"....
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:04)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu

   Va voi raspunde foarte ferm pentru ca nu pot sa accept un asemenea atac nejustificat la adresa instituției pe care o conduc: Ministerul Educației, Cercetatarii, Tineretului și Sportului este foarte interesat de soarta elevilor, studenților, profesorilor, cercetatorilor, tinerilor și sportivilor. Va asigur ca fiecare om din minister va fi folosit pentru asta. Desigur, problema promovarilor și a posturilor din mediul universitar trebuie rezolvata și va asigur ca ea va fi rezolvata. Aș fi apreciat daca in calitatea dumneavoastra de cadru universitar, tanar banuiesc, ați fi fost și foarte interesat de modul in care se fac promovarile in universitați, criteriile in baza carora se fac aceste promovari și cum putem sa le imbunatațim. Acum trebuie sa facem ca promovarile din universitați sa fie parte a soluției pentru universitați performante și nu parte a problemei, așa cum a fost cazul in trecut.
 • clasa a 9-a (Marţi, 23 februarie 2010, 22:15)

  cristi [anonim]

  Ati declarat acum cateva zile ca studiati posibilitatea de a trece clasa a 9-a de la liceu la gimnaziu. Masura ar urma sa scada abandonul scolar, dupa cum ati declarat. v-ati gandit ca o astfel de masura ar putea avea consecinte mult mai grave, in sensul ca dupa terminarea celor 9 clase multi dintre elevii din mediul rural (caci la ei v-at gandit) s-ar putea sa nu mai urmeze liceul si sa ramana practic fara nicio specializare - doar cu gimnaziul?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:06)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

   Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu ar avea ca efect scaderea abandonului școlar, dar așa cum spuneam aceasta trecere trebuie sa fie bine gandita, discutata cu toți și nicidecum pripita. Efectul acestei masuri este ca am aduce școala mai aproape de elev pana la varsta de 16 ani (sfarșitul invațamantului obligatoriu) și am da șansa mai multor elevi sa urmeze pana la capat acest invațamant obligatoriu. Sunt importante competențele pe care elevii le au și nu doar ceea ce scrie pe diploma.
 • referitor la reformarea sistemului de invatamant 1 (Marţi, 23 februarie 2010, 22:15)

  Ioan [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa va pun cateva intrebari, sper sa nu fie luate cu caracter personal

  Din istoria recenta se remarca faptul ca fiecare nou ministru al invatamantului a venit cu o noua viziune si implicit o noua reforma. Acum, cat de bune sau proaste au fost acestea, este o alta discutie care nu stiu daca ar avea vreun rost. Ce as dori sa va intreb in schimb pe dumneavoastra este cum puteti argumenta faptul ca reforma pe care o propuneti nu va fi rereformata odata cu urmatorul ministru al invatamantului? Respectiv, cu ce masuri bune veniti dumneavoastra, care nu vor putea fi demontate de catre precursorii dumneavoastra? (...)

  (ati pus mai mult de doua intrebari, motiv pentru care postarea dvs a fost editata de Hotnews.ro)
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:15)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan

   Intrebarea pe care o ridicati este deosebit de importanta, cu atat mai mult cu cat vad si eu in ziare tentatia ca orice masura pe care o luam sa fie tratata, fara o documentare atenta, ca o "schimbare a schimbarii". Vreau sa spun limpede: prima caracteristica a unui sistem educational performant este stabilitatea si predictibilitatea. Un astfel de exemplu este organizarea bacalaureatului: am spus-o de nenumarate ori, inclusiv la preluarea mandatului si la audierile din parlament, modul de organizare a bacalaureatului din acest an vine tocmai in preintampinarea a ceea ce va fi in noua lege a educatiei, pentru ca exista consens asupra faptului ca examenul de bacalaureat trebuie sa verifice competentele. De aceea, o spun si acum, noi dorim sa mentinem si sa consolidam acest mod de organizare a bacalaureatului. Ciudat insa, in presa apar fara niciun fel de fundament idei exact contrare celor afirmate de minister. De aceea vreau sa respun: educatia trebuie sa fie un domeniu al consensului si al optiunilor bine fundamentate, nicidecum al experimentelor si aventurilor. Acesta este sensul demersului meu nicidecum altul, asa cum, intr-adevar, am fost obisnuiti in trecut.
 • Functii didactice de profesori in invatamantul p (Marţi, 23 februarie 2010, 22:16)

  Marin [anonim]

  Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Catalin Baba, a declarat, la finalul Comisiei de dialog social,care a avut loc la inceputul acestei luni, ca a fost aprobat un ordin privind specializarile universitare, care confera dreptul absolventilor de licee pedagogice sa ocupe functii didactice de profesori in invatamantul primar si scolar.
  Intrebare: Cand se va publica ordinul in Monitorul Oficial?
 • invatamint superior , cercetare (Marţi, 23 februarie 2010, 22:19)

  mihaela [anonim]

  1. Exista o statistica privind numarul de absolventi din facultatile tehnice care se angajeaza in domeniul in care s-au pregatit ? Asta ar putea sta la baza finantarii acestor facultati, unde specialitatile si profesorii s-au inmultit dupa 89 fara sa reprezinte o cerinta a pietei muncii din Romania.
  /
  3. Exista intentia finantarii preferentiale a marilor institute prin asa numitele fonduri nucleu in detrimentul finantarii proiectelor validate prin competitie (PN2 sau alte programe)?(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:20)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   1) Acum lucram la asemenea statistici care, intr-adevar sunt relevante. La modul general, am cerut tuturor agentiilor de evaluare sa foloseasca criterii de output (ca cel pe care il mentionati) si nu criterii nerelevante, ca de exemplu numarul de granturi DEPUSE.
   3) Este in lucru o regandire a modului de finantare, astfel incat niciun cercetator performant, niciun institut performant sa nu sufere. Chiar ieri, urmare si a avizului dat de minister s-a stopat in senat o initiativa parlamentara care viza oprirea finantarii prin programul nucleu. Dar trebuie sa regandim distribuirea banilor pentru ca ei sa ajunga unde se face performanta.
 • legea invatamantului/legea tineret (Marţi, 23 februarie 2010, 22:24)

  loredana [anonim]

  1. Ce instrumente veti folosi si cat timp veti acorda analizei sistemului educational actual romanesc, inainte de a elabora o noua lege a invatamantului?
  2. Ce planuri aveti referitoarea la legea tineretului, o problema ce macina majoritatea organizatiilor de tineret si asociatiilor studentesti?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:23)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui loredana

   Cred ca timpul analizelor si strategiilor a trecut. Acum este timpul actiunii, este timpul sa redam scoala elevilor si sa facem din scoala un loc placut pentru elevi, profesori si parinti.

   1) Aceste analize există și sunt discutate de multă vreme. De exemplu rapoartele comisiei prezidențiale pentru educație, rapoartele Institutului de Științe ale Educației, rapoatele Băncii Mondiale.
   2) Trebuie să avem o discuție foarte serioasă despre tinerii din România. Cred că o nouă lege în acest sens trebuie să aibă în vedere stimularea tinerilor să intre în logica antreprenoriatului și nu a asistanatului. Am fost foarte surprins când am avut întâlniri cu organizațiile studenților de exemplu (care sunt foarte active și chiar doresc să lucrăm bine împreună) să constat că sunt foarte interesate de tabere și drepturi și mai puțin de optimizarea procesului de învățământ și implicare socială. Cred că este foarte important să stimulăm voluntariatul și recunoașterea lui de către societate și angajatori.
 • proiecte fonduri structurale (Marţi, 23 februarie 2010, 22:24)

  cineatrasinnoi2122 [anonim]

  1. Daca ministerul are o strategie asumata la nivelul guvernului - aprobata conform HG 561/2009, avand in vedere ca documentul de la Cotroceni nu este un document al Guvernului?
  2. Dupa aproape 2 ani de implementare, CAT LA SUTA din fondurile alocate s-au cheltuit in proiectele strategice ale ministerului - indicator care trebuie sa arate Uniunii Europene cat sunt acestea de strategice si, implicit, EFICACITATEA cu care sunt cheltuite fondurile publice?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:25)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cineatrasinnoi2122

   1) Daca parcurgeti programul de guvernare veti gasi raspunsul la intrbarea dvs.
   2) Prea putin. Aici este una dintre prioritatile noastre in minister. Nu vreau sa dau vina pe eterna "grea mostenire", imi asum Institutia Ministerului exact asa cum am gasit-o, cu bune si cu rele. Va asigur ca la urmatorul bilant situatia va fi mult mai buna.
 • Ce mai schimbam? (Marţi, 23 februarie 2010, 22:24)

  Nadina [anonim]

  1. De ce nu implementam sistemul de invatamant din Finlanda?
  2. De ce invatatorii si profesorii iau bani in plus la salarii pentru ca au in clase copii cu ADHD, iar in realitate nu fac nimic pentru a-i ajuta sa invete sau sa se integreze mai usor? Stiti prin ce trec parintii cu astfel de copii? Citi bani cheltuiesc pe meditatii particulare? Iar bani pentru fondul scolii si cadouri se cer cu nesimtire... Poate nu ar fi rau sa faceti cursuri pentru profesori pentru a-i invata sa lucreze cu acesti copii cu ADHD. Sa le dea o sansa in viata! Scoala are influenta asupra acestor micuti drept pentru care aveti datoria morala sa-i ajutati!
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:25)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nadina

   1) Pentru ca nu suntem Finlanda. Doar Iliescu a vrut sa importe modelul Suedez ;) Dincolo de gluma, desigur, sunt elemente din alte țari care trebuie adaptate și in Romania dar nu preluarea in corpore a intreg sistemului.
   2) Pentru ca nu exista un sistem de evaluare relevanta a profesorilor in acest moment. De multe ori profesorii sunt evaluați dupa numarul de diplome și nu dupa munca reala de la clasa.(editat de HotNews.ro)
 • Desfintarea scolilor/liceelor (Marţi, 23 februarie 2010, 22:26)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  doresc sa il intreb pe domnul Ministru care sunt criteriile care sunt luate in considerare atunci cand o scoala este desfintata si trebuie sa se uneasca cu o alta scoala.

  O scoala care are efective : - invatamant prescolar : 5 grupe cu 130 copii, media 26 copii / grupa , legal ar fi 20/ grupa
  - invatamant primar : 8 clase cu 221 elevi , media 28 elevi / clasa , legal 25 / clasa
  - invatamant gimnazial : 6 clase cu 168 elevi , media 28 elevi / clasa , legal 25 / clasa
  Se incadreaza in alocatiile bugetare privind costurile / elev .
  Au posibilitatea de a functiona intr-un schimb , asa cum se cere. Nu au personal restructurat !

  Au cladire noua refacuta cu fondurile de la Uniunea Europeana.

  Se pune problema de a fi desfintata sau nu?

  Din pacate scoala 23 din Craiova se afla in aceasta situatie si nimeni nu poate intelege decizia Inspectorului General de La Dolj

  Va multumesc mult

  Mihai
 • Examene (Marţi, 23 februarie 2010, 22:26)

  Radu [anonim]

  Buna,

  O sa fiu cat se poate de scurt in intrebari.
  1) Ce trebuie sa faca un absolvent al unei facultati din strainatate (in cazul meu Stiinte Politice si Relatii Internationale) pentru a putea preda in sistemul de invatamant preuniversitar sau universitar romanesc?
  2) Care considerati ca a fost cel mai bun sistem de evaluare la nivel de clasa a VIII-a de dupa 1990?

