Taxa pentru serviciile consulare prestate in regim de urgenta, cu exceptia serviciilor nesupuse perceperii de taxe consulare, va fi majorata de la 10 la 15 euro, anunta Agerpres. Senatorii au aprobat, marti, in unanimitate, modificarea si completarea Legii 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate.

  • "Legea isi propune sa puna la dispozitia misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare fonduri necesare pentru solutionarea unor situatii de urgenta care pun in dificultate atat cetatenii romani din strainatate, cat si relatiile statului roman cu autoritatile centrale si locale ale altor tari, prin cresterea taxei de urgenta de la 10 la 15 euro", se precizeaza in textul raportului intocmit de Comisia de politica externa a Senatului.

In textul initial al proiectului de lege erau prevazute mai multe taxe suplimentare: 30 de euro pentru documente de calatorie, 20 euro pentru viza, 10 euro pentru servicii notariale, 60 euro pentru servicii acte de stare civila si 20 euro pentru servicii diverse. Membrii comisiei de specialitate au amendat, insa, articolul 7 din propunerea legislativa, precizand ca taxa de urgenta va avea un caracter unitar pentru toate serviciile consulare, iar in cazul documentelor de calatorie si al vizelor, aceasta va fi dedusa din valoarea stabilita pentru prestarea acestor servicii.