Sorin Oprescu si asfaltatorii din Capitala s-au intalnit marti pentru a pune pe roate o campanie mediatica pe tema gropilor din asfalt. Un participant la intalnire ne-a prezentat inregistrarea discutiei, din care HotNews.ro va prezinta cele mai importante fragmente audio. Din inregistrare aflam ca Oprescu pregateste o campanie de plombari ca sa scape de criticile de la TV. Planul primarului este sa se rasteasca la asfaltatori, sa ii oblige sa isi scoata oamenii la munca, sa lumineze gropile la care se lucreaza. Iar cand va vorbi la televizor, primarul va avea o lista cu lucrarile pentru ca "nimic nu impresioneaza mai mult decat daca am in fata lista". Tot efortul urmeaza sa dureze cam o saptamana "dupa care ne vedem de treburile noastre" si "cu gropaniada si se face liniste".

Asculta mai jos discutia integrala dintre Oprescu-asfaltatori

Descarca fisierul audio in format MP3

Nota: HotNews.ro a decis sa publice inregistrarea dat fiind interesul public major: modul in care primarul Oprescu abordeaza problema gropilor in discutia privata cu asfaltatorii arata ca este mai preocupat de campania mediatica, nu de situatia dezastruoasa a drumurilor Capitalei in care bucurestenii, pe care ii ironizeaza, isi rup masinile si nici de obligatiile contractuale ale asfaltatorilor cu care sta relaxat de vorba.

Intalnirea dintre Oprescu si asfaltatori a avut loc marti, 16 februarie, la sediul Administratiei Strazilor din Bucuresti. Presa nu a avut acces la discutii. Totusi unul dintre cei prezenti ne-a prezentat, dupa intalnire, inregistrarea discutiilor dintre primar si asfaltatori in varianta audio.

Primarul si-a prezentat planul sau reprezentantilor companiilor care au contracte pe bani publici cu municipalitatea. Din primele minute aflam ca Oprescu stie ca i se pregateste o anti-campanie in presa pe tema gropilor din asfalt.

  • Vreau sa scoatem din mintea astora care spun ca nu se intampla nimic in Bucuresti, pentru care administratia este mereu ticaloasa, ca nu se ocupa de problemele lor, care emisiune de emisiune se intreaba daca ai strans zapada, de ce ai strans-o sau cat costa milioanele de euro pe care le dam operatorilor. Poate fura cineva din buzunarul cuiva? Nu pot sa fac singur aceasta schimbare de imagine. De aia am nevoie de voi. Ei o sa inceapa de astazi, dupa cate sunt eu informat, o sa inceapa sa bata pe chestiile astea: mixturile asfaltice care nu sunt facute, nu au PH-ul de 0,8 ci au PH-ul de 0,4; ca e mic stratul de uzura cu jumatate de centimetru inmultit cu atatia kilometri, hotilor, ne furati din banii publici!

Fragment din discutia dintre Sorin Oprescu si asfaltatori

Lista care da bine la TV

  • Ati observat cuvintele pe care le-au indus populatiei: sunt contribuabil si pe banii mei trebuie sa faca orice, sa imi duca masina, trebuie sa imi spele masina, asta e partea lenesa din populatie. Eu am venit sa va spun ce vreau si ce vreau nu pot fara voi. Ei vor sa vada sange pe pereti. Ei vor sa vada ca ma rastesc la asfaltatori, ca ma rastesc la drumari, ca toti sunt neseriosi. Sa vada ca dom'le i-a luat primaru'... Nu am obiceiul asta, putem sa ii dezobisnuim si de aceasta idee.
  • De asta am nevoie de o saptamana, de 10 zile cu dumneavoastra sa spunem clar ca asta e urgenta, sa astupam gropile in care astia isi rup masinile. Avem dupa aia timp sa stam pe parcursul in care se desfasoara lucrarile de reabilitare programate... O sa vreau si eu o lista, ca sunt convins ca diseara o sa ma ia pe telefon si nimic nu impresioneaza mai mult decat daca am in fata lista cu toate strazile unde se incepe lucrarea si asa mai departe.

Marti seara Sorin Oprescu si-a pus in practica planul si a fost prezent la emisiunea Ora de Foc de pe Realitatea Tv, unde avea in mana lista cu strazile de care vorbise cu asfaltatorii.

Pasul 1: scoatem oamenii si ii imbracam in portocaliu

  • Vreau sa scot cretinismul asta, pentru ca nu mai dam nici sperante astora. Daca se fac 40 de etaje, de ce se fac 40 de etaje? Daca se fac 104 etaje, de ce se fac 104 etaje? Ce vreau eu de fapt? Cati oameni aveti dumneavostra sa ii scoateti chiar si in culoarea aia portocalie. Imbraca-i, te rog, pe toti in... (neinteligibil)
  • Unul din asfaltatori: Da, da ii imbrac in portocaliu, da' nu pa`aia nu ii dau la Realitatea.

