Marius Oprea a discutat online despre disputa creata in jurul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului 

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 15 februarie 2010, 19:54 Actualitate | Esenţial


Marius Oprea
Foto: HotNews.ro
Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, s-a aflat  in redactia HotNews.ro pentru a discuta online cu cititorii despre disputa creata in ultima saptamana in jurul institutiei pe care o conduce.

Oprea a acuzat Guvernul ca vrea sa-l schimbe din functie pe motive politice, pentru a-l numi in locul sau pe Vladimir Tismaneanu.

Acesta din urma a afirmat ca a incercat sa colaboreze cu Institutul, dar nu si-a dorit functie de conducere.

 • Intalnirea s-a incheiat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 unul din Noua

  Tatal dumneavostra a fost colonel inainte de 89, cum se face ca toti copii celor care au aparat regimul comunist pozeaza in cavaleri ai dreptatii ( vezi cazul Tismaneanu idem)?

  • Marius Oprea

   Tatal meu a fost locotenent-colonel, arma artilerie, in cadrul Ministerului Apararii. Ultimul post pe care l-a avut inainte de pensionare a fost la UM Vladeni (langa Brasov). In 12 iulie 1988, in urma retinerii mere de catre Securitate a facut un preinfarct, care ulterior i-a fost fatal. Am aflat ca si el a fost supus anchetelor si presiunilor Securitatii, in incercarea de a-l deternima "sa ma potoleasca". Nu a avut nici o legatura cu Securitatea, asa cum am fost informat oficial de catre CNSAS.

 • Întrebarea nr. 2 Cristi

  1. Avand in vedere ca numirea dvs. la conducerea IICC a fost o numire politica, de ce guvernul Boc n-ar avea dreptul sa faca o schimbare la conducerea acestui institut tot pe criterii politice???
  2. Credeti ca este normal ca un asemenea institut sa fie condus de persoane inregimentate politic asa cum sunteti si dumneavoastra??? Excludeti faptul ca atitudinea dumneavoastra din ultimele zile ar compromite ireversibil imaginea si obiectul de activitate al IICC???

  • Marius Oprea

   1. Nu am spus ca Guvernul Boc nu are dreptul sa ma schimbe, dar intrebarea pe care mi-o pun este de ce ar trebui sa fiu schimbat acum, desi Guvernul Boc conduce Romania de mai bine de un an. Nu are asta o legatura mai degraba cu succesul in alegerile prezidentiale reputat de Traian Basescu si de faptul, pe care de altfel l-am precizat, ca se doreste arondarea Institutului pe care l-am creat si pe care-l conduc la Comisia Prezidentiala?

   2. Eu sunt simplu membru PNL. Nu am nici o functie de condudere in acest partid si sunt inscris in PNL din primavara lui 2004. Nu cred ca numirea mea a fost determinata politic, ci s-a datorat faptului ca insusi Institutul a fost creat la initiativa mea. Daca atitudinea mea pare ca ar compromite imaginea si obiectul de activitate al Institutului, asta ramane la judecata fiecaruia. Personal, nu am facut decat sa apar prin iesirile mele publice activitatea specifica a institutiei pe care o conduc, sa pastrez caracterul sau de investigare a crimelor comunismului si transformarea ei intr-un simplu insitut de cercetare funamentala asa cum exista alte in Romania. Noi investigam, gasim victimele comunismului, inceram sa-i identificam pe tortionari. Am depus pana acum plangeri in legatura cu peste 400 de persoane la Parchetul General. Am initiat legi cu caracter reparatoriu, care acum functioneaza, pentru victimele regimului comunist. Am incercat, cu mai putine sanse de reusita, sa cream un cadru legal pentru reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti de partid, cat si sa modificam codul penal asa fel incat crimele petrecute in timpul si din ordinul regimului comunist sa fie socotite crime impotriva umanitatii. Cred ca asta face deosebirea intre un Institut de investigare si cercetarea fundamentala in domeniu, pe care de altfel nu am neglijat-o.

 • Întrebarea nr. 3 niv

  cu politica si/sau cu activitatea dvs. la acest institut?enumerati descoperirile arheologice relevante la care ati participat.

  • Marius Oprea

   Noi am initiat la Institut un program de identificare a celor zece mii de oameni care au fost impuscati ilegal de Securitate si au fost aruncati in gropi comune. In acest sens, am initiat o noua directie de cercetare, recunoscuta ca atare de ministerul culturii, si anume arheologia contemporana, domeniui de frontiera intre medicina legala si arheologie in acceptia clasica a termenului. Prima mea specializare a fost aceea de arheolog, dar dupa 1989 mi-am dat doctoratul in istorie contemporana la Universitatea Bucuresti, cu tema Rolul si evolutia Securitatii. Practic, folosesc, alaturi de colegii mei, documentarea in arhivele Securitatii, cu expertiza arheologica pentru identificarea acelor nefericiti care au fost impuscati si aruncati in gropi comune. Anul trecut am descoperit peste 50 dintre ei si le-am redat osemintele familiilor.

 • Întrebarea nr. 4 calin

  Exista vreo posibilitate de sprijin a Institutului pe care il conduceti de catre voluntari? In cazul meu, sunt absolvent de studii superioare de profil si sunt mai mult decat fascinat de investigatiile demarate de cater IICC. Merci. Mult succes.

  • Marius Oprea

   Pe lange cei 42 de angajati ai Institutului, peste 70 de voluntari, studenti si absolventi ai facultatilor de profil, lucreaza alaturi de noi. Sunteti oricand bine-venit. Contactati-ma prin intermediul adresei noastre de e-mail office@iiccr.ro

 • Întrebarea nr. 5 voineagu

  aveti familia in germania?cate luni stati pe an in Germania(concediul de odihna este de doar o luna)? decontati biletele la institut?

  • Marius Oprea

   Da. In urma unor amenintari care au culminat in primavara anului 2005 cu cea care privea rapirea copilului meu, nascut in decembrie 2004, cat si cu doua agresiuni la care sotia mea a fost supusa in 2002 si 2003, am luat decizia ca sotia mea sa se mute in Germania unde mama ei traieste din 1990. Acum sotia mea lucreaza ca medic acolo. Cand timpul imi permite, dar in nici un caz pe banii Institutului, imi vad copilul si sotia. Si asa este pentru mine traumatizant sa nu pot fi alaturi de ei. In general, imi petrec concediile alaturi de familie si nu vad de ce asta ar fi imoral.

 • Întrebarea nr. 6 radu parpauţa

  unele actiuni ale D-voastra (unele procese penale impotriva unor securisti, proiectul de lege privind micsorarea pensiilor securistilor etc), credeti ca eventuala decizie de a fi schimbat provine si din aceasta cauza?

  • Marius Oprea

   Posibil. De altfel, proiectul cu pricina zace la Guvern, dosarele de catre ale fostilor activisti si securisti sunt in continuare secretizate ca si hotararile guvernului comunist prin care ei sunt beneficiarii unor pensii cu caracter special, prin care nu au platiti contributii la fondul de pensii. In schimb, au beneficiat in medie de 10 ori mai mari decat ale fostelor lor vicitme. Nu inteleg de ce se vorbeste atat de mult despre pensiile speciale, si ne oprim la pensiile militarilor, magistratilor si aviatorilor, si nu se vorbeste nimic despre pensiile securistilor si activistilor de partid, in legatura cu care noi am facut propunerea sa fie reduse la nivelul pensiei medie pe economie, in cazul acelora dintre ei care au fost dovediti ca au influentat sau comis actiuni de politie politica.

 • Întrebarea nr. 7 judex

  1) Care au fost contracandidatii dvs. la concursul pentru accederea in postul de director al IICCR ?
  2) Daca nu veti fi reconfirmat in post, puteti sugerea o lista de 3 posibili inlocuitori, care ar putea continua programul dvs. la IICCR ?

  • Marius Oprea

   1. Nu am dat concurs pe acest post. Conform HG in baza cariea institutul functioneaza, pentru postul de presedinte, decizia de numire apartine primului-ministru.

   2. Nu stiu la cine se poate gandi domnul prim-ministru Emil Boc, ca inlocuitor al meu. Nu imi cereti mie sa iau eu hotarari sau sa fac sugestii in locul domniei sale.

 • Întrebarea nr. 8 Neutron

  Nu sunt specialist in domeniul Istorie, nu sunt implicat politic.
  1 In ce consta colaborarea IICCR cu Institutul Memoriei Nationale din Polonia si cu Institutul Studierii Regimurilor Totalitare din Cehia si cand vom avea ceva asemanator site-ului "Memory of nations" in Romania?
  2 Aveti luata in calcul si optiunea auto-suspendarii sau demisia din PNL cel putin in perioada in care sunteti directorul institutului?

  • Marius Oprea

   1. Atat cu Institutul Memoriei Nationale din Polonia si cu Institutul Studierii Regimurilor Totalitare din Cehia am incheiat protocoale de colaborare bilaterala. Avem stranse relatii cu cele doua institutii, care merg inclusiv la schimbul de documente de interes comun. In ceea ce priveste site-ul, va invit sa vizitati www.crimelecomunismului.ro

   2. Nu exista nici o baza legala prin care aceasta autosuspendare sau demisie sa-mi fie solicitata. Nu inteleg ce legatura are optiunea mea politica cu activitatea mea profesionala, atata vreme cat nu exista nici o conditionare legata de autosuspendarea sau demisia mea dintr-un partid in care sunt simplu membru.

 • Întrebarea nr. 9 M R Roman

  Stimate domn Oprea,

  Felicitari pentru munca extraordinara depusa in slujba acestei cauze. Putini inteleg cat de greu e lupti impotriva unui sistem ca cel comunist, sistem care inca e in viata in China, a carui urmasi sunt la putere in Rusia, Ucraina si in tot spatiul ex-sovietic.

  Credeti ca majoritatea romanilor e interesata de pedepsirea crimelor comunismului? Credeti ca vom vedea persoane condamnate pentru crime comise in numele comunismului?

  Cu mult respect pentru munca dumneavoastra,

  M R R oman

  • Marius Oprea

   Va multumesc pentru aprecieri. Cat priveste interesul pentru pedepsirea crimelor comunismului, as vrea sa va spun ca dincolo de zona stiintifica a acestui interes, sunt oamenii obisnuiti - cei care au in familie morti, detinuti politic si care continua sa-si aduca aminte de ororile trecutului. Ceea ce pot sa va mai spun, ca exemplu al acestui interes, este ca atunci cand mergem sa dezgropam un om ucis de securitate, foarte multi sateni ni se alatura si lucreaza alaturi de noi ca voluntari. Nimeni nu ne-a cerut o rasplata pentru asta. Ba, dimpotriva, noi suntem cei rasplatiti: in nici un sat al Romaniei nu a trebuit ca eu si echipa mea de arheologi sa ne cumparam ceva de mancare. Oamenii ne-au adus de-ale gurii langa gropile comune, indeplinind astfel o crestineasca pomenire pentru cei morti, pe care noi, alaturi de ei, i-am descoperit. Cuvintele si evocarile lor, cat si aprecierile lor la adresa muncii noastre, sunt mai importante pentru mine decat orice recunoastere oficiala sau stiintifica.