  Va multumesc
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:27)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   1)Sa obțina un post la o universitate. Avem in vedere simplificarea procedurilor de recunoaștere a diplomelor din strainatate astfel incat sa nu mai avem situația penibila in care absolvenți de Harvard sau MIT stau cu lunile pentru a avea echivalarea in Romania. Sper ca in curand vom reusi acest lucru. Am semnat un Ordin de Ministru prin care recunoaștem automat titlurile universitare obținute in universitați acreditate in țari ale UE. Doresc sa avem o echivalare automata a diplomelor universitare de la anumite universitați din strainatate, lucram la un astfel de document.
   2)Niciunul. Daca ar fi fost unul am fi avut un sistem functional si nu unul in carfe aleatoriul are un rol atat de important.(editat de HotNews.ro)
 • Finantarea diferentiata a universitatilor? (Marţi, 23 februarie 2010, 22:28)

  Andrei Draganescu [anonim]

  1. Am retinut din programul D-voastra idea ca universitatile ar trebui finantate diferentiat in functie de calitatea lor ca institutii de cercetare (si implicit renuntarea la finantarea nediferentiata legata de numarul de studenti). Cand si cum va fi pusa in practica aceasta idee? (...)

  3. Va avea loc o simplificare majora a procedurilor de recunoastere a diplomelor de doctor obtinute in strainatate, sau chiar o recunoastere din oficiu a acestora?

  (editat de Hotnews.ro)
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:28)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Draganescu

   1) Probabil din acest an. 2) Vezi mai sus.
 • Cercetarea universitara si altele... (Marţi, 23 februarie 2010, 22:30)

  Marin G. [anonim]

  Domnule Ministru,
  Am mai multe intrebari legate de invatamantul universitar dar ma voi limita doar la doua:
  1. In ce fel veti aborda problema cercetarii universitare? Ma refer aici la finantarea cercetarii, valorificarea rezultatului cercetarii si la modul total preferential si clientelar in care se face plata privind "manopera" cercetarii, de acest regim beneficiind in special responsabilii de proiect (director, responsabil economic, stiintific), anumite persoane cu functii de conducere din universiatate si facultate si personal care este responsabil in alte contracte, pe principiul "o mana spala pe alta" in timp ce membrii din contract, sa le zicem normali dar tineri si cu grade didactice inferioare, se aleg doar cu experienta?
  2. Cum comentati discrepantele din Legea unica de salarizare? Exemple: raportul dintre salariile profesor-conferentiar, conferentiar-secretar sef facultate (cu 1-3 subordonati), conferentiar sau lector dr.-secretar comuna. Credeti ca aceste discrepante vor motiva personalul din invatamantul superior?
  Va multumesc pentru respunsuri
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:30)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marin G.

   1) Indiferent de unde are loc (in universitati, institute de stat sau private) cercetarea trebuie sa fie finantata pe baza de calitate recunoscuta international iar politicile de resurse umane trebuie sa aiba ca unic criteriu excelenta.

   2) Cred ca putem sa reflectam la un sistem care sa ne apropie de optim.
 • Intrebari (Marţi, 23 februarie 2010, 22:36)

  claudia [anonim]

  1. Cercetarea in centrele universitare romanesti e aproape inexistenta. Ce masuri veti lua in vederea dezoltarii acestor centre si care sunt prioritatile ministerului in acest sens?
  2. Luati in calcul suplimentarea burselor guvernamentale pentru studentii romani ce intentioneaza sa isi continue studiile postuniversitare in spatiul european? Momentan bursele guvernamentale de studiu nu raspund corespunzator ofertei academice europene.
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:31)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui claudia

   1) Vezi mai sus.
   2) Trebuie sa diversificam oferta de burse in strainatate, dar acest lucru trebuie corelat si cu situatia economica.
 • cercetare (Marţi, 23 februarie 2010, 22:42)

  Gicu [anonim]

  1. Aveti in vedere regandirea salarizarii in invatamantul superior si cercetare in asa fel incat diferentele de salarizare dintre un profesor universitar (CS 1) si un conferentiar (CS 2) sa devina rezonabile?
  2. Ce veti face pentru incurajarea intoarcerii cercetatorilor romani din diaspora si pastrarea celor care deja s-au intors in tara? Aveti in vedere un sistem de promovare in invatamantul superior si cercetare bazat exclusiv pe competente si realizari stiintifice in dauna celor actuale care pun accent pe "vechimea la locul de munca"?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:38)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gicu

   1) vezi mai sus
   2) Absolut DA. Am spus deja in mai multe randuri ca cel mai mare bazin de competenta neexploatata a Romaniei este in diaspora academica si stiintifica. Desigur, unele publicatii au gasit potrivit sa titreze ca "Funeriu da afara 15000 de profesori romani si aduce profesori din strainatate" tocmai pentru a decredibiliza acest bazin. Ceea ce avem in vedere, de exemplu, este instituirea unei finantari pe 3 luni prin care cercetatori romani renumiti sa poata sa vina in Romania si sa tina cursuri la mari universitati din tara, ca un prim pas al apropierii lor de Romania. Am vazut chiar azi un articol emotionant, aici pe hotnews, cu un student care considera ca cei plecati ar trebui sa dea inapoi un pic din ceea ce au primit de la Romania. Este si viziunea mea si ii incurajez pe toti sa faca acest lucru, chiar daca intr-adevar este uneori descurajant. Dar doar prin perseverenta, seriozitate si onoare putem sa ne impunem. A renunta la primul obstacol nu este o optiune.
 • echivalare scoala internationala (Marţi, 23 februarie 2010, 23:03)

  Anki [anonim]

  Cum poate fi integrat in sistemul public romanesc, un copil roman, care a studiat cativa ani intr-o scoala internationala din afara tarii in limba engleza?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:38)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anki

   urmand cursul legal pe care incercam sa il simplificam.
 • Ce parere aveti despre ideea de video-manual? (Marţi, 23 februarie 2010, 23:05)

  prof. Ioan Ursu [anonim]

  As dori sa-l intreb pe domnul ministru ce parere are despre ideea crearii unui video-manual?

  Eu deja am inceput demersuri in acest sens si aici se pot vizualiza o serie de lectii:
  http://proful-online.blogspot.com

  Ideea unui video-manual este foarte simpla si ar reprezenta un mediu in care informatia transmisa elevilor ar fi mult imbunatatita. In plus se castiga mult la aspectul pedagocic, pentru ca un video manual "comunica" mult mai mult decat un simplu manual.

  multumesc,
  --
  prof. Ioan Ursu
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:39)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui prof. Ioan Ursu

   Daca este bine facuta am o parere buna. Trebuie sa digitalizam curriculum si o vom face.
 • homeschooling (Marţi, 23 februarie 2010, 23:07)

  anki [anonim]

  Aveti in vedere legalizarea invatamantului de tip homeschooling in romania? Poate fi acesta utilizat de copiii romani care locuiesc temporar in afara tarii?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:39)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anki

   Vezi mai sus.
 • Intrebari pentru domnul ministru Daniel Funeriu (Marţi, 23 februarie 2010, 23:09)

  Dan [anonim]

  1. O mare hiba in sistemul de invatamant romanesc este faptul ca profesorii sunt rasplatiti pentru vechime, nu pentru merite. Ce o sa faceti pentru a mari numarul de profesori de "calitate" din scoli?

  2. Prea multe lucruri depind de ministrul educatiei, care este o functie desemnata politic si se schimba dupa cum bate vantul prin Palatul Victoriei. Ce masuri intentionati sa luati pentru a reduce aceasta ierarhizare excesiva a educatiei in Romania? (...)

  (text editat de HotNews.ro)


  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:41)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   1) De acord. Am dat elemente de rapsuns mai sus.
   2) Descentralizare.
 • Universitati (Marţi, 23 februarie 2010, 23:15)

  Eugen [anonim]

  Domnule Ministru,
  Sunt detinatorul unui doctorat in Statistica la Universitatea din Montreal, Canada. In ultimii 2 ani am incercat sa ocup un post de lector la mai multe Universitati din Romania (fara succes). Anul trecut am incercat la UBB (considerata universitate de "top" la noi). Seful comisiei de concurs a facut tot posibilul pentru a ma impiedica sa particip la concurs (si a reusit). Contracandidatul meu pe post era din "intern" si la nici 30 de ani era coautor la 7 carti si peste 20 de articole (niciunul indexate ISI).
  Intrebarile ar fi urmatoarele:
  1. Ce masuri veti lua pentru stoparea unor "concursuri" de acest tip?
  2. Pe ce criterii universitatile din Romania angajeaza doctori in Algebra sau Analiza in departamente de Statistica? (...)
  (editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:44)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eugen

   1) Nu ma pot exprima asupra cazului particular dar este clar ca excelenta trebuie sa primeze. Avem in vedere acest lucru prin reglemantarile din noua lege si prin stabilirea de criterii relevante international.
 • Profesori din ce in ce mai slabi. Bani irositi. (Marţi, 23 februarie 2010, 23:15)

  Raluca9 [anonim]

  Domnule ministru,

  1. In Romania, in momentul de fata, numarul profesorilor realmente buni este in continua scadere. Am corectat la ultimul examen de titularizare in judetul Tulcea si pot sa va spun ca la specializarea mea, matematica, nota cea mai mare, 6 (sase), a fost a unui profesor de la tzara cu 14 ani vechime. Tinerii n-au depasit nota 4. S-au dovedit incapabili sa rezolve probleme de nivelul examenului de bacalaureat (si nu dintre cele mai grele, ci dintre cele de dificultate medie). Nu doar cunostintele pareau sa le lipseasca, ci si un IQ corespunzator. Cum vedeti rezolvarea acestei probleme?

  2. De un numar bun de ani (cel putin 6-7), elevii de gimnaziu primesc gratuit niste manuale elaborate conform programei din 1999, desi programele au fost intre timp decongestionate de cateva ori. Profesorii nu mai folosesc decat sporadic aceste manuale si-i pun pe copii sa cumpere culegeri conforme cu noua programa (eu chiar le-am cumparat catorva copii saraci culegeri din banii mei). Daca nu sunt bani pentru editarea unor manuale conforme cu programa, de ce nu se publica macar pe internet un manual in format electronic? De ce continua sa se risipeasca bani, in timp de criza, pe tiparirea unor manuale depasite?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
 • comasare si elevi cu CES (Marţi, 23 februarie 2010, 23:19)

  Anca G. [anonim]

  Exista scoli in Romania care functioneaza cu efective reduse pentru ca sunt scoli integratoare adica in clasele normale sunt integrati copii cu cerinte educative speciale (CES). Conform ordinulului 5379 din 24 noiembrie 2004 consiliul de administratie al scolii poate acorda diminuarea efectivului de elevi la grupa/clasa respectiva cu 1-2 copii/elevi pentru fiecare copil cu cerinte educative speciale integrat in grupa/clasa respectiva. Acesti copii au certificate din partea comisiilor de specialitate (Comisia de Expertiza Complexa de ex.), beneficiaza de profesori de sprijin si cu ei se lucreaza diferentiat. In comasarea claselor acest aspect a fost uitat. Si faceti dv. socoteala: daca uniti doua clase in care in fiecare dintre ele sunt cate 5 astfel de copii (acesta este un caz real) cat este de corect fata de acesti copii si fata de dascali ? Ce solutii s-ar putea gasi?
 • cercetare&autonoie universitara (Marţi, 23 februarie 2010, 23:21)

  Adrian [anonim]

  In primul rand felicitari pt. ca ati fost numit ministru. Dupa 14 ani de cercetare in Statele Unite (PhD University of Chicago) si Europa vin in tara pe un post ce cercetare industrial si ma bucur ca avem un ministru al educatiei si cercetarii bine ales. Am cateva intrebari legate de universitati si de cercetare.
  -aveti de gand sa evaluati (cu posibilitatea de a fi inlaturate) cadrele didactice universitare conform informatiilor ISI care dau numarul de articole si citatii ?
  -planuiti o schimbare a metodei de acordare a granturilor de cercetare, de exemplu referenti independenti chiar si din universitati straine?
  -dupa cum poate stiti la noi autonomia universitara a dat nastere unor universitati "de familie" sau "universitati afacere" unde pretul unei admisii este cunoscut de tot orasul. Aveti in vedere instituirea de consilii de administratie in univeritati (dupa modelul "board of trustees") care sa tina sub control administrarea universitatilor?
  -planuiti infiintarea unor fonduri de risc universitare pentru transformarea ideilor si brevetelor in afaceri?
  Mult succes la munca.
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:46)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   1) da, dar un drept castigat nu poate fi luat.
   2) absolut da
   3) da
   4) de analizat
 • Educatie in sensul larg (Marţi, 23 februarie 2010, 23:23)

