(P) Atat ofera Asociatia pentru Relatii Comunitare pentru infiintarea de fundatii comunitare in cinci orase din Romania. Aceasta suma poate fi castigata de catre acele comunitati care vor dovedi ca isi doresc, dar si ca pot, sa infiinteze astfel de fundatii.

Locuitorii cu initiativa din oarasele din Romania pot profita de aceasta ocazie pana in data de 19 martie 2010. Pentru aceasta trebuie sa trimita catre ARC Romania o scrisoare de intentie in care sa arate ca doresc sa infiinteze o astfel de fundatie, ca in comunitatea lor este nevoie de o fundatie comunitara, sa identifice donatorii importanti, dar si problemele cele mai stringente ale comunitatii.

In Cluj-Napoca si Odorheiu Secuiesc, unde fundatiile comunitare exista deja, s-au inmultit spatiile de joaca, tinerii din oras au inceput sa voluntarieze pentru cauze sociale, oamenii au fost organizati pentru a lucra spre binele comunitatii lor, iar acestea sunt doar cateva exemple de actiuni ale fundatiilor comunitare.

Dorim acum sa va spunem cate ceva despre primul program al Fundatiei Comunitare Cluj, Fondul YouthBank. Acesta a fost constituit cu participarea tinerilor cu varste intre 15 si 21 de ani, care au strans in mod creativ fonduri din comunitate. Sumele stranse de ei au fost triplate de catre BRD Groupe Société Générale. In prezent, programul YouthBank se afla in al patrulea an de existenta, cu un fond anual de 30.000 RON, continuand sa mobilizeze energia si ideile tinerilor clujeni in beneficiul comunitatii.

Acest program ilustreaza foarte bine principiile de functionare ale Fundatiei: de a implica oamenii din comunitate, atat ca beneficiari, cat si ca participanti si donatori; de a crea un cadru transparent de sustinere, prin care si companiile si mass-media se pot implica; de a dezvolta si multiplica resursele in beneficiul actiunilor nonprofit in comunitate; de a sustine idei noi, care imbunatatesc calitatea vietii oamenilor.

Dupa succesul Fundatiilor comunitare din Cluj-Napoca si Odorheiu Secuiesc, ARC, alaturi de Fundatia pentru Parteneriat si de Fundatia PACT, lanseaza o provocare catre cele mai indraznete orase din tara. Cinci dintre aceste orase vor primi fonduri si consultanta pentru infiintarea de fundatii comunitare si pentru buna functionare a acestora in slujba comunitatii. La infiintare, fiecare dintre cele cinci fundatii comunitare va primi cate 10 000 de USD. Va exista apoi sansa vizitarii unor fundatii comunitare din Marea Britanie si din Romania, iar in primii doi ani de functionare vor primi sprijin pentru atragerea de fonduri din comunitate, pentru acordarea de granturi, dar si fonduri care sa completeze sumele atrase.

Toti cei interesati de infiintarea unei fundatii comunitare in orasul lor pot afla informatii suplimentare de pe site-ul programului: www.fundatiicomunitare.ro sau scriind la adresa: contact@fundatiicomunitare.ro.

In incheiere, dorim sa va reamintim ca doar cei care trimit scrisorile de intentie catre ARC Romania pana in data de 19 martie au sansa de a se transforma in eroii comunitatii lor, schimband in bine viata orasului.