 • Întrebarea nr. 10 Sorin Fortiu

  Chiar credeti ca fara dvs. institutul nu-si va mai desfasura activitatea corespunzator ?

  • Marius Oprea

   Ma indoiesc ca latura de investigare efectiva a crimelor comunismului, inclusiv cu consecinte juridice, va mai putea fi continuata. Ceea ce s-a dorit, de fapt, prin arondarea institutului la institutia prezidentiala, este deturnarea investigatiilor noastre si cantonarea institutului in zona cercetarii stiintifice. Ceea ce deranjeaza este ca noi nu ne rezumam doar la aface teorii sau cercetare stiintifica cu privire la comunism, ci descoperim victimele, identificam calaii, cuantificam si personalizam vinovatii.

 • Întrebarea nr. 11 Valentin

  1. Imi puteti spune, in calitate de membru PNL, care este situatia propunerii de lege cu privire la limitarea accesului politicului in astfel de institutii publice, lucru promis de catre seful Dvs. de partid in campania electorala ?
  2. Ati avut acelasi tip de discurs si in momentul in care guvernarea PSD sau PNL a numit sefi exclusiv pe criterii politice in fruntea unor institutii publice ?

  • Marius Oprea

   1. Inca o data, repet, nu cred (si de altfel neimplicarea mea in nici un fel in campania electorala dovedeste acest lucru) ca exista vreo legatura intre calitatea mea de simplu membru PNL si rezultatele Institutului. Daca la nivel politic se ia aceasta decizie de incompatibilitate intre o functie publica precum cea de sef al unei agentii guvernamentele si calitatea de membru al vreunui partid politic, atunci fara indoiala ca voi opta intre calitatea de presedinte al Institutului si cea de membru PNL. Dar vin si eu si va intreb: daca eu as fi schimbat barca si m-as fi inscris in PDL in urma cu un an, mi-ati mai fi pus aceasta intrebare si s-ar mai fi pus problema schimbarii mele din functie?

   2. Asa cum am precizat, nici macar cand am fost consilier al primului-ministru nu am amestecat lucruri. Nu ma cramponez de functie, dar tin sa-mi fie respectata optiunea politica. Nu inteleg de ce un liberal nu poate investiga comunismul, dar un apropiat al Cotrocenilor ar fi mai potrivit pentru aceasta functie.

 • Întrebarea nr. 12 Mara

  Asadar, numirea dvs. a fost politica...
  Pentru noi, cetatenii de rind, era de asteptat ca schimbarea de regim sa se lase cu demiteri ale celor numiti politic.
  Dvs. vreti sa spuneti acum ca TREBUIE sa aveti regim diferit de la aceasta "regula" sau ca nu stiati ca vi s-ar putea intimpla asta?!
  INTERESANT pentru noi este urmatorul lucru: cite salarii compensatorii veti pretinde daca veti fi demis?
  Bineinteles, conform prevederilor contractului individual de munca - de obicei cu mare grija intocmit de catre fiecare persoana numita politic, pentru situatia in care va fi demisa.

  • Marius Oprea

   Am mai explicat cum vad lucrurile, chiar si prin clarificarile solicitate de Valentin. Nu spun ca eu trebuie sa am un regim diferit. Dar ma intreb de ce mai bine de un an de zile am fost lasat in pace, si acum, dupa alegerile prezidentiale se doreste inlaturarea mea? Eu nu voi primi nici un salariu compensatoriu, dar prin negocierile cu sindicatul care functioneaza in cadrul institutiei noastre, angajatii care isi pierd locul de munca independent de vointa lor primesc sase salarii compensatorii, in conformitate cu contractul individual de munca. Eu nu am solicitat si nu voi solicita nici un leu in plus fata de salariul pe care il am. Si pentru ca tot se discuta de salariile sefilor de agentii, doresc sa va spun ca eu primesc un salariu de 4000 de RON, la care se adauga sporul de doctorat de 10%. Nu am solicitat si nu primesc nici un altfel de spor. Media salariilor la Institut este de 1800 de RON, diferentele fiind stabilite in functie de vechime si pregatire.

 • Întrebarea nr. 13 Thera

  Partidul dvs - PNL - a fost la Putere timp 4 ani intre 2005-2008, si dumneavoastra ati fost la putere impreuna cu el.
  Avand Puterea, PNL putea sa adopte legea lustratiei, legea reducerii pensiilor speciale ale securistilor, legi care sa ridice incriminarile penale asupra luptatorilor anticomunisti - DAR NU A FACUT-O.
  In 2009, in cel mai greu an de criza dupa al Doilea Razboi Mondial, tot partidul dumneavoastra se lauda cu o majoritate de 70% impreuna cu PSD, nemai-intalnita in parlamentul Romaniei -
  Nici atunci nu ati facut nimic pentru adoptarea acestor legi (cum nici partidul dvs. nu a folosit cei 70% din Parlament ca sa adopte legi pentru reducerea efectelor crizei).


  In calitate de director al acestui institut, platit din BANI PUBLICI - adica din banii nostri AI TUTUROR - nu ati facut niciodata critica PUBLICA la adresa partidului din care faceti parte, pentru ca s-a agatzat de ciolan in schimbul renuntarii la propriile promisiuni "anti-comuniste" facute propriului electorat.
  Spre deosebire de dvs. Sorin Iliesiu si-a dat demisia din PNL in semn de protest fata de politica PNL de ne-asumare si ne-adoptare a legii lustratiei

  - Ce v-a oprit sa faceti toate acestea timp de 4 ani
  - Ce v-a oprit sa le faceti in 2009
  - Ce va opreste sa faceti toate acestea ACUM, impreuna cu PDL ?


  1. Ce veti raspunde Istoriei NOASTRE comune, care ramane TUTUROR urmasilor nostri - care sustin partide de TOATE culorile politice - in legatura cu complicitatea dvs. cu puterea POLITICA, pe banii PUBLICI, in detrimentul Interesului PUBLIC ?


  2. Partidul dvs. a alungat de la putere singurul partid (PDL), care dorea - si impreuna cu care - ati fi avut si PUTEREA sa adoptati TOATE aceste legi ISTORICE.
  Ce va indreptateste sa cereti tocmai acestui partid sa va prelungeasca mandatul - cat timp dvs. SINGUR ati refuzat sa va folositi mandatul pt. realizarea obiectivelor "anti-comuniste" pe care le clamati toata ziua - ?

  • Marius Oprea

   Nu doar ca membru PNL, cat mai ales ca membru de onoare al Societatii Timisoara, m-am aflat in prima linie a sustinatorilor legii lustratiei, cum puteti observa din toate iesirile mele publice pe marginea acestui subiect. Doresc sa va reamintesc ca membrii PDL sunt cei care au boicotat multa vreme dezbaterile cu privire la legea lustratiei, absentand de la lucrarile pe comisii sau de la discutiile din birourile permanente ale camerelor cu privire la plasarea proiectului legii lustratiei pe ordinea de zi. Atat stenogramele din Comisii cat si discutiile din Birourile Permanente va pot dovedi acest lucru. Nu ma opreste nimic sa sprijin o actiune politica a PDL cu privire la promovarea legii lustratiei cu exceptia faptului ca PDL nu are pe agenda sa politica sustinerea acestei legi. Daca PDL ar relua discutiile parlamentare pentru sustinerea legii lustratiei, sunt sigur ca atat PNL-ul ar sutine-o iar eu m-as numara in primele randuri ale celor care ar aduce argumente publice pentru adoptarea ei.

  • Marius Oprea

   Eu nu am fost membru PCR, singura formatiune in care am ales sa ma inscriu (si asta tarziu, dupa multa analiza) a fost PNL. Va intreb si eu pe dvs? Daca alegeam PDL-ul, mai foloseati in legatura cu optiunea mea politica termenul de complicitate?

   Decizia de rupere a Aliantei DA si de parasirea a Guvernului apartine PDL. De ce ma faceti vinovat pe mine de alungarea cuiva de la putere? Ma credeti chiar atat de influent in propriul partid?

   Prin mandatul meu public si politic, m-am implicat activ atat in deconspirarea Securitatii prin sustinerea CNSAS, prin investigarea crimelor comunismului si sustinerea legii lustratiei. Va rog sa revizuiti toate actiunile mele publice, si in calitate de consilier guvernamental in legatura cu aceste teme pe care le consider esentiale pentru clarificarea trecutului si limpezirea prezentului nostru.

 • Întrebarea nr. 14 Siska

  Au trecut, domnule Oprea, 20 de ani de la Revolutie. As vrea doar atit sa stiu: pina la urma, unde sint marii ''criminali'' si unde sint marii comunisti asupra carora ''investigheza'' institutia pe care o conduceti ? Pe multi dintre ei ii stim cu totii dar vedem ca o duc mai mult decit bine... Exceptind perioada imediat postrevolutie, nu am mai auzit de mult sa fi fost vreun proces mai recent intentat cuiva pe aceasta tema.

  • Marius Oprea

   Este o intrebare pe care am pus-o si eu celor indrituiti sa duca procesul celor care au ucis si torturat in numele comunismului pana la capat. Din pacate, optiunea Parchetului General pe aceasta tema este alta. Crimele savarsite in numele si in timpul comunismului, actele de tortura si alte samavolnicii sunt considerate fie simple omoruri care s-au prescris, fie simple abuzuri in serviciu. Intrebarea cred ca trebuie sa o adresati Parchetului General, caruia nu ma pot substitui. Dealtfel, am incercat sa solicitam detasarea unor procurori care sa lucreze direct cu noi in investigarea crimelor comunismului, insa ministrul justitiei de atunci, d-na Monica Macovei s-a opus vehement acestui lucru. Ca urmare nu putem finaliza judiciar investigatiile noastre, aceasta cazand in sarcina procurorilor de la DIICOT, care sunt ocupati mai degraba sa o caute pe Elodia decat sa identifice remasitele celor ucisi de Securitate.

 • Întrebarea nr. 15 saladin

  Sunteti membru PNL deci adept al politicii "bunului simt". Ati fost numit pe criterii politice ,de ce acum tipati ca din gura de sarpe ca sunteti demis pe criterii politice ?. Asta e "regula jocului politic" in Romania si dvs. nu v-ati opus niciodata acestui sistem. Asa ca, demisia ar fi cel mai onorabil gest, nu credeti ?.