  Dumitru [anonim]

  Nu inteleg de ce ministerul nu implica profesorii si elevii in proiectul wikipdia, aveti ceva alternativ mai bun?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:46)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dumitru

   nu cred ca este necesara interventia ministrului pentru acest lucru ;)
 • Admitere liceu (Marţi, 23 februarie 2010, 23:24)

  Ana [anonim]

  Copilul meu este in clasa a VII-a. As vrea sa stiu daca va da anul viitor examen pentru admiterea la liceu sau va face si clasa a IX-a la gimnaziu?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:50)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este foarte utila pentru scaderea abandonului scolar. Dar aceasta trecere nu trebuie pripita, de aceea cred ca ea poate sa fie facuta cel mai devreme in 2011-2012. Analizam foarte atent acest lucru (i-am avertizat foarte ferm pe toti inspectorii care au lansat idei nefondate pe aceasta tema) si vom supune dezbaterii publice acest lucru pentru a gasi un consens. Din discutii preliminare cu lideri sindicali de exemplu am inteles ca discutia este deschisa si ca putem avansa pe acest teren.
 • intrebari (Marţi, 23 februarie 2010, 23:25)

  anonim [anonim]

  1. In urma comasarii claselor, in foarte multe scoli vor fi clase la gimnaziu cu 40-42 elevi ( deoarece nu se atinge media pt. 2 clase ). Credeti ca in aceste clase va fi un invatamant de calitate?( nu putem obluga parintii sa-si trimita copiii la alte scoli, nu e legal si nici moral ).
  2. In urma noii grile de salarizare, invatatorii ( care au o munca f. grea ) vor avea salarii rusinos de mici. Vi se pare normal?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:51)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Afirmatiile dumneavoastra sunt false. Va rog sa nu vehiculati date false si sa veniti cu statistici argumentate. Nu faceti bine nimanui.
 • strategie educatie (Marţi, 23 februarie 2010, 23:25)

  cineatrasinnoi2122 [anonim]

  1. Care este strategia pe baza careia ministerul opereaza schimbarile - ma refer la acel document aprobat de Guvern, care are plan de implementare, alocari bugetare pe activitati, termene si structuri responsabile, cf. HG 561/2009 si care este public pe pagina web a ministerului.
 • Creativitatea (Marţi, 23 februarie 2010, 23:30)

  Mateescu [anonim]

  Romania are un numar de patente inregistrate anual de 50 de ori mai mic pe milionul de locuitori fata de unele tari UE, scoala nu ar putea contribui sa schimbe putin mentalitatea?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:54)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mateescu

   Da, este o problema si trebuie sa dezvoltam spiritul antreprenorial. Scoala trebuie sa stimuleze inventivitatea.
 • expertii ministerului trebuie sa aiba datele publi (Marţi, 23 februarie 2010, 23:38)

  dorin dorina [anonim]

  Domnule ministru,

  Prima este o rugaminte - Va rugam sa fie publice CV-urile:
  1. consilierilor ministrului
  2. conducatorilor institutiei
  3. date minimale - ex. studii si specializari - despre ceilalti angajati.

  Intrebare: Are ministerul un Plan de management strategic asa cum ni se cere noua, universitatilor, ca sa intelegem cum este condus sectorul?
  Pe site am gasit unul din 2007.
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:56)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorin dorina

   situl ministerului este in lucru si vom face toate aceste date publice daca ele nu sunt deja.
 • Imbunatatirea calitatii sistemului universitar (Marţi, 23 februarie 2010, 23:46)

  Luci19 [anonim]

  Domnule ministru,

  1. Cand se va renunta la caracterul social al educatiei universitare ? ( Cand am terminat eu ciclul liceal erau mai multe locuri la Universitatile acreditate de minister decat elevi inscrisi la Bacalaureat ) si se va merge pe principiul unei educatii de calitate si gratis insa nu pentru toata lumea.

  2. Ce masuri va propuneti sa luati impotriva masinariilor de facut diplome si anume universitatilor private ce au o pondere a diplomelor eliberate in sistem mai mare decat cea a universitatilor de stat ?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:59)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luci19

   1) Obiectivul meu este sa avem cat mai multi studenti pana la nivel de licenta in universitati cat mai bune.
   2) Refuz sa intru in logica universitati private versus universitati publice. Indiferent de forma de capital universitatile trebuie sa fie de calitate, punct. In toate cazurile trebuie sa aplicam legea, toata legea si doar legea.
 • 2 idei pentru invierea cercetarii in Romania (Marţi, 23 februarie 2010, 23:49)

  tazz [utilizator]

  Sunt un fost student roman. In timpul studentiei am beneficiat de o bursa de studii la o Scoala de Ingineri din Franta, unde ulterior am urmat si cursurile de master.
  Actualmente pregatesc o teza de doctorat la o Scoala Centrala tot din Franta. Inainte de a ajunge aici, nu cunosteam termenul de IEEE, ceea ce consider ca este foarte trist pentru formarea academica romaneasca. Doresc sa va adresez urmatoarele 2 intrebari:
  1. Pe cand putem prevede si in universitatile din Romania cel putin un abonament la o astfel de publicatie de prestigiu mondial (IEEE, SpringerLink, ScienceDirect, Wiley InterScience etc.)?
  2. Cercetarea exista doar in contextul colaborarii cu industria! Aveti in vedere un plan de impulsionare a parteneriatelor industrie-universitati?
 • Referitor la curriculum... (Miercuri, 24 februarie 2010, 0:16)

  Florin J. [utilizator]

  Sunteti de acord pt noua lege
  - ca in zona de curriculum pe partea de IT sa patrunda tehnologii noi iar firmele private care le
  folosesc sa fie cooptate in parteneriate pedagogice, iar formarea acestor parteneriate sa fie
  cuprinse in noua lege ?
  - ca din curriculum IT sa faca parte si tehnologii opensource in tandem cu cele proprietare
  iar acest fapt sa fie prevazut de noua lege la nivel national si nu in partea de curriculum
  lasata la indemana scolilor, respectiv a comunitatilor locale ?

  Va multumesc
  F.J.
 • Probleme burse doctorale-AMPOSDRU si OIPOSDRU (Miercuri, 24 februarie 2010, 0:50)

  a.andrada [utilizator]

  Domnule Ministru,

  Va scriu in legatura cu problemele legate de bursele doctorale finantate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltare Resurse Umane. Luand in considerare faptul ca exista dificultati institutionale atat in cazul AMPOSDRU cat si in cazul OIPOSDRU, ceea ce afecteaza rambursarea fondurilor pentru plata burselor, as dori daca se poate sa imi clarificati urmatoarele aspecte:
  1. Care este probabilitatea ca aceasta situatie sa se rezolve intr-o perioada cat mai scurta de timp pentru a nu afecta calitatea cercetarii doctorale?
  2. Care sunt solutiile agreate momentan pentru rezolvarea situatiei in special in ceea ce priveste doctoranzii plecati in stagii de mobilitate care doresc sa le finalizeze?
  Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:02)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui a.andrada

   Am rezolvat deja in aceste zile problema contractarii si va fi rezolvata in foarte scurt timp problema rambursarii chelutielilor facut pe aceste programe. Schimbarea conducerii OIPOSDU a impulsionat aceste rezolvari. Va asigur ca inca de la inceputul mandatului am facut tot ce era posibil sa recuperam anul pierdut.
 • 2 intrebari (Miercuri, 24 februarie 2010, 1:05)

  silviu [anonim]

  1 ) Reforma curiculara va presupune si reducerea numarului de ore pentru elevi?Si daca da la ce materii?Sper ca nu veti taia din orele de sport,religie sau desen,ci din materiile cronofage precum matematica,romana sau fizica,unde pentru a se justifica numarul mare de ore s-au introdus multe lucruri total inutile pentru elevi....la ce ii foloseste unui filolog sa stie "Identificarea părţilor componente ale motoarelor termice şi explicarea funcţionării acestora"(am citat din programa de cls a X-a fizica) ? sau "vectorii in plan"(matematica,cls a IX-a) ? Vi se pare normal?
  2) Aveti in vedere schimbarea structurii Bacalaureatului?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:03)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui silviu

   1) Curriculum va avea ca principal obiectiv sa fie relevant si el va fi facut cu specialisti.
   2) Nu in mod fundamental. E posibil sa fie unele ajustari firesti, dar minore.
 • Manualele de Biologie (Miercuri, 24 februarie 2010, 1:34)

  Marius [anonim]

  Care este statutul curent al evolutiei biologice in programa scolara? Ce intentionati sa faceti in aceasta directie? In particular, cum intentionati sa reintroduceti studiul evolutiei in programa, si ce intentionati sa faceti in legatura cu manulele de biologie, clandestine sau oficiale, care promoveaza doctrine religioase?
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:04)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   M-am exprimat pe larg in trecut asupra acestui subiect, chiar aici, pe hotnews.
 • legalizare homeschooling (Miercuri, 24 februarie 2010, 2:08)

  ava [anonim]

  Avand in vedere ca invatamantul de tip homeschooling este poate singura sansa a copiilor care locuiesc temporar sau permanent in afara tarii sa ramana integrati in sistemul de invatamant romanesc, si faptul ca in perioada interbelica acesta a functionat legal si in Romania, aveti un proiect de lege care va introduce si legaliza acest tip de invatamant ?

  Daca nu se va legaliza homeschooling in Romania, urmatoarea solutie ar putea fi viabila ?
  Un copil roman locuieste cu familia temporar intr-o tara din Asia. Daca va urma un program de tip homeschooling din Marea Britanie, vor putea fi recunoscute si echivalate diplomele obtinute in acest mod ?
 • recunoasterea in RO a studiilor din EU (Miercuri, 24 februarie 2010, 2:08)

  Catalin Popa [anonim]

  Domnule ministru,
  Am frecventat si absolvit cursurile universitatii Paris 4 - Sorbona, pâna la stadiul de "maîtrise" inclusiv, si pe cele ale Institutului de Stiinta si Teologia Religiilor (singurul din Europa) de pe lânga Institutul Catolic din Paris. Actualmente lucrez in Romania, iar in cartea de munca sunt angajat cu studii liceale, deoarece studiile din FR nu-mi sunt recunoscute, iar in RO nu am facut niciun studiu universitar. Intrebarile mele: 1. Cum imi pot echivala aceste studii in RO, desi sunt constient ca Sorbona nu se ridica la nivelul unei Spiru Haret-de exemplu ? 2. Ce trebuie sa fac pentru ca studiile din FR sa-mi fie recunoscute in RO ca vechime in munca ?
  Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:04)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin Popa

   Avem in vedere simplificarea rapida a procedurilor de recunoastere a diplomelor. Am discutat acest aspect mai sus.
 • Reforma educatiei versus reforma cercetarii (Miercuri, 24 februarie 2010, 7:17)

  Dr.ing. Dan C. Badea [anonim]

  Stimate Domnule Ministru
  Reforma educatiei este intrisec legata de reforma cercetarii. Care sunt intentiile Dvs. privind reforma cercetarii?
 • titularizare 2010 (Miercuri, 24 februarie 2010, 7:52)

  rux [anonim]

  Ce se va intampla cu examenul unic de titularizare din acest an ?
 • Principii (Miercuri, 24 februarie 2010, 7:52)

  mihai [anonim]

  Domnule ministru, cu respect as vrea citez un fragment din "Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării" realizat de comisia prezidentiala.

