Lucrarile pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului vor incepe in luna august a acestui an, potrivit calendarului stabilit de sectorul de specialitate al Administratiei patriarhale. Inceperea lucrarilor a fost programata, initial, pentru aprilie 2009, dar a fost amanata, noteaza Agerpres. Potrivit estimarilor, constructia va dura aproape patru ani, fara stadiul de finisaje.

"Patriarhia Romana doreste ca cel tarziu la inceputul lunii august 2010, sa fie demarate lucrarile pentru edificarea efectiva a Catedralei Mantuirii Neamului, cu speranta ca, in timp de trei ani, pana la sfarsitul anului 2013, aceasta va fi construita si acoperita (faza „la rosu”), iar apoi se va intra in faza de finisari si dotare cu mobilier, pentru a fi tarnosita in anul 2015", anunta institutia de cult.

Lacasul de cult va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de persoane, fiind de cinci ori mai mare decat actuala Catedrala Patriarhala. Proiectul prefigureaza si o esplanada pentru un numar mare de credinciosi.

"Prin Tema de proiectare s-a prevazut ca dimensiunile Noii Catedrale sa fie urmatoarele: 120 m lungime, 70 m latime si 120 m inaltime, iar la slujbele religioase din interiorul Catedralei sa poata participa impreuna 5000 de persoane", precizeaza Patriarhia.

Patriarhul Daniel declara, in toamna anului 2008, la demararea studiului geotehnic pentru terenul viitoarei constructii, din Dealul Arsenalului, ca nu va inalta o catedrala gigantica, ci o biserica echilibrata si armonioasa, cu o volumetrie adecvata.

PF Daniel spunea ca viitoarea catedrala va concentra toate valorile din tara intr-un simbol reprezentat in pridvorul lacasului. Inaltul ierarh a mentionat ca pridvorul va avea forma unui potir, care va incepe la mijlocul ei, astfel incat sa para 'o biserica tinuta intr-un potir'.

'Fiecare regiune a tarii va avea in pridvor o arcada si o pictura a unui sfant din zona respectiva si a celei mai reprezentative biserici din regiune. Si vom face in asa fel incat sa mai ramana spatiu si pentru diaspora. Acele comunitati mari, cum sunt in Spania, Italia, Canada, SUA, trebuie sa aiba de asemenea un loc pentru pictura bisericii respective', a afirmat patriarhul, adaugand ca 'cine va vizita catedrala va vizita intreaga Romanie, spiritual vorbind'.

Costurile necesare pentru ridicarea noii catedrale sunt estimate la 400 de milioane de euro, o jumatate din suma urmand sa fie alocata pentru constructia la rosu, iar cealalta jumatate pentru lucrarile de finisaj, pictura, impodobirea lacasului si instalarea retelei electrice si incalzirii.