  • Marius Oprea

   Vezi raspunsurile de mai sus si, va rog sa ma credeti, ca nu ma cramponez de functii. Ceea ce semnalez sunt tocmai presiunile politice la care suntem supusi.

 • Întrebarea nr. 16 tupeu

  In 2006 v-a fost refuzata eliberarea certificatului ORNISS.
  Credeti ca inca de atunci cineva a incercat sa va „lucreze”? Daca da, cine?

  • Marius Oprea

   In legatura cu refuzarea eliberarii certificatului ORNISS, aici ar fi bine sa adresati aceasta intrebare SRI, dar si presedintelui Traian Basescu, cu care la vremea respectiva ma aflam intr-o disputa deschisa legata de viziunea mea cu privire la legile securitatii nationale, mult diferita fata de cea provenita din serviciile secrete. Nu doresc sa interpretez decizia SRI-ului de a propune refuzarea certificatului ORNISS, pot insa sa va rog sa observati ca, de-a lungul timpului, m-am numarat printre cei mai deschisi critici ai derapajelor de tip securistic inregistrate de serviciile secrete.

 • Întrebarea nr. 17 Eneas

  ////
  3. Cum comentati situatia in care cu un tata colonel de securitate ati ajuns pe postul actual exact intrun rol dinainte pregatit in comedia neagra din Romania ,in care fiii tortionarilor isi infiereaza parintii ,cu masura si reteta dictata de acestia ?
  4.Nu considerati ca e penibil ,istoric vorbind, ca PNL sa voteze la presedentie un om ca Mircea Geoana despre care se stie sigur(celebra *nu stiu cati am mai ramas!*) ca este ofiter acoperit ???(editat de HotNews.ro)

  • Marius Oprea

   Nu stiu de unde scoateti asta cu tata - colonel de securitate. Cum am mai spus, tata a murit chiar ca urmare, fie ea si indirecta, a actiunilor intreprinse de Securitate impotriva mea. Voi pune la dispozitia tuturor celor interesati atat livretul militar al tatalui meu, cat si toate documentele care privesc activitatea lui in cadrul fortelor armate. Nu a fost, ca militar, nici macar ofiter politic, ci a comandat dispozitive de aparare anti-aeriana, ca ofiter de artilerie.

   Nu m-am numarat printre cei care a putut influenta la nivelul PNL o decizie de sustinere a lui Mircea Geoana. Pot sa va marturisesc insa, ca optiune politica personala, ca la turul doi al alegerilor prezidentiale, am ales sa nu ma prezint la vot, tocmai pentru ca, asa cum spuneti, nu puteam alege pentru functia de presedinte al Romaniei, intre doi mostenitori ai vechiului FSN.

 • Întrebarea nr. 18 mih

  Ce ne puteti spune despre fostii ofiteri de securitate si fostii colaboratori/turnatori din perioada comunista, care azi sunt colegii dumneavoastra din PNL?

  • Marius Oprea

   In vremea in care participam in calitate de invitat la sedintele conducerii executive a partidului, am influentat si sustinut decizia prin care celor dovediti de colaborare cu fosta Securitate, cu exceptia celor care au fost siliti, prin mijloace de constrangere, sa devina informatori in timpul detentiei lor politice, sa li se retraga sprijinul politic. In calitatea mea de consilier personal al primului-ministru, am influentat scoaterea din aparatul guvernului a demnitarilor si inaltilor functionari publici in legatura cu care CNSAS a produs dovezi de colaborare cu fosta Securitate, astfel incat inclusiv fostul sef al Cancelariei Guvernului, dl Aledor Francu, a fost nevoit sa renunte la functia sa de ministru. Este doar un exemplu din multe.

 • Întrebarea nr. 19 Rescatorul

  Rog respectuos sa raspundeti cinstit si corect la urmatoarele intrebari:

  1. Ce profesie si ce loc de munca a avut tatal dvs.?
  2. De ce nu va ocupati de activitatea antiromanesca si antinationala a securitatii pana in 1968, perioada in care securitatea era condusa de bolsevici, cominternisti, agenti NKVD/KGB?
  ///

  Va multumesc anticipat.

  • Marius Oprea

   1. Am raspuns deja. Insistenta cu care sunt proferate sub protectia anonimatului neadevaruri in legatura cu tatal meu face parte din arsenalul de dezinformare al securitatii.

   2. Cititi va rog Banalitatea Raului. O istorie a Securitatii in documente si veti vedea acolo biografiile pe care le-am scris tuturor agentilor KGB care au coordonat Securitatea. Faptul ca dvs nu aveti lecturi in domeniu nu va indrituieste sa afirmati ca nu m-as fi ocupat de asa ceva, atata vreme cat un capitol important al tezei mele de doctorat este dedicat tocmai controlului sovietic exercitat asupra partidului comunist si al institutiilor represive subordonate acestuia.

 • Întrebarea nr. 20 lucid

  1. De ce tzi se refuza certificatul ORNISS?
  2. Cu ce ofitzeri de informatzii ai serviciilor straine ai avut contacte inainte si dupa 1989?

  • Marius Oprea

   1. Intrebati-va colegii din serviciile secrete.
   2. Eu am fost anchetat de directia de cercetari penale a Securitatii. Daca cunoasteti dvs ca aia de acolo erau ofiteri de informatii ai serviciilor straine, as fi interesat sa-i aflu si eu.

 • Întrebarea nr. 21 urania

  1. Stejarel Olaru, adjunctul dvs. de la Institut, este membru in Consiliul de Ad-tie al Electrica Muntenia (la fel si Hrebenciuc sau Mitrea, cand PSD era la putere) de unde a luat de zeci de mii de dolari.Este informatie cu caracter public. In calitatea dvs. de director al IICCR cum ati tolerat acest lucru?Ati fost si dvs. membru in acelasi consiliu?

  2. Ati fost mentionat, in mass-media, ca fiind unul dintre cei care au fost preocupati de: - "scoaterea din arhive si plasarea catre cei interesati a mai multor documente secrete, existand o preocupare pentru obtinerea de documente din arhive care sa confirme dreptul de proprietate al evreilor asupra unor terenuri din Moldova si Bucovina";- "plasarea unor documente din arhivele SRI, de catre trei persoane (una dintre ele, fost membru CNSAS), catre o anumita ambasada din Bucuresti"; - sau "presupusa implicare a României în livrarea de armament catre Iran, în 1995, operatiune care ar fi încalcat flagrant embargoul impus Iranului de comunitatea internationala". Cum comentati?

  ///

  • Marius Oprea

   1. Nu am facut si nu fac parte din nici un consiliu de administratie.

   2. Este cea mai gogonata minciuna pe care o vad postata pe site. Ce grad aveti? Cat despre vanzarea de racheta sol-aer catre Iran, efectuata cu incalcarea embargoului, nu am facut decat sa predau Parchetului documentele care dovedeau acest caz grav de contrabanda cu arme prin incalcarea embargoului la care Iranul era supus.

 • Întrebarea nr. 22 Octavian Capatina

  Dle Marius Oprea,

  Raportul presidential de combatere a comunismului nu fi s-a parut incomplet? Vreau sa zic vizibil, deranjant de incomplet ! Si vreau sa zic ca structura nu ca bogatie de episoade, fapte!
  Mie mi s-a parut ca lipseste esentialul. Care este parerea dvs?

  • Marius Oprea

   Sunt semnatar al acestui raport. Bineinteles ca putea fi mai bun, dar va rog sa aveti in vedere timpul scurt in care a fost elaborat. Nici o istorie nu este vreodata completa. Raportul este un bun inceput intr-un domeniu in care vreme de mai bine de un deceniu, cercetarea a fost blocata, ca si accesul la arhive, de fostii comunisti care au condus Romania.

 • Întrebarea nr. 23 Marian

  1. cate dintre publicatiile dvs din momentul asumarii functiei de director al Institutului au fost editate FARA finantarea oferita de institut? si cate dintre ele au fost editate in strainatate?

  2. care este curentul de gandire in care se incadreaza reflectia dvs asupra comunismului (nu ma refer la investigatiile care suplinesc munca unor procurori, pentru ca presupun ca faceti o distinctie intre cele doua) ?

  • Marius Oprea

   1. Avem prgrame de publicatii comune atat cu colegii nostri cehi cat si cu colegii din Polonia. Aceste programe sunt in derulare. Am participat alaturi de colegii mei la numeroase simpozioane internationale in domeniu, si contributiile noastre sunt reflectate in culegeri de studii din strainatate. Va rog si pe dvs sa consultati site-ul nostru, unde puteti vedea si ampla reflectare in presa internationala a activitatii IICCR.

   2. Manualul de istorie a comunismului a aparut cu sprijin financiar din partea ambasadelor Olandei si Statelor Unite la Bucuresti, precum si cu sprijinul financiar al Fundatiei Konrad Adenauer. Dealtfel, marea majoritate a cartilor editate de noi (peste 30) a fost realizat cu sprijinul financiar al acestei fundatii, cat si al Comisiei Europene.

 • Întrebarea nr. 24 Cristian

  1. nu vi se pare ridicol faptul ca dvs, numit politic, intr-o institutie creata politic si subordonata guvernului, reclamati presiuni politice? de ce un mandat politic care v-a fost acordat dvs trebuie sa devina apolitic in momentul in care trebuie sa cedati scaunul? (si, fara urma de indoiala, sa vi se acorde tot dvs, unui om politic? tot fara concurs - deci prin numire directa de catre noul prim-ministru?)

  2. care credeti ca sunt ratiunile pentru care in timpul guvernarii PNL succesul activitatii institutului a fost in plan practic (asa cum sustineti chiar dvs) aproape nul?

  • Marius Oprea

   1. Vezi raspunsurile de mai sus.
   2. Vi se pare ca noi ne-am apucat sa muncim abia de un an incoace? Daca doriti lamuriri asupra activitatii noastre puteati avea bunavointa macar sa vizitati site-ul IICCR www.crimelecomunismului.ro

 • Întrebarea nr. 25 cip.

  Cum se face ca suntem tara care am condamnat oficial comunismul dar ... cei care s-au folosit pe deplin de acest sistem ( nu toti ) nu au fost cercetati penal pentru crimile savarsite impotriva propriului lor popor ? Ce parere aveti de d-ul Paul Goma ?

  • Marius Oprea

   Il apreciez enorm pe dl Goma si actele de curaj ale domniei sale. Cat despre faptul ca nici un securist sau activist nu raspunde penal pentru faptele sale, si aceasta este o expresie a unei vointe politice care, desi declarativ o face, nu vrea sa rupa definitiv cu regimul criminal comunist.

