Papa Benedict al XVI-lea a primit invitatia de a veni in pelerinaj in Romania de la arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, Ioan Robu, aflat, vineri, in audienta la Suveranul Pontif, anunta Agerpres. Ioan Robu i-a adresat invitatia sefului Bisericii Catolice "pentru a intari marturia pe care credinciosii greco-catolici si romano-catolici o aduc in aceasta tara, si pentru a intalni intregul popor roman". In urma cu aproape 11 ani, in mai 1999, Romania a primit vizita fostului Suveran Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea.

Arhiepiscopul de Bucuresti l-a informat pe Suveranul Pontif despre situatia Bisericii Catolice din Romania, despre reusitele pe plan pastoral, social, educativ si ecumenic, dar si despre dificultatile pe care Biserica locala trebuie inca sa le infrunte, precizeaza Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti.

Inaltul ierarh a amintit, in cadrul discutiilor, de situatia inca nerezolvata a proprietatilor Bisericii Greco-Catolice confiscate in 1948 si nerestituite, de inaintarea in ritm lent a dialogului cu Biserica Ortodoxa Romana dar de dificultatile pe plan pastoral si social, provocate de schimbarile sociale si culturale din tara noastra si de emigratie. In plus, IPS Ioan Robu si-a manifestat nemultumirea fata de faptul ca ''autoritatile romane trateaza cu indiferenta situatia cu care se confrunta Catedrala Sfantul Iosif, pusa in pericol de construirea unei cladiri cu 19 etaje''.

La randul sau, Papa Benedict al XVI-lea si-a manifestat speranta ca, in ce priveste dialogul dintre catolicii si ortodocsii din Romania, se vor gasi "solutii adecvate, in acel spirit de dreptate care trebuie sa insufleteasca raporturile dintre fratii in Cristos". Suveranul Pontif i-a indemnat pe episcopii catolici sa colaboreze cu Biserica Ortodoxa pentru "apararea radacinilor crestine ale Europei si a valorilor crestine" si "pentru o marturie comuna 'asupra unor teme precum familia, bioetica, drepturile omului, onestitatea in viata publica, ecologia".

"Un dialog constructiv intre ortodocsi si catolici nu va intarzia sa fie ferment de unitate si de concordie nu numai pentru tarile voastre, dar si pentru intreaga Europa", a subliniat Papa Benedict.