  "Descentralizarea comprehensivă. Descentralizarea trebuie să vizeze toate componentele ei: financiară, resurse umane şi curriculum. Descentralizarea unei componente şi menţinerea centralizată a celorlalte pot induce tensiuni şi disfuncţii care să compromită tot procesul descentralizării. În urma unei descentralizări comprehensive, şcoala şi consiliul local vor avea rolul esenţial în: a) construcţia şi execuţia bugetului, b)
  angajarea, concedierea, promovarea şi salarizarea personalului, c) adaptarea curriculumului la nevoile elevilor şi ale comunităţii."

  Nu credeti ca decizia de a concedia 15000 de profesori prin ordonanta de urgenta, contrazice principiul mai sus enuntat?

  Cu respect,

  Mihai
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:07)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Va rog sa folositi informatii corecte. Nu disponibilizam 15000 de profesori. Am introdus finantarea pe elev echivalent pentru ca niciun sistem nu poate sa se dezvolte fara a avea un mod de finantare predictibil si sustenabil. Finantarea pe elev echivalent este exact un asemenea model. Am asezat sistemul pe baze financiare sanatoase iar de acum putem sa il optimizam.
 • studii la distanta (Miercuri, 24 februarie 2010, 7:54)

  manuela covaleov [anonim]

  Ce solutii poate oferi invatamantul romanesc elevilor care se afla impreuna cu parintii in strainatate pentru o anumita perioada de timp si care doresc sa-si continue studiile in sistemul romanesc de invatamant unde se vor intoarce la un moment dat. Putem vorbi de un sistem de invatamant electronic sau la distanta care sa-i tina in legatura cu scoala romaneasca si care sa le permita la intoarcere integrarea imediata si fara probleme in scolile sau liceele din Romania?
 • Punctual despre blocarea posturilor in universitar (Miercuri, 24 februarie 2010, 7:57)

  Radu [anonim]

  In continuarea unei intrebari anterioare as dori sa intreb punctual daca:

  1. Vor fi deblocate concursurile pt. posturile din universitar in semestrul acesta (sem. II) al acestui an universitar?

  2. In cazul unui raspuns negativ la intrebarea de mai sus, in ce masura puteti sa ne spuneti cu certitudine daca concursurile vor fi deblocate concursurile in semestrul I al anului universitar viitor (2010-2011)?
 • vauchere de studii (Miercuri, 24 februarie 2010, 7:59)

  Paul [anonim]

  Ce parere aveti despre introducerea vaucherelor de studii in invatamantul superior? Nu credeti ca in felul acesta printr-un examen national pe domenii s-ar putea realiza pe de o parte o mai corecta selectare a celor care vor sa devina studenti si in acelasi timp o distributie mai corecta a numarului de locuri intre facultatile cu acelasi profil?

  Cu respect,

  Paul
 • curriculum si perfectionare (Miercuri, 24 februarie 2010, 8:11)

  elena gardescu [anonim]

  Rog pe dl. ministru sa aiba amabilitatea sa raspunda urmatoarelor intrebari:
  1. In perspectiva schimbarii de curriculum scolar, CINE in viziunea Dvs. va fi abilitat sa elaboreze noile programe scolare? (Va intreb pentru ca de la istoricul demers al d-lui ministru Marga , programele scolare au fost carpite intr-un mod total neprofesionist.)
  2. Aveti cunostinta de cursuri foarte valoroase (ex. Curs de formare a mentorilor) initiate si sustinute de Consiliul Britanic pentru profesori de toate disciplinele? Aceste cursuri sunt sistematic respinse de la acreditare (cu argumente nefondate)si desi costa foarte mult, profesorii se inscriu pe liste de asteptare pentru a le urma.
  Multumesc.
 • Gradul 1 sau 2 (Miercuri, 24 februarie 2010, 8:18)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Nicaeri in lume nu exista notiunea de prof gr.2 sau gr1.

  Avem notuinea de profesor atestat.

  Doctoratul nu este deasemenea onorat pentru cei din invatamantul preuniversitar.

  Imaginati-va ridiculul, un profesor cu doctorat preda la o scoala profesionala, care este valoarea adaugata a doctoratului ?

  Cu stima,

  STefan RADOVEANU
 • legi peste legi (Miercuri, 24 februarie 2010, 8:35)

  eliana [anonim]

  1. cand o sa avem si noi o lege a invatamantului si un statut al cadrelor didactice coerente si ce speram sa obtinem cu noile reglementari.
  2. De ce si dupa noile planuri de invatamant, elevii de la tehnic au peste 35 de saptamani de scoala (38 clasa a 10-a) in comparatie cu cei de la teoretic (35). Transformam clasele a 9-a si a 10-a tehnice in scoli profesionale ?
 • U.S.H. (Miercuri, 24 februarie 2010, 8:35)

  corneanu mircea [anonim]

  Am terminat cursurile Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Spiru Haret si am sustinut licenta in anul 2009. Intrebarea mea este legata de valabilitatea examenului de licenta. Mentionez ca am absolvit la I.D. iar examenele au fost sustinute impreuna cu cei de la zi. Va multumesc.!
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:08)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui corneanu mircea

   Situatia de la Spiru Haret este in atentia noastra si va fi solutionata in viitorul apropiat. In solutionarea ei vom aplica litera legii.
 • Pe cand o reforma? (Miercuri, 24 februarie 2010, 8:46)

  Razasul [utilizator]

  1. Are Ministerul Invatamantului o strategie de reducere a discrepantei calitative a invatamantului din diferite zone?
  2. Cand se vor restructura selectia, metodele si programele facultatilor care pregatesc viitorii profesori?
  ///(editat de HotNews.ro)
 • Pauza la serviciu pentru lua copii de la scoala (Miercuri, 24 februarie 2010, 8:58)

  Florina [anonim]

  Bună,
  vă rog să luaţi în calcul ca pentru copii pana in clasa a V a să stabiliţi prin lege ca parinţii să fie învoiţi de la serviciu o ora pentru a-şi duce copii acasă după orele de curs sau o soluţie de genul ăsta.
  Mulţumiri.
 • Academia Romana? (Miercuri, 24 februarie 2010, 8:59)

  Radu [anonim]

  cum poate contribui Ministerul la o reforma reala si profunda in Academia Romana? Sunt pe-acolo niste dinozauri care intineaza ideea de stiinta si de cercetare si care fac din pacate legea (ma tem ca nu sunt doar cazuri izolate). Nu ar trebui ca Academia sa fie un for pur onorific, fara sa aiba in subordine institute si mii de cercetatori? Bietii cercetatori din institute sunt timorati si inhibati de presiunile care vin de la sefi si foarte rar un Institut este cu adevarat performant, dinamic, vizibil international. Modelul CNRS este, se stie, in deriva. Insa nici modelul sovietic al academiei care are salteliti (institutele) nu este viabil. Ce solutie aveti?
  • Raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:09)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Asa cum stiti Ministerul nu are atributii de a dirija politica Academiei. Sunt necesare multe discutii pentru a coerentiza politica in cercetare, de exemplu doctoratele, impreuna cu Academia.
 • invatamant alternativ (Miercuri, 24 februarie 2010, 8:59)

  ego sum [anonim]

  1. Vor fi luate masuri ca ministerul invatamantului / statul sa nu mai intervina in sistemele de predare alternativa (ma refer in special la Waldorf) astfel incat sa nu mai strice esenta acestor sisteme de invatamant cu ideile proaste promovate pana acum de precedesorii Dv.?
  2. vor fi luate masuri pentru a schimba componenta inspectoratelor scolare astfel incat sa fie existe in cadrul lor macar o persoana capabila profesional la trei nulitati arogante, dar cu pile?
 • Dilema (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:08)

  Un parinte [anonim]

  Unui elev din clasele primare, sistemul de invatamant romanesc actual ii ofera doua alternative:
  - sa fie elev bun, dar un copil fara copilarie.
  -sa fie un elev mediocru ( cu consecintele de rigoare), dar un copil care-si traieste copilaria.
  Ce sa-i jertfesc oare copilului meu : copilaria(optand pentru prima varianta) sau perceptia lui despre sine insusi (alegand-o pe cea de-a doua)?
  Care dintre cele doua optiuni are consecinte mai putin grave in privinta viitorului sau?
  Cum apreciati faptul ca cele doua notiuni, "scoala" respectiv "copilarie" , au devenit aproape antagonice?
 • ID (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:13)

  Ciprian [anonim]

  Problema Spiru Haret, inclusiv sau mai ales ID-ul acestora, a ramas in aer, toata situatia de asta vara fiind o rezultata fireasca a "reformelor" din invatamant din ultimii 20 de ani.
  INTREBARE: Cum vede d-l ministru evolutia pe termen scurt si mediu, a invatamantului superior din Romania, in forma la distanta (care se arata a fi din ce in ce mai fireasca si necesara)?(inclusiv din perspectiva directiilor si planurilor de actiune ale guvernului - am formulat astfel pentru a a evita cuvantul "reforma".)
 • Homeschooling-ului (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:20)

  Maria [anonim]

  S-a vehiculat ideea de 'homeschooling' ,eu personal nu sunt de acord cu aceasta idee deoarece nu putem lasa educatia copiilor doar la nivelul parintiilor avand in vedere ca oricum educatia adultilor este mediocra ;sa nu ma exprim altfel.Am un baietel in clasa a II-a si mi se pare ca se pune accent foarte mare pe studiul de acasa .Imi aduc aminte ca la aceasta varsta invatatoarea lucra foarte mult cu noi ,astfel ca acasa ne jucam foarte mult,ceea ce ar trebui sa fac un copil azi(si m-am dezvoltat corespunzator sunt pregatita pentru mediul concurential de azi).
  Intrebarea mea pentru dumneavoastra este : aveti in vedere masuri care sa simplifice programa copiilor si nu sa o complice?
 • Deblocare posturi (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:20)

  Marian [anonim]

  Se vor debloca posturile in invatamantul superior in acest semestru?
 • corectitudine in sustinere examen de bacalauraeat (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:25)

  vasile [anonim]

  1.Care este metoda prin care vă veţi asigura că examenul de bacalaureat va fi absolut cinstit(eliminarea copiatului în masă, atenţiilor, influenţelor de orice fel, "cercetaşilor", intervenţiilor, pilelor, relaţiilor, şpăgii)?
  ///
  3. Performanţa elevilor la probele scrise de bacalaureat se va constitui în criteriu de evaluare a activităţii profesorului?(editat de HotNews.ro)
 • examen (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:26)

  mitus [anonim]

  in viziunea dvs despre invatamantul de calitate din licee ati avut vreodata ideea introducerii examenelor de admitere ptr promovarea in clasa a 9 a in detrimentul metodelor actuale care sunt mai mult decat discutabile?
 • cercetare (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:27)

  mihaela [anonim]

  1. care este strategia dv. privind finantarea cercetarii din bugetul de stat? In acest moment toate proiectele aflate in derulare (a caror finantare a fost anul trecut 30% din sumele initial contractate) sint blocate.
  2. In interiorul ANCS repartizarea bugetului a fost facuta in detrimentul finanttarii proiectelor cistigatoare ale competitiilor nationale (PN2, Inovare, etc). Au fost finantate preferential Institutele Academiei si Institutele Nationale, cu fondurile nucleu; Veti cere ANCS sa respecte contractele incheiate in urma unei competitii organizate in conformitate cu sistemul practicat de EU?
 • scoala primara (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:30)

  o romanca [utilizator]

  buna ziua dle. ministru
  1. in viitoarea lege care va fi varsta de intrare la scoala? 6 ani sau 7 ani
  2. eu cred ca ar fi mai bine revenirea la manuale unice, nu alternative; care este parerea dvs. si mai ales ce va fi in lege?
  va multumesc
 • aplicatii grant in 2 limbi (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:31)

  Dan Veres [anonim]

  Domnule Ministru,

  De ce se insista inca ca aplicatiile de granturi sa fie scrise in 2 limbi, respectiv romana si engleza cand se stie ca toti evaluatorii sunt romani. De ce nu doar limba engleza; un evaluator care nu cunoaste acesta limba nu are ce evalua. Toata literatura de specialitate mondiala se publica in limba engleza.
  De ce s-a amanat competitia proiecte Idei?

