Justitia are nevoie de 1.500 de judecatori si procurori in plus. Posturile ar putea fi deblocate in a doua jumatate a anului, daca economia merge bine, a declarat la RFI ministrul de resort, Catalin Predoiu.

"S-a obtinut o serie de progrese. Insa in mod inevitabil, constrangerile bugetare de anul trecut si crizele politice si-au pus amprenta pe ritmul acestor reforme. Desi mai avem multe de facut pentru a avea o justitie la standarde europene, nu se poate spune ca nu se fac eforturi si ca nu se obtin rezultate", a declarat ministrul Justitiei.

Catalin Predoiu a explicat ca situatia in justitie este mai buna decat o arata perceptia publica. In cazul anumitor proceduri, termenele nu mai sunt atat de lungi, iar in ceea ce priveste calitatea actului de justitie, "am observat o preocupare pentru aplicarea dreptului european si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului".

Ministrul a precizat ca sistemul are in continuare probleme legate de termene si de durata procedurilor. Iar unul dintre motive este "gradul de incarcare pe judecator, ceea ce ar necesita o interventie cu suplimentarea numarului de judecatori si nu numai de judecatori, avem nevoie si de grefieri. (...) E valabil si pentru Ministerul Public, ma gandesc si la procurori".

"Dupa estimarile pe care le-a avansat recent CSM-ul, vorbim de 1.500 sute de judecatori si procurori care fi necesari in sistemul judiciar. Eu cred ca o prima interventie, undeva in limita a 500 - 1.000 de locuri pana la sfarsitul acestui an ar fi binevenite, la care s-ar adauga si cateva sute de grefieri", a continuat Predoiu.