 • Întrebarea nr. 26 Matisse

  sa nu cumva sa puneti la suflet rautatea unor intrebari de aici. suntem si noi, altii, o romanie mica si exasperata de ofiteri, care dorim sa va ajutam si sa va sustinem in orice fel.

  o singura intrebare. in ce masura schimbarea dvs din functie e legata de procesul crimelor comunismului si incercarea de trimitere a acestuia inapoi la tribunalele militare?

  va multumesc. curaj!:)

  • Marius Oprea

   Cred, cum am mai spus, ca investigatiile pe care le coordonez la institut i-au suparat pe multi dintre responsabilii fostului regim comunist, care, din pacate, continua sa exercite si acum, la 20 de ani de la Revolutie, o puternica influenta in viata publica din Romania. Practic, ii fac sa se simta vinovati si vulnerabili, si cred ca tocmai de la asta mi s-a tras. Daca ramaneam doar la nivelul unor lucrari stiintifice, care sa ingroase rafturile bibliotecilor, nu cred ca ar fi avut cineva ceva cu mine.

 • Întrebarea nr. 27 Andros

  De ce nu va asumati faptul ca ati fost numit politic si sa va retrageti? Va puteti continua activitatea de cercetare din postura de simplu intelectual. Spuneti ca nu va cramponati de functie dar prin tot ce faceti dovediti contrariul.

  • Marius Oprea

   Ceea ce am cerut este ca decizia mea de inlocuire sa fie asumata politic, pentru ca ea este o epurare politica. Va asigur ca in situtia in care voi fi inlocuit nu voi inceta sa imi continui activitatea stiintifica si practica de investigare a caracterului criminal si ilegitim al regimului comunist.

2691 vizualizari

 • A fost tatal dumeavoastra OFITER/COLONEL? (Luni, 15 februarie 2010, 20:27)

  unul din Noua [anonim]

  Tatal dumneavostra a fost colonel inainte de 89, cum se face ca toti copii celor care au aparat regimul comunist pozeaza in cavaleri ai dreptatii ( vezi cazul Tismaneanu idem)?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:00)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui unul din Noua

   Tatal meu a fost locotenent-colonel, arma artilerie, in cadrul Ministerului Apararii. Ultimul post pe care l-a avut inainte de pensionare a fost la UM Vladeni (langa Brasov). In 12 iulie 1988, in urma retinerii mere de catre Securitate a facut un preinfarct, care ulterior i-a fost fatal. Am aflat ca si el a fost supus anchetelor si presiunilor Securitatii, in incercarea de a-l deternima "sa ma potoleasca". Nu a avut nici o legatura cu Securitatea, asa cum am fost informat oficial de catre CNSAS.
 • Nedumerire... (Luni, 15 februarie 2010, 20:27)

  Cristi [anonim]

  1. Avand in vedere ca numirea dvs. la conducerea IICC a fost o numire politica, de ce guvernul Boc n-ar avea dreptul sa faca o schimbare la conducerea acestui institut tot pe criterii politice???
  2. Credeti ca este normal ca un asemenea institut sa fie condus de persoane inregimentate politic asa cum sunteti si dumneavoastra??? Excludeti faptul ca atitudinea dumneavoastra din ultimele zile ar compromite ireversibil imaginea si obiectul de activitate al IICC???
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:06)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   1. Nu am spus ca Guvernul Boc nu are dreptul sa ma schimbe, dar intrebarea pe care mi-o pun este de ce ar trebui sa fiu schimbat acum, desi Guvernul Boc conduce Romania de mai bine de un an. Nu are asta o legatura mai degraba cu succesul in alegerile prezidentiale reputat de Traian Basescu si de faptul, pe care de altfel l-am precizat, ca se doreste arondarea Institutului pe care l-am creat si pe care-l conduc la Comisia Prezidentiala?

   2. Eu sunt simplu membru PNL. Nu am nici o functie de condudere in acest partid si sunt inscris in PNL din primavara lui 2004. Nu cred ca numirea mea a fost determinata politic, ci s-a datorat faptului ca insusi Institutul a fost creat la initiativa mea. Daca atitudinea mea pare ca ar compromite imaginea si obiectul de activitate al Institutului, asta ramane la judecata fiecaruia. Personal, nu am facut decat sa apar prin iesirile mele publice activitatea specifica a institutiei pe care o conduc, sa pastrez caracterul sau de investigare a crimelor comunismului si transformarea ei intr-un simplu insitut de cercetare funamentala asa cum exista alte in Romania. Noi investigam, gasim victimele comunismului, inceram sa-i identificam pe tortionari. Am depus pana acum plangeri in legatura cu peste 400 de persoane la Parchetul General. Am initiat legi cu caracter reparatoriu, care acum functioneaza, pentru victimele regimului comunist. Am incercat, cu mai putine sanse de reusita, sa cream un cadru legal pentru reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti de partid, cat si sa modificam codul penal asa fel incat crimele petrecute in timpul si din ordinul regimului comunist sa fie socotite crime impotriva umanitatii. Cred ca asta face deosebirea intre un Institut de investigare si cercetarea fundamentala in domeniu, pe care de altfel nu am neglijat-o.
 • ce legatura are arheologia (Luni, 15 februarie 2010, 20:43)

  niv [utilizator]

  cu politica si/sau cu activitatea dvs. la acest institut?enumerati descoperirile arheologice relevante la care ati participat.
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:09)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui niv

   Noi am initiat la Institut un program de identificare a celor zece mii de oameni care au fost impuscati ilegal de Securitate si au fost aruncati in gropi comune. In acest sens, am initiat o noua directie de cercetare, recunoscuta ca atare de ministerul culturii, si anume arheologia contemporana, domeniui de frontiera intre medicina legala si arheologie in acceptia clasica a termenului. Prima mea specializare a fost aceea de arheolog, dar dupa 1989 mi-am dat doctoratul in istorie contemporana la Universitatea Bucuresti, cu tema Rolul si evolutia Securitatii. Practic, folosesc, alaturi de colegii mei, documentarea in arhivele Securitatii, cu expertiza arheologica pentru identificarea acelor nefericiti care au fost impuscati si aruncati in gropi comune. Anul trecut am descoperit peste 50 dintre ei si le-am redat osemintele familiilor.
 • sprijin (Luni, 15 februarie 2010, 20:46)

  calin [anonim]

  Exista vreo posibilitate de sprijin a Institutului pe care il conduceti de catre voluntari? In cazul meu, sunt absolvent de studii superioare de profil si sunt mai mult decat fascinat de investigatiile demarate de cater IICC. Merci. Mult succes.
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:10)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   Pe lange cei 42 de angajati ai Institutului, peste 70 de voluntari, studenti si absolventi ai facultatilor de profil, lucreaza alaturi de noi. Sunteti oricand bine-venit. Contactati-ma prin intermediul adresei noastre de e-mail office@iiccr.ro
 • Germania (Luni, 15 februarie 2010, 20:57)

  voineagu [anonim]

  aveti familia in germania?cate luni stati pe an in Germania(concediul de odihna este de doar o luna)? decontati biletele la institut?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:14)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui voineagu

   Da. In urma unor amenintari care au culminat in primavara anului 2005 cu cea care privea rapirea copilului meu, nascut in decembrie 2004, cat si cu doua agresiuni la care sotia mea a fost supusa in 2002 si 2003, am luat decizia ca sotia mea sa se mute in Germania unde mama ei traieste din 1990. Acum sotia mea lucreaza ca medic acolo. Cand timpul imi permite, dar in nici un caz pe banii Institutului, imi vad copilul si sotia. Si asa este pentru mine traumatizant sa nu pot fi alaturi de ei. In general, imi petrec concediile alaturi de familie si nu vad de ce asta ar fi imoral.
 • Avind in vedere (Luni, 15 februarie 2010, 21:02)

  radu parpauţa [anonim]

  unele actiuni ale D-voastra (unele procese penale impotriva unor securisti, proiectul de lege privind micsorarea pensiilor securistilor etc), credeti ca eventuala decizie de a fi schimbat provine si din aceasta cauza?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:16)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu parpauţa

   Posibil. De altfel, proiectul cu pricina zace la Guvern, dosarele de catre ale fostilor activisti si securisti sunt in continuare secretizate ca si hotararile guvernului comunist prin care ei sunt beneficiarii unor pensii cu caracter special, prin care nu au platiti contributii la fondul de pensii. In schimb, au beneficiat in medie de 10 ori mai mari decat ale fostelor lor vicitme. Nu inteleg de ce se vorbeste atat de mult despre pensiile speciale, si ne oprim la pensiile militarilor, magistratilor si aviatorilor, si nu se vorbeste nimic despre pensiile securistilor si activistilor de partid, in legatura cu care noi am facut propunerea sa fie reduse la nivelul pensiei medie pe economie, in cazul acelora dintre ei care au fost dovediti ca au influentat sau comis actiuni de politie politica.
 • Intrebari (Luni, 15 februarie 2010, 21:33)

  judex [anonim]

  1) Care au fost contracandidatii dvs. la concursul pentru accederea in postul de director al IICCR ?
  2) Daca nu veti fi reconfirmat in post, puteti sugerea o lista de 3 posibili inlocuitori, care ar putea continua programul dvs. la IICCR ?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:18)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui judex

   1. Nu am dat concurs pe acest post. Conform HG in baza cariea institutul functioneaza, pentru postul de presedinte, decizia de numire apartine primului-ministru.

   2. Nu stiu la cine se poate gandi domnul prim-ministru Emil Boc, ca inlocuitor al meu. Nu imi cereti mie sa iau eu hotarari sau sa fac sugestii in locul domniei sale.
 • Buna ziua. (Luni, 15 februarie 2010, 21:53)

  Neutron [anonim]

  Nu sunt specialist in domeniul Istorie, nu sunt implicat politic.
  1 In ce consta colaborarea IICCR cu Institutul Memoriei Nationale din Polonia si cu Institutul Studierii Regimurilor Totalitare din Cehia si cand vom avea ceva asemanator site-ului "Memory of nations" in Romania?
  2 Aveti luata in calcul si optiunea auto-suspendarii sau demisia din PNL cel putin in perioada in care sunteti directorul institutului?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:21)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Neutron

   1. Atat cu Institutul Memoriei Nationale din Polonia si cu Institutul Studierii Regimurilor Totalitare din Cehia am incheiat protocoale de colaborare bilaterala. Avem stranse relatii cu cele doua institutii, care merg inclusiv la schimbul de documente de interes comun. In ceea ce priveste site-ul, va invit sa vizitati www.crimelecomunismului.ro

   2. Nu exista nici o baza legala prin care aceasta autosuspendare sau demisie sa-mi fie solicitata. Nu inteleg ce legatura are optiunea mea politica cu activitatea mea profesionala, atata vreme cat nu exista nici o conditionare legata de autosuspendarea sau demisia mea dintr-un partid in care sunt simplu membru.
 • Felicitari pentru toate eforturile depuse (Luni, 15 februarie 2010, 21:54)

  M R Roman [anonim]

  Stimate domn Oprea,

  Felicitari pentru munca extraordinara depusa in slujba acestei cauze. Putini inteleg cat de greu e lupti impotriva unui sistem ca cel comunist, sistem care inca e in viata in China, a carui urmasi sunt la putere in Rusia, Ucraina si in tot spatiul ex-sovietic.