  Multumesc pentru raspuns

  Dan Veres
 • Religia (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:32)

  Ion [anonim]

  Ce se va intimpla cu profesorii de Religie de la liceu? In urma trecerii clasei a IX-a la gimnaziu vor ramane fara ore. Chiar nu mai avem nevoie de Religie?
 • nimic despre educatia adultilor? (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:34)

  Lucian Sarbu [anonim]

  1. Romania detine, pe dovedite!..., un record trist pentru Europa: cea mai slaba participare a adultilor la actul educational. Ceva in jur de 0,43% din populatie. Sunt tari europene, cum ar fi tarile nordice, in care anual 75% din populatie mai invata cate ceva. Eu am vazut cu ochii mei acum 10 ani, cand statul roman m-a trimis pe banii sai la Hjorring si la Copenhaga sa ma specializez in educatia adultilor, cum batrani danezi de 70-80 de ani invatau la universitatea populara sa utilizeze la nivel minimal computerul (sa scrie un email, sa citeasca online etc.). Noi inca avem milioane de oameni tineri, de 30-40 de ani, care nu au deschis in viata lor un computer, nu stiu limbi straine si singurele meserii pe care le pot practica sunt cele de necalificati in constructii sau agricultura. Intrebare: ce aveti in plan pentru imbunatatirea calitatii educatiei pentru adulti?

  2. Legat de ceea ce am scris mai sus. Somajul a trecut de 8% si va atinge probabil foarte curand 9-10% (dar cu somajul pasiv ducand probabil spre 20%). Intrebare: Min. Educatiei condus de dumneavoastra are vreo strategie pentru ca somerii sa se poata reconverti profesional cu succes?
 • finantarea cercetarii (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:35)

  Alexandru [anonim]

  Buna ziua,
  Am urmatoarele intrebari:
  1. Va ganditi sa interveniti pentru modificarea sistemului actual de finantare a cercetarii (30% avans, 70% la decontare) care pune o presiune financiara enorma pe institutiile de invatamant superior si duce adesea la blocaje financiare care impiedica desfasurarea fluenta a cercetarii?
  2. Aveti in vedere modificarea sistemului actual extrem de contestat de evaluare a proiectelor de cercetare, eventual printr-o selectie mai riguroasa a corpului de evaluatori?
 • rambursari OIPOSDRU+ director (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:37)

  loreley_and [utilizator]

  De ce nu ati organizat public si transparent pentru ocuparea functiei de director la OIPOSDRU? De ce de 1 luna de zile se asteapta numirea politica a unui director si beneficiarii se lovesc de usi sigilate? De ce nu se fac rambursarile in termenul legal de 45 de zile, incalcandu-se conditiile contractuale si regulamentul european? Sunteti constient ca aveti intreaga responsabilitate pentru perpectuarea de 2 luni a acestor disfunctionalitati. Ce veti face daca se va suspenda POSDRU datorita acestor disfunctionalitati?(editat de HotNews.ro)
 • cercetare / promovare (Miercuri, 24 februarie 2010, 9:40)

  Victor Sofonea [anonim]

  Domnule Ministru,

  1. In anul 2008, in cadrul programului IDEI, a avut loc o competitie pentru proiecte complexe de cercetare exploratorie (de tip consortiu). La aceasta competitie, evaluarea a fost facuta de experti internationali, ceea ce (sper) a conferit credibilitate deosebita rezultatelor procesului de evaluare. Cu toate acestea, aceste proiecte nu sunt nici acuma finantate. Nu am inteles nici pana azi de ce proiectele de cercetare exploratorie (cu o finantare pe proiect mai mica decat proiectele complexe), evaluate tot in anul 2008, dar de experti romani, sunt finantate inca din anul trecut, in timp ce proiectele evaluate de experti internationali, pentru care cred ca s-a cheltuit o suma pentru invitarea acestor experti, nu sunt finantate nici acum, dupa 1 an si jumatate de la anuntarea rezultatelor competitiei. Oare rezultatele evaluarii facute de expertii internationali sunt mai putin credibile decat rezultatele evaluarii facute de experti romani ? Dumneavoastra ati anuntat recent ca doriti ca proiectele de cercetare sa fie evaluate de experti internationali. Credeti ca proiectele acestea complexe de cercetare exploratorie, evaluate in anul 2008 de experti internationali vor mai fi finantate vreodata ?

  2. Aveti in vedere o modificare a criteriilor pentru promovarea in functiile de conferentiar, profesor universitar, cercetator stiintific 2 si cercetator stiintific 1 ? Se au cumva in vedere si criterii mai
  deosebite pentru conducerea de doctorate ? Se intentioneaza cumva ca aceste criterii sa fie diferentiate in functie de specificul domeniului (stiinte fundamentale, stiinte ingineresti, stiinte socio-umane, arte) ? Pentru a se asigura transparenta deciziilor CNATDCU, vor fi disponibile toate aceste criterii pe pagina web a Ministerului (sau a CNATDCU), impreuna cu punctajele obtinute de candidatii promovati si/sau respinsi ?

  Va multumesc pentru raspunsuri.
 • Profesori care predau fara BAC/Stagii (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:20)

  Angelica [anonim]

  Buna ziua domnule Ministru,

  Sunt o studenta la masterat in Franta. Admir enorm sistemul de invatamant francez mai ales avand ca si comparatie pe cel din tara...

  As avea doua doua intrebari :
  1. Stiati ca in Romania, la ora actuala, inca mai sunt profesori care predau in scoli fara ca ei insisi sa nu fi absolvit macar Bacalaureatul! Mi se pare incredibil de socant!
  De aici concluzia evidenta: calitatea sistemului de invatamant este submediocra!
  Va rog sa verificati aceasta informatie si sa luati masuri!

  2. Studiind in Franta, am trait experienta stagiilor in diverse companii. Faptul ca sistemul universitar francez obliga studentii la o astfel de experienta de minim 5 luni pe an, incepand de la L3 si pana la M2, f bine controlata de profesorul universitar prin impunerea rapoartelor de activitate lunare, da o sansa reala studentilor la inceput de drum. Este o situatie win-win-win pentru: tanar (e inserat in mediul muncii), companie (impozite discretionare oferite de stat) si stat (pe termen mediu si lung isi formeaza specialisti).

  Ideea exista in Romania, insa stagiul impus este de 1 luna, cel putin in cazul meu asa a fost. Studentii '' isi rezolta '' stagiul, nu invata nimic, firma nu isi bate capul cu ei, si astfel nimeni nu a rezoltat nici in realitate.

  In reforma invatamantului, aveti cumva in vedere si o schimbare in aceasta directie? Stagiile sunt enorm de importante pt studenti.

  Va multumes si va doresc mult succes!

  Angelica B.
 • poate de data asta adaugati si intrebarea ns. (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:23)

  emilia [anonim]

  . Ce parere aveti de curricula de la liceele economice, care pune exagerat de mult accentul pe disciplinele de marketing si management in detrimentul celorlalte discipline de specialitate ? De ce nu se mai predau notiuni juridice la liceele economice ? Eu am absolvit un liceu economic inainte de Revolutie si apoi ASE-ul, iar in viata reala mi-au folosit cel mai mult cunostintele contabile si juridice, ale caror baze solide le-am capatat inca din liceu. La orice firma, contabilul trebuie sa faca de toate, sa fie si contabil si jurist si specialist in legislatia muncii, intrebati patronii, ca tot spuneti ca vreti sa adecvati invatamantul la cerintele pietii ...
  2. Cand va incepe ministerul sa pune ordine si in sistemul de titularizare/suplinire din invatamant ? Vi se pare corect din punct de vedere uman, dar si punct de vedere al resursei umane ca un profesor gradul I, cu 20 de ani vechime in invatamant sa dea intr-una examene pentru suplinire la acelasi post, pentru simplul motiv ca postul n-a fost scos niciodata la titularizare datorita modificarilor continue din programa scolara, iar postul este scos la concurs in fiecare an ? Si profesorii suplinitori sunt oameni, cu probleme familiale, de sanatate, nu se pot prezenta la toate examenele la forma maxima, ca sa fie printre primii si sa prinda posturile la suplinire ? De ce nu se tine cont de pregatirea profesionala a suplinitorilor dovedita prin gradele didactice obtinute fata de cei necalificati ?
 • cercetare (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:27)

  s [anonim]

  Buna ziua,

  legat de cercetarea din sistemul universitar:

  Exista posibilitate finantarii pentru cel putin 50% din proiect la inceputul acestuia fara a fi nevoie obtinerea de finantare sub forma de creditare din cadrul univesitatilor, iar aparatura cumparata din cadrul proiectului sa nu intre in gestiunea universitatii ci sa poate fi la o adica muatat sau folosita in cazul schimbarii directoului de grant a locului de munca in alta universitate.

  S-a cerut disponibilizarea unui numar de profesori pentru a se face o economie in cadrul bugetulu, insa de de nu se analizeaza punctual pentru a se vedea unde trebuie reduce posturile si unde nu? de exemplu exista universitati in care numarul personalului auxiliar este peste cel al profesorilor. exista posibilitatea unui audit la sange pentru fiecare universitate in parte (cred ca asa multe din universitati vor mai face curatenie in ograda proprie )

  multumesc
 • punctual (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:29)

  marius d. [anonim]

  foarte rapid, citeva intrebari:
  (...)
  2. de ce treceti cl. a 9a la gimnaziu? sper ca sunteti constient ca elevii de la tara, dar si unii de la oras, nu vor mai veni la liceu si nu vor avea nici o calificare, de vreme ce parintii lor vor spune gata, ai 10 clase, la revedere cu scoala. Acum, de bine de rau, cl. 9 si 10 erau la liceu si mai veneau. In plus, jumatate din licee vor fi inchise. Nu e o masura buna si va bulversa sistemul. (...)
  ( editat de hotnews.ro )
 • cercetare (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:32)

  Fix [anonim]

  Domnule Ministru,

  1. Aveti informatii despre deschiderea finantarii pe 2010 a proiectelor deja castigate in 2007-2009? Au trecut deja 2 luni de incertitudini, ceea ce, dupa cum stiti foarte bine, in cercetare insemana foarte mult.
  2. Credeti ca veti putea realiza o finantare transparenta in viitor sau vor urma alti ani de incertitudini?

  Va multumesc pentru raspunsuri,
  • raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:12)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fix

   1) Da. Recent am stabilit regulile de finantare si ele vor fi duse la indeplinire de ANCS. Ele au in vedere performanta demonstrata si calitatea proiectului precum si conditiile bugetare reale.
   2) Absolut da.
 • pozitiile academice si transparenta (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:39)

  Daniel Mihai Braiescu [anonim]

  1) Functia de lector (sef de lucrari) va ramane ca pozitie academica titulara in noua lege?

  2) De ce comisia de matematica de la Bucuresti (CNATDCU) nu afiseaza clar si detailiat punctajul pentru avansare la conferentiar? (de altfel nici cea de statistica sau oricare alta nu afiseaza; personal am trimis email la fiecare membru al comisiei si am primit raspunsuri ambigue - adica e dupa bunul lor plac sa te avanseze sau nu)
 • manuale calse primare (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:41)

  td [anonim]

  Pe cand o revizuire a manualelor si a "caietelor suplimentare" din clasele primare? Raportul calitate- cantitate este dezastruos, cara bietii copii ghiozdane mai grele decat ei zilnic si zau daca in clasa I, dupa un semestru intreg se aleg cu ceva mai mult decat daca ar sta acasa. Si nu e vina invatatorilor! Asta e programa!
 • examen clasa a IV-a (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:55)

  adina [anonim]

  Buna ziua,

  Ma intereseaza daca la finalul clasei a IV-a copiii sustin vreun examen, in ce consta el, care ar fi importanta acestui examen si care este perioada de examen.

