Executivul a avizat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de guvern de miercuri. Documentul urmeaza sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritara.

Declaratii Emil Boc:

  • "Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de pensii, care speram ca va fi promovat in regim de urgenta la Parlament. Noi am finalizat forma proiectului de lege, dar legea poate fi aprobata numai de Parlament".
  • "E nevoie de o lege noua a pensiilor, e o urgenta. Adoptarea acestei legi este necesara Romaniei si romanilor pentru ca pe termen mediu si lung in aceasta tara sa poata fi platite pensiile. Daca mentinem actualul sistem, va trebui sa imprumutam miliarde de euro pentru ca pensiile sa fie platite".
  • "Acest proiect de lege este corect fata de romani si Guvernul si-a luat angajamentul ca acesta va fi dezbatut de urgenta".
  • "Speram ca proiectul va fi dezbatut imediat in Parlament, astfel ca, pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, in luna iunie, sa fie aprobat si noul sistem sa intre in vigoare de anul viitor". 
  • "Economiile care se fac din recalcularea acestor pensii speciale vor fi de 500 - 800 de milioane de euro".
  • "Avem un raport inechitabil intre cea mai mica si cea mai mare pensie".  
  • "Varsta limita de pensionare la femei ar trebui sa fie 58 de ani, iar la barbati 63 de ani".
  • "Pensia sociala minima nu va fi diminuata".
  • "Pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la data intrarii in vigoare a Legii pensiilor. Acestea vor fi recalculate dupa principiul contributivitatii, fara nicio exceptie".
  • "In cazul politistilor, se va recalcula pensia potrivit contributivitatii, avand insa in vedere ca statul a contribuit pentru ei un numar important de ani si fiecare pe masura contributiei pe care a avut-o va primi pensia aferenta".
  • "Pentru 85% din pensiile speciale cuantumul nu va fi modificat, doar pentru restul de 15% acestea vor fi recalculate. Prin recalculare nu se afecteaza principiul neretroactivitatii".

Guvernul a discutat in sedinta de miercuri proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, pentru ultima data inainte de a fi aprobat. Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, in urma adoptarii acestuia de catre Guvern, proiectul de lege ar putea fi trimis in Parlament in data de 15 februarie.

Executivul vrea sa elimine pensiile speciale de care beneficiaza circa 180.000 de romani. In clasamentul cu cele mai mari pensii sunt: aviatorii, magistratii, angajati ai Curtii de conturi, diplomati, parlamentari, politisti si militari.

Premierul Emil Boc a declarat ca pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fara nicio exceptie.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti seara la Realitatea TV ca ar urma sa fie diminuate doar pensiile in valoare de peste 2.700 de lei.

Proiectul legii a starnit numeroase proteste. Sindicalistii sustin ca legea pensiilor publice unitare nu ar trebui sa se aplice retroactiv, asa cum prevede proiectul de act normativ. Militarii cer neicluderea pensiilor lor in aceasta lege si spun ca vor da in judecata Guvernul.

Reforma sistemului de pensii este una dintre obligatiile asumate de Romania prin acordul de imprumut cu FMI.