Fragment din discutia dintre Sorin Oprescu si asfaltatori

Pasul 2: Ne documentam din Germania si apoi vedem cine face congres si unde merge Basescu

  • Sorin Oprescu
    Sorin Oprescu
    Foto: Rompres
    Din nou Oprescu: Domle` scoateti-i pe oameni afara. Nu am senzatia ca facem nici o (neinteligibil). Da' va rog sa semnalizati ca sa nu se produca vreo nenorocire, sa se intoarca vreunu' cu masina, mai ales noaptea. Lucram vreo 4-5 zile pentru partea de acoperire. Deci, le spunem clar ca este reabilitare imediata. M-am pus la punct si eu cu articolele alea. Si in Germania, 40% din drumuri sunt varza. Este un element de comparatie, daca vreti.
  • Facem asta in asa fel incat sa inceteze discutia de viitor care se pregatesc sa o tina o saptamana. Nu avem acuma treaba ca e PSD-ul sambata, daca participa sau nu participa seful statului la adunarea PDL-ului. Adica au baietii ce sa toace. Acuma e Vanghelie, puterea lu' Vanghelie, flacara violet a lu` Hrebenciuc. N-avem probleme acuma, dar ei se pregatesc si de partea asta nu mai au subiecte. Acuma, sincer vorbind, este un element de forta si vreau sa dau un semnal ca se face ceva.
Pasul 3: Nu amendam, nu urlam, mai bine o piesa vesela jucam
  • Bun, cu frumosii nostri, cu uratii nostrii, cu ale noastre de cativa ani de zile, mai intoarcem capul mai da-l ..... pe asta nu ma deranjeaza pe mine. Asa procedeaza toti, important e rezultatul. Si sa nu mai lasam sa faca o intreaga serie de speculatii, ca sa ne putem face in lunile de primavara reabilitarile obisnuite. Sa termin dracului si cu cutuma obisnuita, ca se fura atat de mult ca iata gropile distrug. Vreau sa le scot din cap asta. Nu reusim sa le scoatem din cap, nu mi-e bine nici mie, nici dumneavoastra. Ne botesc in toate felurile, sapte mii de injurii; cred ca si dumneavostra v-ati plictisit.
  • Nu cred si continui sa nu cred ca urlatul si amendatul rezolva ceva. Nu rezolva nimic. In timpul asta nu vreau sa jucam o piesa de teatru, ci o piesa reala. Iesim toti pe strada si astupam. Nu o sa putem tot. Sunt sute de mii de gropi, poate exagerez. (...)
Pasul 4: Punem niste lumini de fotograf sa iasa bine poza
  • Sunt constructori care nu mor de grija gropilor. (....) Va rog frumos, incepand de astazi, de la noapte; a, si am o rugaminte daca se poate. Domnilor, cat costa, cat consuma o lumina din aia de fotograf la fiecare lucrare, ca au astia un chef de umblat noaptea, bai frate, si nu stii unde umbla. Si apoi mai vad si aia care lucreaza ce fac. Mai ales cum a fost in asociere cu Belu (cimitirul Belu), ca parca au iesit aia direct din Belu. Erau niste tristi cu caciulile trase pe cap care frecau cimentu'. Si ii da la televiziune. Si-au luat-o atunci. Noroc ca am fost acolo, ca ei dezghetau cu apa calda utilajele de la Apa Nova.
  • Haideti zilele astea sa dam un junghi, nu stiu cinci, sase, sapte zile pe arterele principale pe astea, Pieptanari, Pastele ma-sii. In felul asta pot sa apas si eu pe buton mai tare pentru ce am discutat cu voi data trecuta. Sa mai luam masinile ca ne jucam: le luam, le punem, le luam, le punem. Nu se poate, nu ai cum, astia sunt nesimtiti. Orice ai face nu e bine. Da` mai dai in (limbaj vulgar).
Fragment din discutia dintre Sorin Oprescu si asfaltatori