  Va multumesc.
 • Invatamant medical (Miercuri, 24 februarie 2010, 10:57)

  Medicina [anonim]

  Aveti in vedere modificari in structura sistemului de invatamant medical (inclusiv postuniversitar-rezidentiat)? Daca da, care sunt motivele care v-au determinat sa luati aceste decizii?

  Multumesc.
 • Care vor fi cele mai cautate meserii peste 10 ani (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:03)

  STOICA ADRIANA [anonim]

  S-a elaborat un studiu in Romania si/sau in UE din care sa rezulte care vor fi cele mai cautate meserii peste 10 ani ??? Daca da, as avea marea rugaminte sa-mi transmiteti date privind posibilitatea obtinerii acestor informatii.
  Multumesc anticipat.
 • posturi didactice inv universitar (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:08)

  Dana [anonim]

  D-le Ministru, considerati necesara blocarea posturilor in invatamantul universitar, in conditiile in care suma alocata pentru salarii fiecarei universitati nu se modifica, avand in vedere ca fiecare institutie de acest gen are autonomia sa? Sunt multi tineri care ar dori sa intre pe post de asistent, dar nu au cum. Pe cand preconizati deblocarea posturilor? Multumesc
 • finantare universitati/cercetare (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:13)

  dan03 [anonim]

  Buna ziua. Am doua intrebari:

  1. Cand se va stopa risipa de fonduri in educatia la nivel universitar prin finantarea doar a catorva centre universitare cu traditie?
  In opinia mea, pentru o tara ca Romania, implementarea unor agende tip Bologna este contraproductiva, pur si simplu nu ne permitem invatamantul universitar de masa. Cunosc prea multe cazuri de persoane care au terminat la univ. noname (chiar si pentru Romania) si care s-au angajat ca soferi etc.,
  aceste universitati fiind finantate cu bani de la buget.

  2) Care sunt perspectivele finantarii cercetarii in Romania? Eu m-am reintors in tara beneficiind de un grant al CNCSIS tip RP si sincer vorbind daca nivelul de finantare al cercetarii de acum va continua si pe viitor (si sunt destule indicatii in acest sens) ramanarea pe perioada medie/lunga aici pare o idee din ce in ce mai proasta.
 • note la bacalaureat si calitatea invatamantului (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:14)

  student [anonim]

  Buna ziua,

  1. Notele la bacalaureat au o greutate foarte mare in admiterea la facultate comparativ cu relevanta notelor obtinute in diferite zone ale tarii. Exista posibilitatea centralizarii examenului de bacalaureat astfel incat notele sa reflecte valoare elevilor din tara relativa la o aceeasi comisie de evaluare? Si tot o data pentru a se evita studentii "valorosi" cu note obtinute la licee foarte slabe? (un sistem apropiat de cel American de exemplu)

  2. In prea multe licee disciplina lipseste cu desavarsire iar elevii se comporta intr-un mod total necivilizat si barbar. Aceasta se datoreaza in principal profesorilor care se duc la scoala doar ca sa castige o paine si nu ca sa isi dedice timpul elevilor. Cu toate acestea, profesorii nu sunt nici o data trasi la raspundere iar vinovat pentru degradarea invatamantului romanesc este "sistemul" mult prea tolerant.. adica toti si nimeni. Ce masuri (reale, credibile, eficiente si cu punere rapida in practica) credeti ca se pot lua pentru a rdica nivelul scolilor in Romania?
 • renuntare (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:15)

  george [anonim]

  Inteleg ca este o chestiune de politica si v-ati pune pe toata lumea in cap dar, personal, cred ca trebuie sa se renunte la acea sintagma f proasta din legea invatamantului cum ca ”Invatamantul este gratuit”. De ce nu se specifica macar faptul ca accesul la educatie sau la invatare este gratuit. Oricum invatamantul nu mai este gratuit de pe vremea cand eram noi in scoala si dadeam bani pt sticle si borcane (etc.), cum gratuit nu este pe nicaieri in lumea aceasta.
  Intrebarea: se va face o astfel de precizare in noua lege a educatiei?
 • Liceu seral sau I:D (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:19)

  Iulian [anonim]

  Cand se va putea urma liceul si la I.D. intrucat am 40 de ani si imi este imposibil sa fac cei 2 ani care ii mai am ,la seral
 • sttinte/homeschooling/political corectness (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:21)

  Sorin [anonim]

  Domnule Ministru,

  Intrebari ar fi multe. Iata cateva:

  1. Aveti de gand sa comasati stiintele naturale
  (fizica, chimie, biologie) sub aceeasi titulatura?

  ///

  3. Se confirma zvonurile care acrediteaza aparitia unor discipline gen "societatea europeana",
  cu numar realtiv mare de ore pe saptamana?
  (asemenea discipline, in opinia mea, nu pot fi predate in scoala, si deci nu-si au locul acolo;
  doar viata intr-o societate cat de cat normala ar ajuta copiii; la scoala pot fi doar ajutati sa se orienteze in viitoarea societate, e.g. prin invitarea unor experti buni pedagogi o ora pe saptamana, etc.)

  Va multumesc.(editat de HotNews.ro)
 • Absolvent 2009, drept 4 ani, USH, forma id (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:23)

  iulianc [utilizator]

  Va rog sa-mi spuneti daca absolventii USH de la drept, 4 ani, promotia 2009, forma id isi vor primi diplomele de licenta, daca da cand vor putea intra in posesia lor ?
  Va multumesc de raspuns.
 • promovarea universitatilor in EurASIA (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:23)

  diana [anonim]

  Buna ziua,

  Exista o strategie din partea sistemului de invatamant universitar de atragere a studentilor straini? Exista Facultati in Romania care predau in engleza?
 • Propunere (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:31)

  Dan [anonim]

  Observam cu totii cate probleme sunt in invatamant care se datoreaza si dorintei sindicatelor de a-si proteja din punct de vedere social membrii. Vedem cum exista o supraincarcare a elevului din dorinta de a fi ore pentru personalul didactic.

  Intrebare:
  Nu credeti ca ar fi normal sa se faca o planificare pe 5 ani prin care profesorii sa stie daca peste 5 ani catedra sa se va mai regasi sau daca nu trebuie sa urmeze un program de reconversie profesionala?
 • finantare cercetare (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:38)

  Sorin [anonim]

  Domnule Ministru,

  in cercetare, actualmente, finantarea e pe baza de granturi obtinute prin competitie. Sistemul e stufos, excesiv de birocratic si permite accederea la fonduri si a celor care nu au rezultate, dar au conexiuni prin comisii, etc.

  Nu ar fi mai simplu sa ne intoarcem la finantarea directa a institutelor, dar cu salariu diferentiat pentru fiecare cercetator, in functie de activitatea pe ultimii 5 ani (sau 10, sau 3)? "Scorul" cercetatorului - care i-ar influenta salariul - ar fi dat de factorul de impact, numarul de lucrari, etc - evident, se poate discuta mult aici; pentru stiinte insa se poate da un algortm de evaluare cat de cat obiectiv.
  Evaluarea ar fi facuta chiar la nivel de institut
  (dar ar trebui validata de minister) dupa criterii clare fixate de minister;
  ar scuti bugetul de plata comisiilor CNCSIS, ETC,
  ar debirocratiza cercetarea. Daca sunt bine alese criteriile de evaluare, ar fi probabil un pas inainte, nu inapoi. Nimeni nu ar mai putea ascunde lipsa articolelor prin rapoarte de faza pompoase,
  interventii, etc.

  (suma dipsonibila pentru deplasari anuale
  la conferinte ar fi dictata de aceleasi criterii)

  Un numar mic de granturi serioase (prin competitie)
  ar ramane pentru cercetatorii cu activitate de exceptie, e.g. pentru formarea unui grup nou, intrarea intr-un domeniu nou/ achizitionerea de aparatura etc, organizarea de suite de scoli/conferinte, schimburi, samd.

  Ce parere aveti?
 • 2 intrebari (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:51)

  vlad [anonim]

  Buna ziua domnule ministru,
  Iata prima intrebare: Pe o scara de la 1 la 10, cat de mare e rezistenta pe care o intampinati in minister fata de reforma?
  2. Puteti face o reforma ireversibila in invatamantul romanesc?

  Mai semnalez, doar, ca mentalitatea retrograda exista si la nivelul parintilor. Foarte multi isi doresc un climat excesiv de competitional pentru copiii lor, de unde si abuzul de lectii si meditatii samd. Mult succes!
 • "religia" in invatamantul public (Miercuri, 24 februarie 2010, 11:59)

  Stapanu [utilizator]

  Cand veti scoate predarea "religiei" din invatamantul public?
 • educatie (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:10)

  Iulian [anonim]

  O mare problema, cred eu, a scolii romanesti este nesanctionarea copiatului (furtului). In timp, aceasta duce la gandirea ... lasa ca o sa ma descurc eu cumva. Intrebare(ri): 1. Sunteti de acord cu existenta acestei probleme in scoala romaneasca? 2. Daca da, care sunt masurile clare pe care le propuneti? (de exemplu o masura ar putea fi: cadru legal care permit scolilor exmatricularea elevului chiar daca aceasta masura duce la abandonarea scolara, etc...)
 • Taxe la universitatile de stat (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:27)

  goguleana lugojana [utilizator]

  Dupa cum stiti, a doua facultate la stat se plateste. Nu se poate ca pentru studentii care se dovedesc exceptionali sa se faca o exceptie de la plata ecestei taxe? In fond, prin rezultatele lor dovedesc ca vor sa invete, sa fie mai buni pentru societate si nu sa stea pe banii statului. Asta inseamna sa incurajam perfomanta, nu?
  Ce parere aveti despre asta? Poate fi inclusa in noua lege o astfel de prevedere?

  Cu stima,
  Catalin
 • grade didactice (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:38)

  johngood [utilizator]

  ce parere aveti despre renuntarea la sistemul actual de grade didactice care si-a dovedit ineficienta (sentimentul este ca oricine poate obtine orice grad si mai mult faptul ca ai anumit grad didactic nu reflecta calitatea si valoarea adevarata).

  se lucreaza la un sistem cu mai multe trepte intermediare si probabil cu certificari la unitati independente de evaluare asa incat aceastea sa nu fie obtinute "pe pile" ?

  multumesc
 • Invatamantul alternativ (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:43)

  cris76 [utilizator]

  Buna ziua, imi puteti spune ce se va intampla cu scolile Waldorf? Am copiii la o astfel de scoala si vreau sa stiu daca vor reusi macar sa termine ciclul de invatamant acolo (la Waldorf un ciclu de invatamant este de 4 ani) timp in care este acoperita curricula din invatamantul normal, dar materia se studiaza in ani diferiti.
  Va multumesc.
 • Programa scolara (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:02)

  DenisaC [anonim]

  Intrebari:
  1. Aveti de gand corelarea programelor scolare cu cerintele pietei fortei de munca? Chiar de curand discutau doi prieteni, dintre care unul profesor, ca s-a scos din programa materiei de informatica anumite elemente care la angajare se cer sa fie cunoscute.
  2. La noi in scoala copilul acumuleaza doar cunostinte, folosindu-i mai apoi ca si cultura generala (ce-i drept, peste media multor tari). Dar, din pacate, acest lucru nu il va ajuta mai departe in viata. Se are in vedere schimbarea acestei abordari a scolii romanesti?
  Multumesc.
 • invatamant (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:16)

  x [anonim]

  Bună ziua,
  cu referire la absolventii USH - ce inseamna "in litera legii", studentii inscrisi in anul 2005 şi care au dat licenta in 2009 au avut in vedere H.G.nr.916/2005 şi Ordinul ministrului educaţiei nr.3545/2005.
  vă multumesc!
 • diplome (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:21)

  Gabriel [anonim]

  Aveti certitudinea,domnule ministru ca toate diplomele despre care se afirma ca sunt emise in strainatate sunt in regula.Nu cumva unele sunt emise in Ferentari?
 • scolile particulare (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:22)

  Ioana [anonim]

  Bună ziua!