  Credeti ca majoritatea romanilor e interesata de pedepsirea crimelor comunismului? Credeti ca vom vedea persoane condamnate pentru crime comise in numele comunismului?

  Cu mult respect pentru munca dumneavoastra,

  M R R oman
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:24)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui M R Roman

   Va multumesc pentru aprecieri. Cat priveste interesul pentru pedepsirea crimelor comunismului, as vrea sa va spun ca dincolo de zona stiintifica a acestui interes, sunt oamenii obisnuiti - cei care au in familie morti, detinuti politic si care continua sa-si aduca aminte de ororile trecutului. Ceea ce pot sa va mai spun, ca exemplu al acestui interes, este ca atunci cand mergem sa dezgropam un om ucis de securitate, foarte multi sateni ni se alatura si lucreaza alaturi de noi ca voluntari. Nimeni nu ne-a cerut o rasplata pentru asta. Ba, dimpotriva, noi suntem cei rasplatiti: in nici un sat al Romaniei nu a trebuit ca eu si echipa mea de arheologi sa ne cumparam ceva de mancare. Oamenii ne-au adus de-ale gurii langa gropile comune, indeplinind astfel o crestineasca pomenire pentru cei morti, pe care noi, alaturi de ei, i-am descoperit. Cuvintele si evocarile lor, cat si aprecierile lor la adresa muncii noastre, sunt mai importante pentru mine decat orice recunoastere oficiala sau stiintifica.
 • Chiar credeti ... (Luni, 15 februarie 2010, 21:57)

  Sorin Fortiu [anonim]

  Chiar credeti ca fara dvs. institutul nu-si va mai desfasura activitatea corespunzator ?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:26)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin Fortiu

   Ma indoiesc ca latura de investigare efectiva a crimelor comunismului, inclusiv cu consecinte juridice, va mai putea fi continuata. Ceea ce s-a dorit, de fapt, prin arondarea institutului la institutia prezidentiala, este deturnarea investigatiilor noastre si cantonarea institutului in zona cercetarii stiintifice. Ceea ce deranjeaza este ca noi nu ne rezumam doar la aface teorii sau cercetare stiintifica cu privire la comunism, ci descoperim victimele, identificam calaii, cuantificam si personalizam vinovatii.
 • clarificari ... (Luni, 15 februarie 2010, 22:47)

  Valentin [anonim]

  1. Imi puteti spune, in calitate de membru PNL, care este situatia propunerii de lege cu privire la limitarea accesului politicului in astfel de institutii publice, lucru promis de catre seful Dvs. de partid in campania electorala ?
  2. Ati avut acelasi tip de discurs si in momentul in care guvernarea PSD sau PNL a numit sefi exclusiv pe criterii politice in fruntea unor institutii publice ?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:30)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentin

   1. Inca o data, repet, nu cred (si de altfel neimplicarea mea in nici un fel in campania electorala dovedeste acest lucru) ca exista vreo legatura intre calitatea mea de simplu membru PNL si rezultatele Institutului. Daca la nivel politic se ia aceasta decizie de incompatibilitate intre o functie publica precum cea de sef al unei agentii guvernamentele si calitatea de membru al vreunui partid politic, atunci fara indoiala ca voi opta intre calitatea de presedinte al Institutului si cea de membru PNL. Dar vin si eu si va intreb: daca eu as fi schimbat barca si m-as fi inscris in PDL in urma cu un an, mi-ati mai fi pus aceasta intrebare si s-ar mai fi pus problema schimbarii mele din functie?

   2. Asa cum am precizat, nici macar cand am fost consilier al primului-ministru nu am amestecat lucruri. Nu ma cramponez de functie, dar tin sa-mi fie respectata optiunea politica. Nu inteleg de ce un liberal nu poate investiga comunismul, dar un apropiat al Cotrocenilor ar fi mai potrivit pentru aceasta functie.
 • Numire politica acceptata, demitere politica... (Luni, 15 februarie 2010, 22:56)

  Mara [anonim]

  Asadar, numirea dvs. a fost politica...
  Pentru noi, cetatenii de rind, era de asteptat ca schimbarea de regim sa se lase cu demiteri ale celor numiti politic.
  Dvs. vreti sa spuneti acum ca TREBUIE sa aveti regim diferit de la aceasta "regula" sau ca nu stiati ca vi s-ar putea intimpla asta?!
  INTERESANT pentru noi este urmatorul lucru: cite salarii compensatorii veti pretinde daca veti fi demis?
  Bineinteles, conform prevederilor contractului individual de munca - de obicei cu mare grija intocmit de catre fiecare persoana numita politic, pentru situatia in care va fi demisa.
  • rasuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:33)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mara

   Am mai explicat cum vad lucrurile, chiar si prin clarificarile solicitate de Valentin. Nu spun ca eu trebuie sa am un regim diferit. Dar ma intreb de ce mai bine de un an de zile am fost lasat in pace, si acum, dupa alegerile prezidentiale se doreste inlaturarea mea? Eu nu voi primi nici un salariu compensatoriu, dar prin negocierile cu sindicatul care functioneaza in cadrul institutiei noastre, angajatii care isi pierd locul de munca independent de vointa lor primesc sase salarii compensatorii, in conformitate cu contractul individual de munca. Eu nu am solicitat si nu voi solicita nici un leu in plus fata de salariul pe care il am. Si pentru ca tot se discuta de salariile sefilor de agentii, doresc sa va spun ca eu primesc un salariu de 4000 de RON, la care se adauga sporul de doctorat de 10%. Nu am solicitat si nu primesc nici un altfel de spor. Media salariilor la Institut este de 1800 de RON, diferentele fiind stabilite in functie de vechime si pregatire.
 • Partidul dvs - PNL - a fost la Putere timp 4 ani (Marţi, 16 februarie 2010, 0:35)

  Thera [anonim]

  Partidul dvs - PNL - a fost la Putere timp 4 ani intre 2005-2008, si dumneavoastra ati fost la putere impreuna cu el.
  Avand Puterea, PNL putea sa adopte legea lustratiei, legea reducerii pensiilor speciale ale securistilor, legi care sa ridice incriminarile penale asupra luptatorilor anticomunisti - DAR NU A FACUT-O.
  In 2009, in cel mai greu an de criza dupa al Doilea Razboi Mondial, tot partidul dumneavoastra se lauda cu o majoritate de 70% impreuna cu PSD, nemai-intalnita in parlamentul Romaniei -
  Nici atunci nu ati facut nimic pentru adoptarea acestor legi (cum nici partidul dvs. nu a folosit cei 70% din Parlament ca sa adopte legi pentru reducerea efectelor crizei).


  In calitate de director al acestui institut, platit din BANI PUBLICI - adica din banii nostri AI TUTUROR - nu ati facut niciodata critica PUBLICA la adresa partidului din care faceti parte, pentru ca s-a agatzat de ciolan in schimbul renuntarii la propriile promisiuni "anti-comuniste" facute propriului electorat.
  Spre deosebire de dvs. Sorin Iliesiu si-a dat demisia din PNL in semn de protest fata de politica PNL de ne-asumare si ne-adoptare a legii lustratiei

  - Ce v-a oprit sa faceti toate acestea timp de 4 ani
  - Ce v-a oprit sa le faceti in 2009
  - Ce va opreste sa faceti toate acestea ACUM, impreuna cu PDL ?


  1. Ce veti raspunde Istoriei NOASTRE comune, care ramane TUTUROR urmasilor nostri - care sustin partide de TOATE culorile politice - in legatura cu complicitatea dvs. cu puterea POLITICA, pe banii PUBLICI, in detrimentul Interesului PUBLIC ?


  2. Partidul dvs. a alungat de la putere singurul partid (PDL), care dorea - si impreuna cu care - ati fi avut si PUTEREA sa adoptati TOATE aceste legi ISTORICE.
  Ce va indreptateste sa cereti tocmai acestui partid sa va prelungeasca mandatul - cat timp dvs. SINGUR ati refuzat sa va folositi mandatul pt. realizarea obiectivelor "anti-comuniste" pe care le clamati toata ziua - ?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:39)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Thera

   Nu doar ca membru PNL, cat mai ales ca membru de onoare al Societatii Timisoara, m-am aflat in prima linie a sustinatorilor legii lustratiei, cum puteti observa din toate iesirile mele publice pe marginea acestui subiect. Doresc sa va reamintesc ca membrii PDL sunt cei care au boicotat multa vreme dezbaterile cu privire la legea lustratiei, absentand de la lucrarile pe comisii sau de la discutiile din birourile permanente ale camerelor cu privire la plasarea proiectului legii lustratiei pe ordinea de zi. Atat stenogramele din Comisii cat si discutiile din Birourile Permanente va pot dovedi acest lucru. Nu ma opreste nimic sa sprijin o actiune politica a PDL cu privire la promovarea legii lustratiei cu exceptia faptului ca PDL nu are pe agenda sa politica sustinerea acestei legi. Daca PDL ar relua discutiile parlamentare pentru sustinerea legii lustratiei, sunt sigur ca atat PNL-ul ar sutine-o iar eu m-as numara in primele randuri ale celor care ar aduce argumente publice pentru adoptarea ei.
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:43)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Thera

   Eu nu am fost membru PCR, singura formatiune in care am ales sa ma inscriu (si asta tarziu, dupa multa analiza) a fost PNL. Va intreb si eu pe dvs? Daca alegeam PDL-ul, mai foloseati in legatura cu optiunea mea politica termenul de complicitate?

   Decizia de rupere a Aliantei DA si de parasirea a Guvernului apartine PDL. De ce ma faceti vinovat pe mine de alungarea cuiva de la putere? Ma credeti chiar atat de influent in propriul partid?

