In sistemul de asigurari sociale exista un numar de 4.74 milioane de pensionari, dintre care 907.000 s-au pensionat pe caz de boala, ceea ce inseamna ca 19% din totalul pensionarilor au iesit din campul muncii pe baza unei decizii confirmate de un medic. In anul 2000, ponderea pensionarilor invalizi in numarul total al pensionarilor a fost de 14%, iar in 1991 de 7.4%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Acum, domnul Seitan doreste reanalizarea dosarelor acestor 907.000 de persoane pentru a verifica daca decizia de pensionare a fost acordata sau nu “pe bune”, autoritatile banuind ca 25% dintre decizii au fost ”influentate” intr-o masura mai mica sau mai mare de spaga acordata medicului de catre actualul pensionar. Mai mult, ministrul Muncii a declarat ca cei care s-au pensionat ilegal vor fi nevoiti sa dea banii inapoi.

Pentru a intelege despre ce sume discutam, sa spunem ca in 2009, pensionarii invalizi au incasat o suma de aproape 6 miliarde de lei, respectiv 1.4 miliarde euro, iar daca 25% din pensii au fost acordate ilegal, asta inseamna ca aproximativ 350 de milioane de euro vor trebui returnati statului.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.