Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intentioneaza sa construiasca aproape 25.000 de locuinte in mediul rural, destinate profesorilor, medicilor, preotilor, inginerilor si specialistilor care si-ar dori sa lucreze in sate si comune. Anuntul a fost facut, vineri, de ministrul Elena Udrea, potrivit Mediafax.

  • "In fiecare comuna va fi un complex rezidential cu zece case, fiecare va avea o suta de metri patrati. In total vor fi 25.000 de locuinte, iar terenurile vor veni de la administratiile locale", a afirmat Elena Udrea, la conferinta "Romania dupa 20 de ani: schimbari si probleme sociale. Calitatea vietii incotro?".

Programul de locuinte de serviciu in zona rurala ar urma sa fie derulat prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Elena Udrea isi propune ca fiecare comuna din tara sa aiba in medie zece astfel de locuinte.

  • "Daca administratia locala ne solicita putem construi si 12 case. Terenul va fi pus la dispozitie de primarii, care vor decide si modul in care vor fi distribuite locuintele de serviciu", a explicat Elena Udrea.

Ministrul a adaugat ca au fost analizate mai multe tipuri de locuinte care pot fi construite prin acest program, costurile pentru o casa ridicandu-se la 30.000 - 35.000 euro.

  • "Va fi o casa de tip unifamilial, iar fiecare casa va dispune de un teren in fata, de aproximativ 500 metri patrati, care va putea fi folosit si pentru alte activitati, cum ar fi plantarea legumelor si cresterea animalelor", a adaugat ministrul Dezvoltarii.

Costurile programului ar putea ajunge, potrivit estimarilor ministrului, la un miliard de euro, banii urmand sa provina atat de la buget, cat si din credite:

  • "Casele nu vor fi vandute, iar cei care vor locui vor plati o chirie modica, care va fi stabilita de consiliile locale. Beneficiarii acestora pot folosi aceste locuinte doar pe perioada desfasurarii activitatii in comuna respectiva. De asemenea, locuintele de serviciu din zona rurala vor fi mobilate si dotate de consiliile locale, permitandu-se in acelasi timp si chiriasilor sa isi amenajeze spatiile respective".

Construirea acestor locuinte ar putea incepe chiar la sfarsitul acestei ierni, spune Elena Udrea, care spera ca pana la finele anului viitor, cele 25.000 de locuinte sa fie gata:

  • "In functie de solutiile tehnice care vor fi folosite pentru fiecare zona in parte, termenul de finalizare a unei locuinte va fi de sase luni. Cred ca la finele lui 2011 vom putea avea gata toate cele 25.000 de locuinte, numarul acestora insa depinde de cererea venita din partea consiliilor locale".

Mai multe detalii vor fi anuntate saptamana viitoare, odata cu prezentarea altor doua proiecte cu Ministerul Sanatatii si cel al Apararii pentru locuinte pentru rezidenti si militari.