  În ultimul timp si la noi in tara scolile particulare acreditate au luat amploare pentru ciclul primar si gimnazial. Astfel statul român este degrevat de cheltuielile de scolarizare pentru acesti copii. Nu considerati necesar ca aceste scoli ar trebui ajutate financiar de stat in functie de numarul de copii care le frecventează cel putin in limita costurilor care le-ar fi avut statul cu acestia?
  Multumesc!
 • intrebari (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:43)

  AlinaM [anonim]

  Buna ziua,
  Reformulez intrebarile, caci as dori totusi un raspuns:
  1. Se poate ca modificarile sistemului de invatamant sa aiba in vedere si orientarea spre materii cu aplicabilitate in viata reala? Nu prea folosim chimie, trigonometrie, fizica avansata decat daca suntem in domeniu...
  2. Se poate stabili o structura de baza (a sistemului de invatamant) stabila si clara pentru oricine, astfel incat sa nu se mai schimbe modificarea si schimbarile in fiecare an?
  Multumesc!
 • cercetare in romania (Miercuri, 24 februarie 2010, 14:25)

  diana [anonim]

  Domnule ministru,

  Sunt cercetator CSIII, am obtinut titlul de doctor la LMU Munchen acum 5 ani si am avut ideea de a ma reintoarce in tara, accesand bursele de revenire (pe atunci CEEX-RP). Momentan, desi angajata permanent, salariul este acoperit din granturile de cercetare din care fac parte.

  Avand in vedere faptul ca UBB n-a primit de banii alocati pentru granturile de cercetare, a oprit plata salariilor.
  Intrebare1: ne intoarcem iar in vremurile de dupa revolutie cand salariile cercetatorilor nu erau platite cu anii?

  Ca si mine mai sunt multi alt cercetatori; pe langa neplata salariilor datorata motivelor de mai sus, mai e si suspendarea competitiei de granturi (PN2-Idei), precum si blocarea angajarilor in posturi didactice.

  Pentru ca suna bine sa spuneti ca trebuie sa atragem cercetatori (romani) din strainatate, dar dupa ce s-au intors, ce faceti cu ei?
  Ii trimiteti inapoi?

  Ce solutie vedeti la aceste probleme?
 • invatamantul universitar medical (Miercuri, 24 februarie 2010, 17:29)

  Vasiliu [anonim]

  Domnule Ministru,

  O situatie paradoxala s-a prepetuat in recrutarea preparatorilor la facultatile de medicina; absolventi care nu au fost in stare sa ia examenul de rezidentiat au ajuns sa ocupe posturi de preparator. Si apoi acestia sunt pusi in fata unor sutenti de nota 10! Ba mai mult ei ar mai rebui sa faca si cercetare. Eu am fost intodeauna convins ca in invatamantul superior sunt opriti cei mai buni absolventi, dar ceea ce se intampla cu facultatile de medicina este un dezastru. O statistica asupra recrutarilor si a nepotismelor din facultatile de medicina v-ar face parul maciuca. Exista si un folclor al pretului (in euro) pe dicipline. Intrebari:
  1. Cand se vor introduce criterii clare si unitare de accedere in invatamantul superior?
  2. Nu credeti ca pentru asanarea invatamntului medical orice avansare sa fie conditionata de trecerea examenului de rezidentiat (chiar si la varste mai inainte)?
 • incadrarea de profesor (Miercuri, 24 februarie 2010, 23:47)

  b. gabriela [anonim]

  Buna !As dorii sa-l intreb pe d-nul ministru,cum v-or fii incadrate educatoarele ,cu post liceeal si absolvente de psihologie,avand si modul ?
 • si diplomele din afara UE? (Joi, 25 februarie 2010, 6:38)

  vvv [anonim]

  bine bine, dar diplomele obtinute la Harvard, sunt valabile la Craiova sau nu? adica diplomele de la Universitatile Americane, Canadiene, Australiene etc. din top 100, tot nu sunt recunoscute la Iasi nu? Adevarul e ca daca vii de la Berkeley.. nu poti sa predai la Galati, nu? ce e asa de greu sa faceti o lista solida de universitati si sa semnati ca da - diploma de la aceste universitati e recunoscuta. adica in sfarsit, acum am facut marea realizare - diploma de la INSEAD e recunoscuta la Bacau.
 • excelentza... (Joi, 25 februarie 2010, 14:15)

  Paul Dolea [utilizator]

  Se vorbeste de ani de zile de "excelentza" in general si de cercetare de excelentza in particular, de incurajarea financiara a celor care, bineinteles pe merit, au fost admisi in aceste categorii. Din cate stiu eu, nu poti ridica "varfuri" fara a avea o baza, iar aceasta baza, pentru a fi stabila, trebuie sa respecte unele legi statistice. Intrebare: ati luat in calcul pericolul unei "ruperi de realitate" a cercurilor de "excelentza" iar la un la un moment dat, nemaiexistand o baza de selectie cu nivel de pregatire apropiat "excelentzei", intreg sistemul sa se prabuseasca, fara a mai exista posibilitatea refacerii lui in timp scurt?
 • echivalare diplome ULIM (Joi, 4 martie 2010, 12:23)

  luminita [anonim]

  Bună ziua. Sunt absolventa a ULIM- Facultatea de Drept, anul 2008 şi din acest an tot aştept echivalarea acestor studii in România. Întrebarea mea este: domnule ministru are rost să mai sper într-o rezolvare a acestei situaţii, această diplomă îmi va fi echivalată sau nu. Am fost plimbată de 2 ani de zile pe la toate facultatile din România sa sustin niste diferente in vederea echivalarii insa atunci cind spuneam ce am terminat si de ce trebuie sa sustin aceste diferente, usa mi se inchidea in nas. Sunt disperata .
 • de ce reduceti bursele la jumatate pentru studenti (Vineri, 12 martie 2010, 20:52)

  anamaria [anonim]

  De ce vreti sa reduceti bursele(cele de merit,studiu si sociale) la jumate pentu sutdenti?nu va ganditi deloc la noi, sunt o multime de studenti care depind de aceste burse pentru asi plati cazarea la camin! VA MULTUMESC !!!
 • RUGAMINTE catre Ministrul Invatamantului (Duminică, 14 martie 2010, 23:29)

  Jugaru adina [anonim]

  E strigator la cer ce se intampla cu cadrele didactice si cu copii Scolii Daneti,com Daneti .Directorul Goaga Ionel a avut multe reclamatii din partea profesorilor si copiilor ca fiind un om f. violent ,are un vocabular inadecvat unui director cu alte cuv. un vocabular de mahala,bate elevii,tipa la parinti iar pe profesori ii jigneste,s-a luat la bataie si cu unii profesori care intrau in conflict cu el.Va rugam insistent cine vede acest sms sa-l trimita mai departe si sa vina cineva sa ia masuri cu acest om barbar,noi parintii si cadrele didactice nu suntem multumiti de atitudinea lui.Are un caracter f violent.
 • liceul teoretic dumbraveni-sibiu (Marţi, 16 martie 2010, 21:12)

  dozsa istvan [anonim]

  va rog sa va ganditi si la elevii care termina in vara clasa a vlll-a si ar dori sa ramana in continuare la mate-info la acest liceu,ceea ce nu este posibil deoarece inspectoratul scolar judetean Sibiu doreste desfintarea clasei a-|X-a de mate-info din toamna .Argumentele acestei decizii nu sunt realiste si toate demersurile care au fost facute nu au avut nici un ecou .Sper ca pe viitor POLITICUL sa nu mai gaseasca UN CUIB CALD in institutiile scolare din Romania,si copii nostrii sa aiba siguranta liberei optiuni NEIMPUSA. Va rog Domnule Ministru sa va intoarceti privirea si gandul si la noi ,veniti la Dumbraveni -Sibiu sa vedeti cum un inspectorat judetean doreste sa distruga o traditie ,cum statisticile si inspectiile facute la COMANDA nu lasa nici o sansa elevilor in cauza -si mai departe generatiilor viitoare-si veti vedea ca aceasta ZONA MEDIAS-DUMBRAVENI (cum a fost denumita) nu face parte din viitorul Inspectoratului Judetean Sibiu .Inca mai sper ca aceasta decizie nu este definitiva chiar daca inspectoratul judetean ne-a pus in fata faptului implinit. Inca odata.....VA ROG DEPOLITIZATI INSTITUTIILE DE INVATAMINT ! Cu stima si respect, Dozsa Istvan ,parintele unei eleve de clasa a-v|||-a de la LICEUL TEORETIC DIN DUMBRAVENI JUD.SIBIU
 • Reforme?Vreau sa vad!!! (Joi, 1 aprilie 2010, 17:47)

  Vica [anonim]

  Stimate domn,sunt venita in Romania de aproape doi ani,vroiam cu orice pret ca copilul meu sa invete in Tara! Mare mi-a fost dezamagirea! Eu sunt din R.Moldova si ca orice Roman de peste Prut ne-am creat niste idealuri,care s-au dovedit a fi iluzii,din pacate.Am locuit 10 ani in Grecia si am prieteni ai caror copii frecventeaza scolile de acolo In concluzie,am idee de functionalitatea a trei sisteme educationale,nu in totalitate,dar in ceea ce priveste raportul elev -profesor(invatator). Copiii in scoala sunt invatati sa nu ridice capul sus("Capul plecat sabia nu-l taie"),sa-si suprime indignarea,sa nu sa se evedentieze,sa spuna numai ceea ce trebuie,etc.,adica exact modelul ceausist.Numai un copil cu psihicul puternic isi poate pastra personalitatea.Oare, nu de personalitati are nevoie Tara? Ori, la fel vor creste,vor deveni invatatori,unii dintre ei,si vor distruge in copii tot ce incearca parintii sa cultive? L-am invatat pe baiatul meu sa fie cinstit,corect fata de altii sa-si exprime parerea si ce vad dupa doi ani?La compuneri nu scrie ce gandeste el ,dar ce crede ca ar vrea doamna,atunci cand este mustrat pe nedrept ii raspunde "in gand",fiindca ii este frica sa o infrunte verbal.Invatatoarea lui este o doamna foarte mult apreciata profesional,asa am cazut si noi in plasa zvonurilor si ne-am ars.Meritele dansei nu merg mai departe de faptul ca ii tine in manusi de fier.Disciplina de armata la lectii,ca in pauza copiii reusesc sa invete injuraturi noi,sa se bata,caci" asa sunt copiii din generatiile mai noi".Cu lectiile nu sta mai bine,toata treaba o facem noi ,parintii,acasa.De cele mai dese ori,ma gandesc,de ce duc copilul la scoala?Tema la lb.romana de-a doua zi o trecem intai acasa si apoi doamna "lucreaza"cu ei in clasa.La matemeatica vine cu probleme copiate,uneori gresit, de pe tabla.Asta fac la ora ca,dupa aceea sa intervenim noi,parintii cu explicatii si exemple acasa.
 • limba latina (Joi, 15 aprilie 2010, 16:41)

  Corina [anonim]

  As vrea sa va intreb, daca tot nu se face limba latina, de la revolutie in coace, de ce mai este trecuta in planul de invatamant la clasa aVIII-a? Orele nu se fac din multe motive. Nu ar fi mai bine inlocuirea ei cu o alta?
 • incadrarea ca profesor invatamant primar (Joi, 15 aprilie 2010, 20:12)

  Done Mariana [anonim]

  Domnule ministru,
  Am absolvit in anul 2009 ,in cadrul Universitatii Spiru Haret,Facultatea de Limba si Literatura romana ,invatamant la distanta.
  1.Daca specializarea a fost autorizata provizoriu imi este validata licenta?
  2.Pot fi incadrata ca profesor pentru invatamantul primar?
  Va multumesc!
 • titularizare programa titularizare 2010 (Miercuri, 28 aprilie 2010, 13:38)

  Popescu Ionel Cristian [anonim]