   Prin mandatul meu public si politic, m-am implicat activ atat in deconspirarea Securitatii prin sustinerea CNSAS, prin investigarea crimelor comunismului si sustinerea legii lustratiei. Va rog sa revizuiti toate actiunile mele publice, si in calitate de consilier guvernamental in legatura cu aceste teme pe care le consider esentiale pentru clarificarea trecutului si limpezirea prezentului nostru.
 • Doar o intrebare. (Marţi, 16 februarie 2010, 2:47)

  Siska [anonim]

  Au trecut, domnule Oprea, 20 de ani de la Revolutie. As vrea doar atit sa stiu: pina la urma, unde sint marii ''criminali'' si unde sint marii comunisti asupra carora ''investigheza'' institutia pe care o conduceti ? Pe multi dintre ei ii stim cu totii dar vedem ca o duc mai mult decit bine... Exceptind perioada imediat postrevolutie, nu am mai auzit de mult sa fi fost vreun proces mai recent intentat cuiva pe aceasta tema.
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:46)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Siska

   Este o intrebare pe care am pus-o si eu celor indrituiti sa duca procesul celor care au ucis si torturat in numele comunismului pana la capat. Din pacate, optiunea Parchetului General pe aceasta tema este alta. Crimele savarsite in numele si in timpul comunismului, actele de tortura si alte samavolnicii sunt considerate fie simple omoruri care s-au prescris, fie simple abuzuri in serviciu. Intrebarea cred ca trebuie sa o adresati Parchetului General, caruia nu ma pot substitui. Dealtfel, am incercat sa solicitam detasarea unor procurori care sa lucreze direct cu noi in investigarea crimelor comunismului, insa ministrul justitiei de atunci, d-na Monica Macovei s-a opus vehement acestui lucru. Ca urmare nu putem finaliza judiciar investigatiile noastre, aceasta cazand in sarcina procurorilor de la DIICOT, care sunt ocupati mai degraba sa o caute pe Elodia decat sa identifice remasitele celor ucisi de Securitate.
 • duplicitar (Marţi, 16 februarie 2010, 3:29)

  saladin [anonim]

  Sunteti membru PNL deci adept al politicii "bunului simt". Ati fost numit pe criterii politice ,de ce acum tipati ca din gura de sarpe ca sunteti demis pe criterii politice ?. Asta e "regula jocului politic" in Romania si dvs. nu v-ati opus niciodata acestui sistem. Asa ca, demisia ar fi cel mai onorabil gest, nu credeti ?.
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:47)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui saladin

   Vezi raspunsurile de mai sus si, va rog sa ma credeti, ca nu ma cramponez de functii. Ceea ce semnalez sunt tocmai presiunile politice la care suntem supusi.
 • Certificat ORNISS (Marţi, 16 februarie 2010, 4:01)

  tupeu [anonim]

  In 2006 v-a fost refuzata eliberarea certificatului ORNISS.
  Credeti ca inca de atunci cineva a incercat sa va „lucreze”? Daca da, cine?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:49)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui tupeu

   In legatura cu refuzarea eliberarii certificatului ORNISS, aici ar fi bine sa adresati aceasta intrebare SRI, dar si presedintelui Traian Basescu, cu care la vremea respectiva ma aflam intr-o disputa deschisa legata de viziunea mea cu privire la legile securitatii nationale, mult diferita fata de cea provenita din serviciile secrete. Nu doresc sa interpretez decizia SRI-ului de a propune refuzarea certificatului ORNISS, pot insa sa va rog sa observati ca, de-a lungul timpului, m-am numarat printre cei mai deschisi critici ai derapajelor de tip securistic inregistrate de serviciile secrete.
 • 1/// (Marţi, 16 februarie 2010, 6:39)

  Eneas [anonim]

  ////
  3. Cum comentati situatia in care cu un tata colonel de securitate ati ajuns pe postul actual exact intrun rol dinainte pregatit in comedia neagra din Romania ,in care fiii tortionarilor isi infiereaza parintii ,cu masura si reteta dictata de acestia ?
  4.Nu considerati ca e penibil ,istoric vorbind, ca PNL sa voteze la presedentie un om ca Mircea Geoana despre care se stie sigur(celebra *nu stiu cati am mai ramas!*) ca este ofiter acoperit ???(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:52)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eneas

   Nu stiu de unde scoateti asta cu tata - colonel de securitate. Cum am mai spus, tata a murit chiar ca urmare, fie ea si indirecta, a actiunilor intreprinse de Securitate impotriva mea. Voi pune la dispozitia tuturor celor interesati atat livretul militar al tatalui meu, cat si toate documentele care privesc activitatea lui in cadrul fortelor armate. Nu a fost, ca militar, nici macar ofiter politic, ci a comandat dispozitive de aparare anti-aeriana, ca ofiter de artilerie.

   Nu m-am numarat printre cei care a putut influenta la nivelul PNL o decizie de sustinere a lui Mircea Geoana. Pot sa va marturisesc insa, ca optiune politica personala, ca la turul doi al alegerilor prezidentiale, am ales sa nu ma prezint la vot, tocmai pentru ca, asa cum spuneti, nu puteam alege pentru functia de presedinte al Romaniei, intre doi mostenitori ai vechiului FSN.
 • credibilitate (Marţi, 16 februarie 2010, 6:48)

  mih [anonim]

  Ce ne puteti spune despre fostii ofiteri de securitate si fostii colaboratori/turnatori din perioada comunista, care azi sunt colegii dumneavoastra din PNL?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:55)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui mih

   In vremea in care participam in calitate de invitat la sedintele conducerii executive a partidului, am influentat si sustinut decizia prin care celor dovediti de colaborare cu fosta Securitate, cu exceptia celor care au fost siliti, prin mijloace de constrangere, sa devina informatori in timpul detentiei lor politice, sa li se retraga sprijinul politic. In calitatea mea de consilier personal al primului-ministru, am influentat scoaterea din aparatul guvernului a demnitarilor si inaltilor functionari publici in legatura cu care CNSAS a produs dovezi de colaborare cu fosta Securitate, astfel incat inclusiv fostul sef al Cancelariei Guvernului, dl Aledor Francu, a fost nevoit sa renunte la functia sa de ministru. Este doar un exemplu din multe.
 • Stimate domn,... (Marţi, 16 februarie 2010, 9:07)

  Rescatorul [anonim]

  Rog respectuos sa raspundeti cinstit si corect la urmatoarele intrebari:

  1. Ce profesie si ce loc de munca a avut tatal dvs.?
  2. De ce nu va ocupati de activitatea antiromanesca si antinationala a securitatii pana in 1968, perioada in care securitatea era condusa de bolsevici, cominternisti, agenti NKVD/KGB?
  ///

  Va multumesc anticipat.
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 15:58)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rescatorul

   1. Am raspuns deja. Insistenta cu care sunt proferate sub protectia anonimatului neadevaruri in legatura cu tatal meu face parte din arsenalul de dezinformare al securitatii.

   2. Cititi va rog Banalitatea Raului. O istorie a Securitatii in documente si veti vedea acolo biografiile pe care le-am scris tuturor agentilor KGB care au coordonat Securitatea. Faptul ca dvs nu aveti lecturi in domeniu nu va indrituieste sa afirmati ca nu m-as fi ocupat de asa ceva, atata vreme cat un capitol important al tezei mele de doctorat este dedicat tocmai controlului sovietic exercitat asupra partidului comunist si al institutiilor represive subordonate acestuia.
 • intrebare (Marţi, 16 februarie 2010, 9:19)

  Dan Banea [anonim]

  CIne vrea sa vada diferenta intre dvs si prezidentul comisiei respective o vede, nu e nevoie de comentarii.Intrebarea mea e cum putem sustine actiunile dvs ? Nu prea sunt multe actiuni care s-au dovedit a merita a fi sustinute in timp in Romania.
 • Stimate domn, (Marţi, 16 februarie 2010, 9:40)

  Adi [anonim]

  1. Vi s-a sugerat sa demisionati din cauza fragmentelor din volumul "Ascensiunea lui Traian Basescu"?
  2. Sunt adevarate manevrele "staliniste" prin care Vladimir Tismaneanu a incercat alaturi de acolitii lui sa preia conducere institutului?
  http://dorin2tudoran.wordpress.com/2010/02/15/cu-car%C8%9Bile-pe-masa-un-anschluss-stalinist-pentru-eternitate/

  Cu respect,
  Adi
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:21)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adi

   1. Am inteles intr-un mesaj care mi-a fost transmis printr-un consilier al domnului consilier al domnului presedinte Basescu ca pot sa scriu cate carti vreau despre domnia sa. Ceea ce mi s-a solicitat si am inteles sa respect cu onestitate acest fapt, a fost sa nu implic IICCR in campania electorala. M-am tinut de cuvant. Mai mult, pentru ca gestul meu sa nu fie interpretat eronat ca fiind unul electoral, am amanat aparitia cartii cu pricina.

   2. Da.
 • Nelamuriri (Marţi, 16 februarie 2010, 9:41)

  Sinoda [utilizator]

  In primul rand as dori sa va felicit pentru ideea lucrarii ce priveste evenimentele din noiembrie de la Brasov, o citesc in prezent si sper sa gasesc ceva relevant acolo.
  As dori sa va intreb cine a infiintat Institutul Român de Istorie Recentă, al carui director ati fost si care a fost scopul infiintarii acestuia?
  De ce considerati ca vi se face atata publicitate, in conditiile in care sunteti un simplu director de instittut, numit pe criterii politice si nu pe criterii de profesionalism? Sau cum va finantati aceasta campanie mediatica?

  Va multumesc anticipat
 • intrebare (Marţi, 16 februarie 2010, 9:41)

  stefan [anonim]

  Am urmarit activitatea dumneavoastra in ultimii ani, si va felicit pentru rezultatele obtinute. Am fost la muzeul taranului roman cand ati avut prezentarea cu activitatea desfasurata. Ati spus ca ministrul justitiei, monica macovei, v-a oprit in a va desfasura activitatea in perioada cand conducea ministerul. De ce tocmai un membru din partidul dumneavoastra a facut asta? Care sunt planurile pe viitor daca guvernul nu va finanteaza institutul? Putem dona niste bani pentru continuarea investigarilor?
  Multumesc
 • Cateva intrebari (2) (Marţi, 16 februarie 2010, 10:41)

  Daniela [anonim]

  aleg asadar 2 intrebari.

  1. mandatul dvs politic s-a incheiat. inteleg ca in semn de recunoastere a meritelor dvs vi s-a propus sa continuat ce ati inceput la IICCR, intr-o echipa extinsa, cu mai multe cercetatori, mai multe directii de cercetare si alaturi de nume mari ale istoriografiei si antropologiei contemporane. care e problema, atunci? exeplicati pe scurt ratiunile NON-politice pentru care nu ati acceptat anul trecut aceasta formula

  2. credeti ca e normal ca directorul unui asemenea institut sa fie numit in functie pe criterii normale pentru spatiul academice - CV, lucrari publicate? daca da, care credeti ca vor fi competitorii dvs, daca s-ar organiza un asemenea concurs de post? si care ar fi atu-urile dvs in raport cu ei? (eu ma gandesc la atu-uri stiintifice, la carti publicate la edituri prestigioase, la premii oferite de marile asociatii istorice internationale etc..)
 • Moral v. legal (Marţi, 16 februarie 2010, 11:09)

  Popey [anonim]

  1. Nu credeti ca toata aceasta tevatura privind functia dvs duce discutia despre crimele comunismului intr-o arie de interese, ambitii, orgolii personale? Nu citesc Can-can, dar s-ar putea sa apareti pe prima pagina, ma gandesc.

