"Reactia ministrului Lavrov (n.r. seful diplomatiei ruse) a fost "cat se poate de moderata", a spus ministrul de externe Teodor Baconschi, la iesirea de la audierea in Parlament, la comisiile de politica externa si aparare, in care a dat detalii despre amplasarea elementelor scutului antiracheta american pe teritoriul Romaniei.

Intalnirea, care s-a desfasurat cu usile inchise, a inceput la ora 14.00 si a durat aproximativ doua ore. La ea au participat si George Maior (directorul SRI), Gabriel Oprea (ministrul Apararii), Silviu Predoiu (director-adjunct SIE), Bogdan Aurescu (MAE).

La inceputul intalnirii, Teodor Melescanu, care este presedintele Comisiei de Aparare din Senat, i-a invitat afara din sala pe toti angajatii Parlamentului care nu detin certificate ORNISS. Acestea permit posesorilor accesul la informatiile considerate secrete de stat.

HotNews.ro va tine la curent cu cele mai importante declaratii ale ministrului.

Teodor Baconschi - sistemul antiracheta creste vizibil relevanta geopolitica si regionala a Romaniei

"Sistemul antiracheta va acoperi intreg teritoriul national, va confirma dinamica excelenta a parteneriatului strategic romano-american, va creste vizibil relevanta geopolitica si regionala a Romaniei, nu va avea costuri semnificative din punct de vedere economic, dimpotriva, si urmeaza sa fie implementat dupa ratificarea in Parlament", a rezumat succint seful diplomatiei prinicipalele coordonate ale proiectului.

Baconschi a spus ca negocierile vor dura un an si jumatate si a aratat disponibilitatea de a mentine o comunicare permanenta cu comisiile parlamentare, pentru "a garanta transparenta procesului si constituirea consensului politic".

Intrebat cum comenteaza reactia omologului sau rus, Serghei Lavrov, dupa anuntul facut de presedintele Romaniei, ministrul de externe a aratat ca Rusia a avut o reactie moderata. Amintind de continuarea negocierilor pentru tratatul START II, Teodor Baconschi a sugerat faptul ca o astfel de decizie a fost comunicata de SUA partii ruse si acceptata.

"Negocierile pentru acordul START II continua, sunt vesti bune. Cred ca reactia de la conferinta de la Munchen a domnului Lavrov a fost cat se poate de moderata. Trebuie sa facem, o data in plus, distinctia dintre purtatorii de mesaj secundari, mai ales in media, si decidentii politici", a mai spus ministrul de externe.

In privinta costurilor din partea Romaniei, Teodor Baconschi a subliniat ca vor exista "costuri minimale, care n-au niciun impact macoreconomic".

"Deocamdata noi vom primi de la partenerii nostri o lista de criterii care ne va ajuta sa identificam locatia optima. Costurile nu tin nici de rachetele de interceptare, nici de infrastructura militara care va fi construita, ci de asigurarea securitatii perimetrului respectiv, deci costuri minimale care n-au niciun impact macroeconomic", a precizat ministrul de externe.

La randul sau, ministrul apararii, Gabriel Oprea, a spus ca "este un moment istoric pentru securitatea nationala a Romaniei, ne creste locul si rolul in UE si NATO". El a mai subliniat ca este un sistem defensiv si ca este vorba despre interceptori terestri, adica doar o componenta terestra a scutului.

"Romania devine un reper important in cadrul UE si NATO si aduce un plus de securitate indiscutabil poporului roman si intregii Europe de Sud-Est", a adaugat ministrul, care a spus ca a venit la comisii pentru a vorbi despre rolul si contributia militarilor romani in teatrele de razboi.

Teodor Melescanu, presedintele comisiei de aparare din Senat, si Titus Corlatean, presedintele comisiei de politica externa din Senat, au spus ca parlamentarii sunt favorabili acestui proiect, ramanand ca el sa mai fie discutat in momentul ratificarii de catre Parlament a acordurilor incheiate cu partea americana. Ei au considerat intalnirea foarte utila, pentru ca au fost informati ca proiectul nu implica costuri din partea Romaniei, ca este defensiv, nu este indreptat impotriva Rusiei si s-au lamurit ca este vorba doar despre interceptori terestri.