Diferentierea alocatiei in functie de venitul parintilor poate fi inteleasa in contextul unui standard de viata scazut, dar taierea alocatiilor pentru o anumita categorie de populatie este inacceptabila, declara, pentru HotNews.ro, profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice.

Profesorul Vasile Ghetau avertizeaza ca Romania se confrunta de 21 de ani cu un recul demografic si se intreaba daca dezideratul redresarii consistente a natalitatii este compatibil cu eliminarea alocatiei pentru milioane de copii.

Citeste mai jos analiza profesorului Vasile Ghetau:

"Cred ca ar trebui sa privim declaratiile intr-o perspectiva mai larga. Daca Romania se afla in iminent faliment atunci lucrurile pot fi intelese si orice comentariu este de prisos: intr-un astfel de context exista o singura logica. Iar ministrul Muncii pare a ne spune si care este: "… pentru plata alocatiei de stat exista un anumit buget in care ministerul trebuie sa se incadreze, iar, pe de alta parte, programul de guvernare prevede majorarea alocatiei de stat pentru copii, lucru care nu ar fi posibil".

Daca exista un anumit buget pentru plata alocatiei, inseamna ca exista o planificare a numarului de nascuti. In acest context, pentru a se respecta prevederea din programul de guvernare nu ar trebui neglijata revederea planificarii si reducerea numarului de nascuti, ceea ce ar permite majorarea alocatiei si respectarea respectivei prevederi. Dar daca, de fapt, nu sunt resurse nici pentru mentinerea alocatiei actuale? Ar trebui lasat la o parte programul si spus, onest si in spiritul transparentei actului guvernamental, ca nu sunt resurse – acum - pentru majorarea alocatiei.

A doua perspectiva este cea a discriminarii. Ar trebui modificat caracterul alocatiei, mentionat a fi un drept universal si acordat tuturor copiilor, fara discriminare (Legea nr. 61 din 22 septembrie 1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, Monitorul Oficial nr. 300 din 7 mai 2009). Copilul unui cuplu cu venituri mai mari nu va primi alocatie. Acestor cupluri li se poate spune ca este problema lor daca vor sau nu vor copii, guvernul (statul!) nefiind interesat sa incurajeze fertilitatea acestei categorii de populatie (unde calitatea copilului este superioara - potrivit literaturii internationale, calitatea copilului inseamna tot ceea ce parintii pot oferi copilului pentru alimentatie, imbracaminte, odihna, educatie, sanatate, petrecerea timpului liber).

In tarile in care politicile familiale sunt elaborate cu responsabilitate si profesionalism transferurile financiare si de servicii catre familia cu copii exprima solidaritatea comunitatii nationale fata de familie, ca urmare a sarcinilor particulare pe care aceasta le are in beneficiul tuturor datorita copiilor. Este vorba de viitorul tarii. A diferentia alocatia in functie de venitul parintilor poate fi inteleasa in contextul unui standard de viata scazut. A taia alocatiile pentru o anumita categorie de populatie este inacceptabil.

In fine, perspectiva demografica. Declinul demografic al Romaniei a intrat in al 21-lea an. Pierderea umana este de 1,7 milioane de locuitori si perspective de redresare nu sunt. Reculul si nivelul scazut al natalitatii alimenteaza esential declinul demografic. Numai o redresare consistenta a natalitatii ar putea diminua dimensiunea declinului demografic. Este compatibil un astfel de deziderat cu eliminarea alocatiei pentru milioane de copii?".