Pasul 5: Declansam gropaniada si se face liniste
  • Se pare ca vremea tine cu noi. (....) Problema mea e sa facem gropile mari rapid. Poate o sa imi spuneti ca nu se poate, ca sunt gropi adanci si asa, da` om vedea. Sa ne repezim pe gropile mari cu substanta asta minune care ne da satisfactie si mie si dumneavoastra, ca maine dimineata putem merge fara cazuri de aruncat masina in aer sau (neinteligibil) iar restul sa o faceti cu umplutura care stiti dumneavoastra ca tine. Cat tine, vine a treia intrebare? Tine cat tine, tine pana la reabilitarea pe care incepem sa o facem in mod organizat, si asta se petrece tot in mod organizat.
  • Declansam chestia cu gropaniada si se face liniste. Va asigur eu ca se face liniste in lumea de afara, dupa care ne vedem de treburile noastre. Dupa aia putem sa purtam discutii la vara, daca e corect facut, daca materialele sunt corespunzatoare, daca nu sunt de ce nu sunt, daca sunt de ce sunt? Asa suntem noi chitibusari. (...) Eu va spun sincer ca as dori un boom de patru - cinci zile, de dimineata pana seara.
  • (...)Cine face gropile in ultima clipa nu mai apuca nici sa apara la televizor, ca in filmul ala de a facut de rusine doctorii: Domnu' cu buza umflata, doua calmante.
Pasul 6: Sarim pe groapa, se filmeaza si toata lumea e fericita
  • Oprescu catre un asfaltator: Ia sa vedem concret, Calea Vacaresti intretinere (neinteligibil). Da` iubitule, tu ai disparut din viata mea de un an jumate; afara de faptu' cu manglelile pe la gara (neinteligibil). Ce, nu ai fost tu la Gara de Est? Ce, nu ai fost, ca in momentul asta imi pun mandatu`. Odata mi-a fost suficient, ca nu uit toata viata mea. Voi aveti multe lucrari acolo. Uite, tocmai in fata la Rin, tocmai la Negoita. Bai, sa fiti echidistanti ca ma duc si eu pe strada la Berceanu si desfac o gura de canal. Ia uite, si in fata la Autovit, ce facem cu oamenii aia care vin sambata si duminica si nu pot sa urce pe trotuar din cauza gropilor?
  • Domnu' Besciu (Dan Besciu, omul de afaceri care detine Euroconstruct si restaurantul Golden Blitz, despre care presa a relatata ca face parte dntr-un grup de afaceristi apropiati de presedintele Basescu), Calea Victoriei, pe Calea Victoriei pana la Palat sunt gropi. Domnule, te rog. In schimb vreau sa spun ca dealul Cotroceni arata foarte bine. Mai, aveti voi de lucru acolo? (se discuta in grup) Am ras intr-o seara cand afara ningea foarte tare ca pe strada la domn` presedinte bagasera baietii astia de la Romprest un tractor de pe vremea lu` Dej. Nu puteam sa ma abtin. M-am dat jos din masina. Si, ce credeti, cine m-a sunat a doua zi? Razvan Paunescu care mi-a spus ca nu a putut sa doarma toata noaptea din cauza animalului ala de tractor.
  • Un constructor: Domnu' primar, stiti, cele mai interesante sunt intersectiile, aici trage si presa. Aici la intersectiile mai mari. Sunt cateva care ard astazi cum ar fi Piata Pieptanari. Daca le facem astea mai scadem si tensiunea.
  • Oprescu: Da, da, asta e o ideea desteapta. Tu mi-ai dat mereu idei destepte. Fratilor, inteleg ca incepem astazi. Inteleg ca lucram si astazi, si va rog sa lucram si noaptea pentru a asigura si o liniste; cu prioritatile pe care le spunea si Dragos, ca sa puteti sa astupati cu solutie din aia de sulfamida. Vreau sa va spun ca am sa vin eu sa le incerc cu picioarele, sa sar pe ele. (...) Unii care si-au tunat masinile vor sa circule peste tot, si pe firele de troleu daca se poate.
75% din costurile Gropaniadei suportate din bugetul Capitalei

Oprescu dupa 'discutia' cu drumarii
Oprescu dupa 'discutia' cu drumarii
Foto: Ager Press
In conferinta de presa care a urmat discutiei cu asfaltatorii, Sorin Oprescu a declarat ca au fost identificate peste 100 de strazi unde exista gropi cu grade de periculozitate foarte mare. Primarul General a mai explicat ca asfaltatorii au doua saptamani pentru a rezolva plombarea gropilor din asfalt.

Despre costurile gropaniadei, Sorin Oprescu declara public ca nu are o evaluare exacta, dar ca 75% din costurile lucrarilor vor fi suportate din bugetul Capitalei, asta pentru ca din cele peste 100 de strazi, doar 25% sunt in garantie. Intrebat de costuri si de alocarile bugetare pentru campania de plombare, Oprescu a raspuns: "Va rog sa nu ma duceti catre teoria 'ce multi bani se cheltuiesc'! Da, se cheltuiesc. O sa avem timp dupa ceea sa discutam cauzele. In Germania, dupa iarna, 40% sunt facute varza. Despre simpozionul cat de buna calitate, va veni si ala".
  • Primarul a mai prezentat si o noua solutie-minune care va rezolva problema gropilor. Este vorba de un nou tip de asfalt care insa costa 3000 de euro pe metrul cub. Datele despre cat cheltuieste Primaria pentru plombarea gropilor nu sunt publicate de Primaria Capitalei.
  • Ca un exemplu Administratia Strazilor a cheltuit peste 26 de milioane de euro numai pentru administrarea a 11 strazi. Bugetul integral al capitale pe 2009 a fost de 5,6 miliarde de lei adica 1,4 miliarde de euro.