Scutul antiracheta planificat sa fie instalat in Romania ofera o garantie politica si de securitate suplimentara si sporeste greutatea politica a Romaniei in regiune, fara a implica costuri mari din partea noastra. Aceasta este concluzia unui raport realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE).

Sub numele "De unde vine si de cine ne apara scutul antiracheta - despre cum ne apara scutul de ceea ce rusii nu au si nu ne apara de ceea ce au", studiul sutine ca ipoteza des vehiculata ca scutul din Romania este unul antirusesc nu se bazeaza pe realitate. "In primul rand, scutul este unul defensiv si nu ofensiv. Apoi, Rusia detine aproximativ 608 vectori de transport (rachete) pe diverse platforme care pot purta pana la 2683 de focoase nucleare. In raport cu acest arsenal impresionant, scutul antiracheta ce va fi instalat in Romania nu are relevanta", se arata in raportul CRPE.

Mai mult, scutul din Romania asigura protectie impotriva rachetelor cu raza medie de actiune, iar Rusia nu mai detine astfel de rachete (cu incarcatura nucleara) ca urmare a interzicerii lor prin Tratatul privind fortele nucleare intermediare din 1987. "Practic, scutul ne apara de ceva ce rusii nu au si nu ne apara de ceea ce au", subliniaza Paul Ivan, autorul studiului.

O alta tema a raportului este prezentarea modului in care programul antiracheta a evoluat de la administratia Bush la Obama si mai ales implicatiile acestei schimbari fata de Rusia. Planul Obama vizeaza in primele sale etape apararea impotriva rachetelor cu raza medie de actiune. Decizia a fost luata pe baza informatiile conform carora Teheranul dezvolta rachete cu raza medie de actiune (care pot sa atinga teritoriul Romaniei) mai degraba decat cele cu raza lunga de actiune. Temerea este ca Iranul ar putea ajunge sa detina focoase nucleare care sa fie instalate pe aceste rachete.

"Scutul antiracheta ce va fi instalat in Romania este relevant doar din perspectiva confruntarii cu sisteme de rachete ofensive relativ nesofisticate si putine la numar. Daca scutul anibalistic nu ofera el insusi decat o protectie partiala, in schimb ofera indirect o sporire a securitatii Romaniei. Chiar daca importanta milirtara a scutului nu este de ignorat, insemnatatea politica a acestuia parte mai importanta", incheie raportul.

Vezi atasat raportul realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)