  2. Sunteti dator in vreun fel domnului Tariceanu pentru infiintarea acestui institut?
 • Ce sanse mai are adevarul? (Marţi, 16 februarie 2010, 12:19)

  Ion Zubascu [anonim]

  Dle Oprea, tatal meu a fost ucis de Securitate si KGB la Sighet, in 1950, la trei zile dupa ce s-a-predat din munti Tibles. Am 62 de ani si nu am reusit sa aflu inca cine l-a ucis si unde e ingropat, sa-i aprind o lumanare la cap. Mi-am pus mari sperante in IICCR.
  -1. Ce sanse am in urmatorii 20 de ani sa aflu adevarul, daca plecati de la conducerea Institutului?
  - 2. Razboaiele intre partide sunt mai importante decat acest adevar?
  Mulltumesc, Ion Zubascu
 • Ce pierdem noi daca Marius Oprea va fi schimbat? (Marţi, 16 februarie 2010, 12:23)

  Cristian [anonim]

  Intrebarea 1
  Ce sfaturi anti-comuniste ale sale s-au regasit in acte normative initiate de catre Guvern? Exemplu HG nr, Legea nr, Ordin, Ordonanta nr ...
  Intrebarea 2
  Ce comunist cat-de-cat cunoscut a urmarit in ultimii 3 ani sau urmareste in prezent domnul Oprea? Cercetarile sale se opresc la Securitate sau vizeaza si persoanele din conducerea PCR care aveau in subordine securitatea locala? Un nume, cel putin, as vrea ...
 • domnule Oprea (Marţi, 16 februarie 2010, 12:37)

  catalin [anonim]

  chiar nu va puteti intelege? luptati impotrva iertarii crimelor comunismului, impotriva uitarii a ceea ce inseamnat 50 de ani de comunism, si nu puteti lasa amindoi un pic din orgoliul fiecaruia si sa va puteti intelege? cum sa aleg eu intre voi doi care are dreptate sau nu?? Va citesc, va ascult pe amindoi cu aceiasi placere si acelasi respect ( v am vazut expozitia de MTR si am din cartile dumneavaostra. Dar am si cartile lui Tismaneanu si nu scap nici o conferinta de a lui)? Si ce ve ti obtine?? iliescu si ai lui vor ride de dumneavoastra, de noi toti, si ceea ce e mai grav riscam sa aruncam in derizoriu si uitare crimele comunismului. cu respect catalin
 • doua intrebari pentru Marius Oprea (Marţi, 16 februarie 2010, 12:42)

  lucid [anonim]

  1. De ce tzi se refuza certificatul ORNISS?
  2. Cu ce ofitzeri de informatzii ai serviciilor straine ai avut contacte inainte si dupa 1989?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:19)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui lucid

   1. Intrebati-va colegii din serviciile secrete.
   2. Eu am fost anchetat de directia de cercetari penale a Securitatii. Daca cunoasteti dvs ca aia de acolo erau ofiteri de informatii ai serviciilor straine, as fi interesat sa-i aflu si eu.
 • Modul in care ati reactionat (Marţi, 16 februarie 2010, 12:48)

  bladd [anonim]

  Buna ziua,

  1. Imi puteti da un exemplu din alta tara UE in care o persoana publica, numita intr-un post pe criterii politice, a reactionat la fel ca dumneavoastra la anuntul posibilei demiteri, tot pe criterii politice?

  2. Cum raspundeti celor ca mine, care suntem surprinsi de lipsa de, sa-i zicem, barbatie, a responsablilor politici, cind sint pusi in fata unei situatii mai delicate pentru ei? Ma gindesc la dvs si la Mircea Geoana.

  - bladd
 • ARHEOLOGIA CRIMELOR COMUNISMULUI (Marţi, 16 februarie 2010, 13:03)

  IANCU R. [anonim]

  Domnule Oprea. Am urmarit activitatea Institutului dvs. pe site, in mass-media si am vazut expozitia de la MTR. Faceti lucruri extraordinare cum nimeni nu s-a incumetat pana acum sa faca. Aduceti dovezile crimelor, nominalizati faptuitorii, restabiliti imprejurarile faptelor prin cercetari cu martori in teren. Deshumarile si redarea osemintelor uitate urmasilor este o fapta crestineasca si de mare onoare. Consider ca aceste lucruri extraordinare trebuie sa continue si sprijinite. Faceti istorie cu aceste cercetari adevarate, care nu se pot compara cu cercetarile de arhiva si biblioteca.
  Va rog sa detaliati cateva aspecte din munca asta fascinanta, care priveste aceasta adevarata arheologie a unui regim criminal. Cine sunt oamenii cu care lucrati in acest domeniu, cum se descopera victimele care in mare parte nu au morminte vizibile s.am.d. Sunteti un om de mare tinuta morala, va respect si ma rog sa fiti lasat in pace ca sa va puteti continua munca.
 • Ati fost in CA Electrica Muntenia, ca S.Olaru? (Marţi, 16 februarie 2010, 13:27)

  urania [utilizator]

  1. Stejarel Olaru, adjunctul dvs. de la Institut, este membru in Consiliul de Ad-tie al Electrica Muntenia (la fel si Hrebenciuc sau Mitrea, cand PSD era la putere) de unde a luat de zeci de mii de dolari.Este informatie cu caracter public. In calitatea dvs. de director al IICCR cum ati tolerat acest lucru?Ati fost si dvs. membru in acelasi consiliu?

  2. Ati fost mentionat, in mass-media, ca fiind unul dintre cei care au fost preocupati de: - "scoaterea din arhive si plasarea catre cei interesati a mai multor documente secrete, existand o preocupare pentru obtinerea de documente din arhive care sa confirme dreptul de proprietate al evreilor asupra unor terenuri din Moldova si Bucovina";- "plasarea unor documente din arhivele SRI, de catre trei persoane (una dintre ele, fost membru CNSAS), catre o anumita ambasada din Bucuresti"; - sau "presupusa implicare a României în livrarea de armament catre Iran, în 1995, operatiune care ar fi încalcat flagrant embargoul impus Iranului de comunitatea internationala". Cum comentati?

  ///
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:18)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui urania

   1. Nu am facut si nu fac parte din nici un consiliu de administratie.

   2. Este cea mai gogonata minciuna pe care o vad postata pe site. Ce grad aveti? Cat despre vanzarea de racheta sol-aer catre Iran, efectuata cu incalcarea embargoului, nu am facut decat sa predau Parchetului documentele care dovedeau acest caz grav de contrabanda cu arme prin incalcarea embargoului la care Iranul era supus.
 • Investigatii Criminale (Marţi, 16 februarie 2010, 13:43)

  Georgescu M. [anonim]

  Domnule Oprea. In primul rand felicitari si Dumnezeu sa va ajute in dificila dvs. activitate. Institutul condus de dvs. se numeste de Investigare a Crimelor Comunismului. Toata activitatea atunci ar trebui sa se concentreze pe acest aspect, deoarece de asa ceva este nevoie acum. Cautati mortii, stabiliti vinovatii intocmiti dosare si faceti plangeri penale. De ce nu va ajuta Parchetul cu toate fortele si de ce legislatia noastra nu prevede ca astfel de crime sunt crime impotriva umanitatii. De ce nu s-au facut aceste lucruri mai devreme si de ce nu exista un interes major pentru ca aceste investigatii sa se amplifice. De ce nu vi se pun la dispozitie cativa politisti si un procuror ca cercetarile sa se poata face mai usor. De ce aceste crime nu sunt considerate crime impotriva umanitatii ???
 • Domnule Oprea, (Marţi, 16 februarie 2010, 14:09)

  Rescatorul [anonim]

  1. Daca pana in 1968, securitatea avea puteri egale cu partidul comunist, sau chiar mai mari, pentru ca era cordonata direct de Moskova, dupa 1968, PCR a condus nemijlocit securitatea. Prin urmare, nu credeti ca invinovatirea securitatii, fara a se mentiona activistii PCR si UTC care o coordonau si activitatea acestora, este o manipulare?
  2. In cercetarile dvs. ati dat peste documente referitoare la activitatea antiromaneasca si antinationala a agentilor NKVD/KGB. De ce nu se arata si romanilor deztrul facut de acestia si cine au fost si ce au facut?
 • raportul presidential (Marţi, 16 februarie 2010, 14:48)

  Octavian Capatina [anonim]

  Dle Marius Oprea,

  Raportul presidential de combatere a comunismului nu fi s-a parut incomplet? Vreau sa zic vizibil, deranjant de incomplet ! Si vreau sa zic ca structura nu ca bogatie de episoade, fapte!
  Mie mi s-a parut ca lipseste esentialul. Care este parerea dvs?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:14)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian Capatina

   Sunt semnatar al acestui raport. Bineinteles ca putea fi mai bun, dar va rog sa aveti in vedere timpul scurt in care a fost elaborat. Nici o istorie nu este vreodata completa. Raportul este un bun inceput intr-un domeniu in care vreme de mai bine de un deceniu, cercetarea a fost blocata, ca si accesul la arhive, de fostii comunisti care au condus Romania.
 • Publicatii & curent de gandire (Marţi, 16 februarie 2010, 15:07)

  Marian [anonim]

  1. cate dintre publicatiile dvs din momentul asumarii functiei de director al Institutului au fost editate FARA finantarea oferita de institut? si cate dintre ele au fost editate in strainatate?

  2. care este curentul de gandire in care se incadreaza reflectia dvs asupra comunismului (nu ma refer la investigatiile care suplinesc munca unor procurori, pentru ca presupun ca faceti o distinctie intre cele doua) ?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:13)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   1. Avem prgrame de publicatii comune atat cu colegii nostri cehi cat si cu colegii din Polonia. Aceste programe sunt in derulare. Am participat alaturi de colegii mei la numeroase simpozioane internationale in domeniu, si contributiile noastre sunt reflectate in culegeri de studii din strainatate. Va rog si pe dvs sa consultati site-ul nostru, unde puteti vedea si ampla reflectare in presa internationala a activitatii IICCR.