  Domnule Ministru al Educatiei cand puteti sa afisati aceasta programa de titularizare la religie pa 2010pentru ca sa am timp sa ma pregatesc pt . ca anul trecut progama religie titularizare 2009 niciea nu a fost afisata la timp. va multumesc anticipat.
 • Restructurari inv. preuniversitar (Duminică, 9 mai 2010, 19:16)

  mioara [anonim]

  Buna ziua. da se pot face restructurari in invatamantul preuniversitar. Si as incepere cu preprimarul. Acolo sunt anagajate persoane numite ajutor de educatoare. de ce ? oace d.na educatoare ce face??? are doar 4 ore / zi. Tot acolo doamnele secretare ce fac??? personal putin, diplome nu are de scris, adeverinte nu elibereaza, nu stiu cu ce se ocupa in cele 8 ore/zi. Aici d.le ministru as face restructurare, as "lipi" cate o gradinita la o unitate scolara si as mai face economie la salarii.
  Invatamant gimnazial, liceal. Aici d.le laborante stau, stau. Experiente putine, doar la licee cu profil se mai fac experiente, in rest se ia salariul degeaba.
  Se mai pot uni clase , unde sa functioneaza elevi pana la 30 in clasa, nu 17 - 18 elevi in clasa.
  Dar la noi se ia masuri doar daca se impune de sus, in rest functionam asa.
  Cu stima M.N.
 • absolventi Spiru Haret (Miercuri, 19 mai 2010, 23:52)

  Ada Radulescu [anonim]

  Cum veti rezolva situatia absolventilor Universitatii Spiru Haret?
  Ultimele acte emise de minister in legatura cu Spiru Haret, respectiv ordonanta 10 din 2009 si ordinul 5202 se refera la studenti, nu la absolventii din promotiile 2006, 2007, 2008, 2009. Totusi, unii absolventi nu sunt salarizati conform studiilor si se invoca legile mai sus mentionate.
  Este legal ca un HG emis in 2009, in legatura cu universitatea, sa actioneze retroactiv asupra absolventilor?
  De ce in raspunsurile primite de la Ministerul Educatiei de catre persoanele carora nu li se recunosc studiile se invoca HG care nu mai sunt valabile, respectiv 676 din 2007, 635 din 2008, 749 din 2009 - toate anulate prin hotarari judecatoresti?
 • trecerea in clasa a5a (Marţi, 8 iunie 2010, 11:42)

  alina [anonim]

  fetita mea trece in clasa a5a la toamna.va rog sami spuneti daca se da vrun examen de trecere in clasa a5a.
 • dece intotdeauna profesori au dreptate ? (Joi, 17 iunie 2010, 21:44)

  camelia voicu [anonim]

  domnule ministru fiica mea eleva in invatamantul obligatoriu cl.IX la colegiul iulia hasdeu din lugoj a fost lasata repetenta cu media trei la purtare pe ambele semestre in anul scolar 2008/2009. pt. absente,cu toate ca am prezentat motivari de la medic pre cum ca a fost bolnava ele nu au fost luate in consideratie,chiar daca au fost prezentate in timp util,marea problema aste ca dmn diriginta fedorca letitia era si director in vremea acea .copila nu a primit nici o sanctiune din rofuip art.118 nu nea instintat sub nici oforma din conta chiar a refuzat sa ne arate catalogul.fata nu are nuci mediile trecute in carnet,chiar daca am facut cerere la colegiu in scris cu nr.de inregistrare nu am primit nici un raspuns am contestat media trei la colegiu nu am primit nici la cont.raspuns,am facut 3 contestatii la isj.timis si am primit 3 rezoluti diferite si in contradictoriu totol una fata de cealalta,am fost si la ministerul educatiei am depus si acolo contestatie sa trimis inapoi la inspectorat si dinou rezolutie vaga care le contrazice pe celelalte. am deschis proces pe contencios administrativ in septembrie 2009 am primit termen in 21 ian 2010,dupa trei luni de taraganare am fost respinsi pe motiv ca am transferat fata la alta scoala si nu se mai poate fece nimic. am facut recurs ,care mi se admite dar nu pe contencios ca acum dupa jumatate de an imi invoca ca nu ar fi act administrativ si ma trimite la jud.lugoj in proces civil. vo rog sa ma ajutati intrun mod legal sa recuperez anul fetei cu amanare pe vara sa isi dea diferentele de cls.X-a,doamna director diriginte fedorca letitia nu are numirea de diriginta,refuza sa prezinte fisa postului,procesele vb.nu sunt inregistrate numerotate semn.membrilor consililor sunt indescifrabile dela cons de administratie nici macar nu se pot numara daca sunt toate procese cu sanctiuni nu are nimic,parteneriatul cu scoala este semnat in fals cu semn.sotului si totusi ea are dreptate,astia sunt profesorii care ne educa copiii
 • titularizare 2010 (Luni, 19 iulie 2010, 14:21)

  anca [anonim]

  Domnule ministru, doresc recorectarea examenelor de titularizare la materia fizica pe Salaj, in special la sectia maghiara, poate este imposibil ceea ce va cer dar eu totusi incerc deoarece nu se poate trece cu vederea ceea ce se intampla in societatea de azi, vrem calitate, introducem coduri pe fiecare lucrare numai sa nu se mai poata manevra nimic, le ducem la corectat in alte judete, dar la final cand vine rezultatul constati ca totul e ca anul trecut... nimic nu se schimba, frauda , lucrari corectate de ochi lumi si note date dupa bunul plac al fiecaruia.
  Unde e corectitudinea??? si inca ceva, de ce se despart lucrarile de limba romana de cele de limba maghiara o data ce vorbim de aceeasi materie??pentru ca cei de la sectia maghiara sa aiba mai mari note??? Mie scarba de tot ce inseamna invatamant... dreptatea e undeva in cer nu pe pamant...
 • Legea 387 (Joi, 2 septembrie 2010, 0:20)

  Maftei Viorica [anonim]

  Domnule ministru,
  Am terminat un liceu teoretic urmând apoi cursurile Şcolii postliceale din cadrul Şcolii Normale "V.Lupu"
  Iaşi .Am 11 ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I cu media 10.Pentru o formare continuă am urmat cursuri universitare cu durata de 3 ani-ciclul Bologna.
  Cum voi fi încadrată şi salarizată?
  De ce un absolvent al aceleeaşi universităţi care predă la gimnaziu este remunerat ca profesor iar din Legea nr. 387/2009şi Ordonanta de urgentă a Guvernului nr.3235 din 9. 02. 2010 reiese ca daca am terminat o scoala postliceala si cursurile unei facultati ma incadrez ca institutor I?
  Un absolvent de liceu în cei 4 sau 5 ani au facut atat obiectele de liceu, practica , tot; iar eu dupa un liceu în cei 3 ani de scoala postliceala am facut doar specializare în Şcoala Normala cu aceeaşi profesori atât la cursuri cât si la practica pedagogică.
  Dacă Legea 387 rămâne cu aceste lacune atunci ne defavorizaţi cu toate că scoală urmată a fost una de stat.
 • legea 330 (Luni, 6 septembrie 2010, 23:19)

  Lenuta [anonim]

  Sunt secretara la o scoala, incadrata ca secretar I A cu studii medii. Anul acesta am absolvit studii superioare. Conform Legii 330/2009, prin trecerea la studii S, imi scade salarul de incadrare. E o lege bine gandita? Asa va ramane?
 • ajutor, nu mai rezist (Vineri, 10 septembrie 2010, 19:30)

  anonim [anonim]

  Buna, sunt absolventa sau ce se spune ca sunt, a promotiei 2009 ID Drept Spiru, 4 ani de studiu. Rog un raspuns din partea dvs. intruct cred ca o iau razna ... ce se intampla cu noi, cu diplomele noastre, am terminat 4 ani de studiu ca sa descopar ca in zadar, in cei 4 ani atat facultatea cat si angajatii spuneau ca e acreditata, eu personal de un an ma folosesc de aceasta diploma, am fost de acord si cu o reexaminare, dar se pare ca nu se mai tine sau nu acum. Cine e responsabil de faptul ca noi am fost mintit timp de 4 ani de universitate si de faptul ca ministerul a tacut in tot acest timp ? ministerul daca a luat la cunostinta despre acest act de ce nu a procedat in consecinta la acea vreme? De ce acum , nu se gandeste nimeni la noi, ne distruge pasihic si profesional, chiar nu e nimeni vinovat de ce se intampla, nimeni numai studentul de buna credinta, care a platit pentru cursurile pe care le-a urmat, a invatat pentru a putea sa treaca de examene, si de licenta. La noi erau camere de luat vederi, nu mergea cu spaga pentru examene, stiai luai sau nu veneai la restate.
  Am fost prostitu cu reexaminarea, ne-am pus cu burta din nou pe carte ca sa aflacum cu 4 zile inainte ca in zadar, nu se mai tine examenul. Cine e responsabil de faptul ca suntem mintiti atat de mult timp? Noi chiar nu avem nici un drept, suntem doar saci de box in tara asta, ba invatati, ba nu mai trebuie, ba nu ai licenta , ba ai, ..
  Sincer, nu mai rezist in incertitudinea in care ne aflam. si nu sunt singura. Hotarati odata ce faceti cu noi, ca deja asteptam de un an si mai bine, e prea mult suntem oameni nu credeti?
 • este corect? (Vineri, 17 septembrie 2010, 22:17)

  gaby [anonim]

  Doresc din suflet un raspuns sincer din partea d-voastra Domnule Ministru, daca imi permiteti.
  Anul acesta am dat bacalaureatul la Limba si Literatura Romana am luat nota 6.6 , Matematica 5.35, biologie am luat nota 6. media finala era 5.98, am facut contestatie la biologie deoarace cele trei subiecte le-am rezolvat f bine(nici acum nu imi vine sa cred pentru nota obtinuta) dupa rezolvarea contestatiei.
  In momentul cand am facut contestatia mi s-a spus ca problema se va rezolva, dar din pacate la reevaluare mi-a mai dat 2 sutimi dar nota finala la biologie a ramas tot 6.
  Mi-am dat seama caci persoanele care sunt in comisia de evaluare a examenului de bacalaureat nici nu s-a mai uitat pe lucrarea mea , desi pot spune cu sinceritate caci am invatat destul de mult.
  Alti colegi au luat note f mari , chiar colegul de banca nu a scris prea multe desi a copiat de la mine a luat nota mai mare decat mine.
  Incredibil dar adevarat ce se intampla la noi in tara.
  Sunt dezamagita de ceea ce se intampla mai ales cand am cerut explicatii unor persoane , pe un ton sobru mi-a raspuns ca pot intervenii doar la inspectoratul scolar.
  Va multumesc. Gabriela Timisoara
 • LIMBA LATINA (Sâmbătă, 23 octombrie 2010, 20:09)

  STANCA [anonim]

  In noul curriculum, atat la gimnaziu cat si la liceu, filiera teoretica, profil umanist, specializarea filologie,limba latina isi mai gaseste locul? De ce ati optat doar pentru discipline care se inscriu in acceasi arie curriculara(om si societate), pentru proba de bacalaureat, cand baza acestei specializari este limba latina?
 • kaureliu@gmail.com (Duminică, 20 februarie 2011, 19:53)

  Ramona [anonim]

  DOMNULE MINISTRU,

  Buna seara !Am sustinut in 2010 examenul de titularizare specialitatea invatatori unde am obtinut nota 7.10.in prezent lucrez ca invatator la o scoala unde am 2 ani lucrati anterior. am o vechime de 8 ani ,am terminat sc postliceala specializare invatator educator, grad didactic definitivat,sunt la a2 a inspectie grad 2.As dori sa stiu daca ma pot titulariza in aceeasi institutie scolara cu acordul consiliului de administratie si a d-nei director, deoarece este un post vacant ,,dar pe specilizarea educator.MENTIONEZ CA NU AM CONTRACANDITAT.MULTUMESC!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by