Tinerii care au implinit varsta de 18 ani si nu se prezinta, in termen de sase luni, la centrele militare pentru a fi luati in evidenta vor fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 300 lei, potrivit unui act normativ adoptat miercuri de Guvern, care instituie aplicarea acestor sanctiuni.

Executivul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege care modifica Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat.

"Serviciul militar pe baza de voluntariat ramane in vigoare, nu se schimba nimic din acest punct de vedere. Proiectul de lege adoptat astazi instituie aplicarea unor amenzi pentru tinerii care la 18 ani, in termen de 6 luni de la implinirea acestei varste, nu se prezinta la centrele militare pentru a fi luati in evidenta. Amenzile sunt modice: intre 100 si 300 de lei", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Muntean a explicat ca s-a luat aceasta masura intrucat, in ultimii ani, numarul celor care ar fi trebuit sa se prezinte pentru a fi luati in evidente a scazut foarte mult, precizand totodata ca in toate statele membre NATO, care nu au serviciu obligatoriu, se practica aceste sanctiuni.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru aprobare.