Autoritatile din Republica Moldova au inceput demontarea gardului de sarma de la frontiera cu Romania, premierul Vlad Filat prezidand miercuri o sedinta de lucru pe aceasta tema, relateaza Timpul.md.

„In fiecare raion se va lucra in conformitate cu graficele si planurile interne. Purcedeti la lucru fara taieri de panglici sau actiuni de acest gen. Important este ca procesul sa fie dus la bun sfarsit in timp util”, a insistat premierul moldovean.

Vlad Filat a solicitat autoritatilor responsabile sa acorde o atentie deosebita rezervatiilor naturale, astfel incat procesul de scoatere a sarmei ghimpate sa nu afecteze integritatea acestora.

In total, urmeaza sa fie scoase 360 km de sarma ghimpata. Participantii la sedinta au decis ca, la prima etapa, sarma va fi stocata pe teritoriul pichetelor de graniceri, dupa care va fi adoptata o decizie privind utilizarea ei.

Premierul de la Chisinau, Vlad Filat, a semnat, pe 9 ianuarie, dispozitia prin care solicita Serviciului de Graniceri si, dupa caz, autoritatilor administratiei publice locale, sa asigure realizarea actiunilor de lichidare a gardului de sarma ghimpata de la frontiera.

Vlad Filat considera ca pastrarea gardului de sarma ghimpata la frontiera cu o "tara prietena", in secolul 21, cand granitele intregii Europe sunt transparente si oamenii pot circula liber, ar reprezenta "o rusine".

Cu doi ani in urma, membrii Consiliului raional Ungheni au elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la granita si renuntarea la sarma ghimpata, care a fost aprobat de autoritatile din Romania, dar refuzat de fosta guvernare comunista de la Chisinau.