   2. Manualul de istorie a comunismului a aparut cu sprijin financiar din partea ambasadelor Olandei si Statelor Unite la Bucuresti, precum si cu sprijinul financiar al Fundatiei Konrad Adenauer. Dealtfel, marea majoritate a cartilor editate de noi (peste 30) a fost realizat cu sprijinul financiar al acestei fundatii, cat si al Comisiei Europene.
 • ridicol & ratiuni (Marţi, 16 februarie 2010, 15:10)

  Cristian [anonim]

  1. nu vi se pare ridicol faptul ca dvs, numit politic, intr-o institutie creata politic si subordonata guvernului, reclamati presiuni politice? de ce un mandat politic care v-a fost acordat dvs trebuie sa devina apolitic in momentul in care trebuie sa cedati scaunul? (si, fara urma de indoiala, sa vi se acorde tot dvs, unui om politic? tot fara concurs - deci prin numire directa de catre noul prim-ministru?)

  2. care credeti ca sunt ratiunile pentru care in timpul guvernarii PNL succesul activitatii institutului a fost in plan practic (asa cum sustineti chiar dvs) aproape nul?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:09)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   1. Vezi raspunsurile de mai sus.
   2. Vi se pare ca noi ne-am apucat sa muncim abia de un an incoace? Daca doriti lamuriri asupra activitatii noastre puteati avea bunavointa macar sa vizitati site-ul IICCR www.crimelecomunismului.ro
 • Despre comunism si Paul Goma (Marţi, 16 februarie 2010, 15:11)

  cip. [anonim]

  Cum se face ca suntem tara care am condamnat oficial comunismul dar ... cei care s-au folosit pe deplin de acest sistem ( nu toti ) nu au fost cercetati penal pentru crimile savarsite impotriva propriului lor popor ? Ce parere aveti de d-ul Paul Goma ?
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:07)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui cip.

   Il apreciez enorm pe dl Goma si actele de curaj ale domniei sale. Cat despre faptul ca nici un securist sau activist nu raspunde penal pentru faptele sale, si aceasta este o expresie a unei vointe politice care, desi declarativ o face, nu vrea sa rupa definitiv cu regimul criminal comunist.
 • curaj! (Marţi, 16 februarie 2010, 15:14)

  Matisse [anonim]

  sa nu cumva sa puneti la suflet rautatea unor intrebari de aici. suntem si noi, altii, o romanie mica si exasperata de ofiteri, care dorim sa va ajutam si sa va sustinem in orice fel.

  o singura intrebare. in ce masura schimbarea dvs din functie e legata de procesul crimelor comunismului si incercarea de trimitere a acestuia inapoi la tribunalele militare?

  va multumesc. curaj!:)
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:06)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Matisse

   Cred, cum am mai spus, ca investigatiile pe care le coordonez la institut i-au suparat pe multi dintre responsabilii fostului regim comunist, care, din pacate, continua sa exercite si acum, la 20 de ani de la Revolutie, o puternica influenta in viata publica din Romania. Practic, ii fac sa se simta vinovati si vulnerabili, si cred ca tocmai de la asta mi s-a tras. Daca ramaneam doar la nivelul unor lucrari stiintifice, care sa ingroase rafturile bibliotecilor, nu cred ca ar fi avut cineva ceva cu mine.
 • nudemerire (Marţi, 16 februarie 2010, 15:52)

  Andros [anonim]

  De ce nu va asumati faptul ca ati fost numit politic si sa va retrageti? Va puteti continua activitatea de cercetare din postura de simplu intelectual. Spuneti ca nu va cramponati de functie dar prin tot ce faceti dovediti contrariul.
  • raspuns (Marţi, 16 februarie 2010, 16:04)

   Marius Oprea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andros

   Ceea ce am cerut este ca decizia mea de inlocuire sa fie asumata politic, pentru ca ea este o epurare politica. Va asigur ca in situtia in care voi fi inlocuit nu voi inceta sa imi continui activitatea stiintifica si practica de investigare a caracterului criminal si ilegitim al regimului comunist.
 • re clarificari (Marţi, 16 februarie 2010, 15:58)

  Valentin [anonim]

  1. Cred ca nu am fost bine inteles. Eu doream sa stiu parerea Dvs. in legatura cu subiectul numirilor politice in posturi publice si tot balamucul rezultat din acest lucru. Dpmdv exista unele institutii publice ( cum este si aceasta pe care - inca - o conduceti ) care ar trebui sa aiba o conducere de specialisti. Eu, unul, sunt satul de toate aceste miscari de sus pana jos de fiecare data cand se schimba un guvern sau se refac aliante.

  Si DA, sunt aproape sigur ca daca ati fi trecut la PD-L postul era asigurat dar intrebarea ar fi ramas ....explicatia este mai sus.

  2. Tocmai. mie imi pare mai potrivita o persoana de dreapta la conducerea acestui institut...
 • tristete (Marţi, 16 februarie 2010, 16:04)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  Domnule Oprea,
  Cu toata simpatia: Va dati seama cita intristare produce asupra simplilor cetateni faptul ca putinii nostri anti-comunisti convinsi, putinii oameni curajosi, putinii oameni de bine pe care ii avem sint atit de invrajbiti?
  Intrebarile sint retorice.
 • securistii din PDL (Marţi, 16 februarie 2010, 16:16)

  nick [anonim]

  Cunoasteti membri ai PDL care au fost activi in Securitate inainte de 1989 si care ar putea avea unele ”emotii”privind activitatea Dvs? (Vezi cazul CNSAS, cand PD-ul s-a opus numirii lui Ticu Dumitrescu-cred ca sunt similitudini)
 • ce nu intelege d-nul oprea (Marţi, 16 februarie 2010, 17:23)

  suca [anonim]

  nu intelege de ce vor sa-l schimbe anul acesta si nu l-au schimbat anul trecut. daca-l schimba anul trecut intreba de ce atata graba...
  daca-l schimba anul trecut exista riscul sa ceara psd-ul acel post. nu cred ca vroia cineva ca psd-ul sa ajunga acolo.
  in alta ordine de idei, nu l-au schimbat de anul trecut pt ca inca sperau la o schimbare de pozitie din partea pnl-ului si sa se intoarca la guvernare.

  exista o gramada de motive de ce acum si nu anul trecut. ma deranjeaza doar ca pozeaza in victima cand defapt este un om politic.

  tot repeta in raspunsuri ca activitatea lui profesionala nu are legatura cu functia de membru de partid. ba-l anunt eu ca are. are pt ca el cotrobaie dupa crimele securistilor care sunt si la el in partid. evident ca are legatura. partidul lui a fost cel care a votat IMPOTRIVA scoaterii din politica a fostilor secretari de partid pcr. norica nicolai a refuzat sa-l scoate pe iliescu din viata politica. si acum se plange ca-l urmaresc fostii securiti :)
  patetic...
 • Nu ai raspuns la intrebarea despre Olaru, batrane (Marţi, 16 februarie 2010, 18:53)

  rotten [anonim]

  Ai zis ca tu nu faci parte din CA, dar e informatie publica faptul ca Stejarel Olaru ia bani de la Electrica Muntenia (ca odinioare Hrebe si Mitrea), cum accepti tu ala purul, un astfel de colaborator jenant, care e un miki spaga in varianta penelista. Ce are Electrica si comisioanele cu studiul anticomunismului? Aud? Sau o dam dupa cires? Asta v-a stricat, ca ati facut pe eroii neinfricati dar bagati mana in banii publici la fel ca Hrebenciuc si Mitrea. Rusine, batrane, rusine!
 • continuare (Marţi, 16 februarie 2010, 20:49)

  yo [anonim]

  voie, nestingherit în condiţiile în care presa şi alte mijloace de informare în marea lor majoritate au fost aservite Palatelor Cotroceni şi Victoria ori obligate să dea faliment; Parlamentul “uninominalului băsescian” a devenit o simplă anexă a Executivului; forţele politice de opoziţie existente în Parlament sunt tot atât de oligarhice şi antipopulare precum partidele de guvernământ în timp ce partidele cu adevărat de stânga şi, implicit de factură populară au fost reduse la tăcere printr-o politică sistematică de excludere de pe scena politică în urma conivenţei antidemocratice şi chiar criminale dintre partidele de dreapta şi Partidul Social-Democrat, acesta din urmă fiind de acum în pericol de a fi el însuşi împins treptat către aceeaşi destinaţie. Urmările pot fi extrem de grele. Ar putea fi jucată, la modul cu adevărat inconştient, însăşi soarta democraţiei politice româneşti. Conf. univ. dr. Marin BADEA Bucureşti, 16 februarie 2010
 • Este doar un alt PNL-ist (Marţi, 16 februarie 2010, 22:03)

  Lighting [utilizator]

  Dl. Oprea a fost numit politic si gandeste tot politic: "Decizia de rupere a Aliantei DA si de parasirea a Guvernului apartine PDL. ". Acesta a fost mesajul oficial (desi fals) al PNL in 2007.
  Acest domn se dovedeste a fi mult prea partizan pt functia pe care o pretinde.
 • “Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schi (Miercuri, 17 februarie 2010, 10:12)

  ion popescu [anonim]

  Nu înţeleg un lucru: de ce atâtea discuţii legate de schimbarea d-lui Oprea. Urmând unul din sfaturile de mai sus, vizitând site-ul IICCR uşor poţi consta:
  - IICCR înfiinţat prin lege pentru o perioadă limitată de timp (parcă 6 ani iniţial), devine prin următoarea lege "nemuritor"; se abrogă art. 1 alin. 2 !!!!!!!!!
  - de la 25 de posturi se ajunge la 35 (art. 5 alin.1 deşi d-lui spune "42 de angajati ai Institutului");!!!!!!
  - organigrama are "servicii" cu 2...3 oameni, din care unul e şef, cu spor ca atare. Normal trăim în România!!!!!
  - majoritatea cetăţenilor trăiesc cu salarii sub 1500 lei şi nu-i de mirare că-i supărat deoarece dumnealui încasează doar aproape 4800 lei (de la buget, firesc!!
  Nu vreau să mai miros bucătăria IICCR, căci la noi este o vorbă " precum turcul, aşa şi pistolul" .
  Cum pistolul d-lui Oprea nu a prea luat foc, nu am văzut decât bani cheltuiţi din buzunarul meu, nu ştiu dacă se merită discutat postul d-lui Oprea sau mai bine soarta IICCR. Ar putea acesta să se susţină din veniturile proprii??? Dacă da, să o facă şi să vezi atunci dacă-mi mai pasă mie de cine-l conduce, cum o face şi cât câştigă... Oricum d-l Oprea nu dă semne că ştie ce se petrece in propria parohie, ori a consumat împărtăşania singur şi e aburit, ori e incă un idealist mort la datorie.... Oricum Dumnezeu să-l ierte......


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by