Muzeul National Peles va ramane deschis pentru vizitatori si dupa data de 1 martie 2010, cand expira contractul de inchiriere, pentru ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National a reusit sa obtina prelungirea contractului, a declarat, pentru Agerpres, Dana Voitescu, purtator de cuvant al muzeului.

''In urma negocierilor dintre Casa Regala si Ministerul Culturii si Patrimoniului National s-a convenit prelungirea contractului de inchiriere a castelelor Peles si Pelisor, pentru unul sau trei ani, mentinandu-se acelasi cuantum al chiriei, urmand ca documentele sa fie semnate in cursul saptamanii viitoare'', a precizat Dana Voitescu.

In consecinta, reprezentanta Muzeului National Peles considera ca nu mai este necesara campania de strangere de semnaturi, anuntata joi, de primarul Vlad Oprea, pentru ca muzeul sa treaca in administrarea Primariei Sinaia cu scopul de a ramane deschis pentru vizitatori.

''Din fericire, nu mai este cazul sa se faca risipa de energie si bani, pentru realizarea unei campanii la nivel national'', a mai afirmat Voitescu. Ea a adaugat ca oricum conducerea muzeului nu agrea aceasta campanie pentru ca Muzeul National Peles trebuie sa ramana in administrarea Ministerului Culturii deoarece este un obiectiv de interes national, iar Primaria Sinaia nu ar fi dispus de fonduri suficiente pentru administrarea lui.

''Muzeul National Peles este considerat muzeu de talie nationala, pentru ca detine un numar mare de colectii de valoare deosebita, majoritatea fiind clasate in categoria tezaur (peste 60.000 de piese) si de aceea trebuie sa fie administrat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National si nu de institutii locale sau regionale'', sustine Voitescu.

Chiria lunara care este platita de muzeu in prezent este de 52.000 lei, ea urmand sa fie mentinuta si dupa data de 1 martie cand intra in vigoare noul contract de inchiriere.

Cheltuielile de administrare a muzeului sunt suportate in proportie de 12% de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, iar restul sunt asigurate din incasari, a mai precizat Dana Voitescu. Totalul incasarilor din anul 2009 a fost de 5.656.000 lei, iar al cheltuielilor de 6.386.000 lei.

Muzeul National Peles este vizitat anual de aproximativ 300.000 de turisti din care peste 25% sunt turisti straini. In luna ianuarie a acestui an, numarul vizitatorilor a fost cu 30% mai mic fata de perioada similara a anului trecut.